Doğu Anadolu Fay Zonu uyarısı

Doğu Anadolu Fay Zonu uyarısı

''Doğu Anadolu Fay Zonu Sempozyumu''nun sonuç bildirgesinde; "600 kilometrelik fay zonu 115 yıldır sessiz ve enerji birikmektedir. Yakın gelecekte yıkıcı depremlere kaynaklık yapması kaçınılmazdır" dendi.

Diyarbakır'da düzenlenen ''Doğu Anadolu Fay Zonu Sempozyumu''nun sonuç bildirgesi açıklandı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesince 24-26 Mayıs 2007 tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen ''Doğu Anadolu Fay Zonu Sempozyumu''nun sonuç bildirgesinde, Türkiye'nin ikinci önemli deprem kaynağı olan ''Doğu Anadolu Fay Zonu''nun, Karlıova yakınlarından başlayıp, Kahramanmaraş'ın güneyine kadar ulaştığı belirtildi. Akdeniz'e kadar uzanan fay zonunun 600 kilometre uzunluğunda ve geçmişte bu bölgede büyüklüğü 6 ile 7,5 arasında değişen çok sayıda yıkıcı depreme neden olduğu bildirilen bildirgede, orta büyüklükteki 1971 Bingöl ve 1975 Lice depremlerinin bu bölgede olduğu anımsatıldı.

Doğu Anadolu Fay Zonu ve yakın çevresindeki aktif zonların ihmal edilmemesi gerektiği vurgulanan bildirgede şu görüşlere yer verildi: ''Yaklaşık 115 yıldır ciddi yıkıcı büyük deprem oluşturmayan fay zonu sessizliğini korumakta ve enerji biriktirmektedir. Üzerinde çok sayıda sismik boşluk bulunan fay zonunun değişik kollarının yakın gelecekte yıkıcı depremlere kaynaklık etmesi kaçınılmazdır. Tarihsel kayıtlarda Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde 1789 yılında Elazığ ve Tunceli çevresinde gerçekleşen yıkıcı depremde 51 bin kişinin hayatını kaybettiği, 1. Jüstinyen zamanında Antakya'da yaşanan depremde de 200 bin kişinin öldüğü rivayet edilmektedir. Dolayısıyla Doğu Anadolu Fay Zonu gelecekte yıkıcı depremlerin riski altındadır.''



AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.