Doğan'la Maliye'yi kim barıştırdı?

Doğan'la Maliye'yi kim barıştırdı?

POAŞ'a kesilen rekor vergi cezasında devreye Nevzat Saygılıoğlu girdi Borcun yaklaşık 1 milyar YTL'si silindi. Aydın Doğan, rahat bir nefes aldı.

POAŞ'a kesilen rekor vergi cezasında devreye Nevzat Saygılıoğlu girdi Borcun yaklaşık 1 milyar YTL'si silindi. Aydın Doğan, rahat bir nefes aldı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi peçeleme operasyonu, uzlaşmayla sonuçlandı. Borçlu İş Doğan Petrol Yatırımları AŞ ile Petrol Ofisi AŞ'nin (POAŞ) birleştirilmesi sonrası ortaya çıkan cezasıyla birlikte yaklaşık 1 milyar 250 milyon YTL'lik vergi borcu, masada 275 milyon YTL'ye indirildi.

Görüşmeleri Doğan Grubu adına Gelirler eski Genel Müdürü, Gümrük eski Müsteşarı ve Gazi Üniversitesi Maliye Profesörü Nevzat Saygılıoğlu yürütürken, masanın diğer tarafına Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu ve Maliye uzmanları oturdu. Günlerdir, gece gündüz devam eden görüşmelerin ardından sağlanan uzlaşmadan Aydın Doğan, yaklaşık 1 milyar YTL kârlı çıktı.

Görüşmeleri yürüten Nevzat Saygılıoğlu, uzlaşmaya aracılık etmesi için Doğan Grubu'ndan teklif aldığını söyledi. Uzlaşma görüşmelerini yürütmesi karşılığında hiçbir maddi menfaat sağlamadığını belirten Saygılıoğlu, hazırlanan raporun çok güçsüz olduğunu belirterek, mahkemeye gidilmesi halinde POAŞ'ın daha karlı çıkacağını savundu.

BEN OLSAM DAVA AÇARDIM
Saygılıoğlu, "Raporu okudum, çok güçlü değildi. Ben Doğan Grubu'nun yerinde olsam dava açardım" dedi. Saygılıoğlu, mahkemeye gidilmesi halinde davanın 2 yıldan fazla süreceğini belirtti. Saygıloğlu, şöyle konuştu: "Petrol Ofisi'nin yabancı bir ortağı var ve tedirgin oluyor. Ayrıca hisseleri halka açık olduğu için küçük yatırımcı için büyük bir belirsizlik söz konusu. Yıllarca mahkemenin devam etmesi şirketin zararına bir durum. Bu yüzden Doğan Grubu parayı ödemeyi kabul etti."

Birleşme konusunda Rekabet Kurumu ve SPK başta olmak üzere gerekli tüm kurumlardan izin alındığını da sözlerine ekleyen Saygılıoğlu, "Eğer rapor çok güçlü olsaydı, Maliye bu konuda uzlaşmaya gitmezdi. Böyle bakınca, 275 milyon YTL önemli bir para ve bir ay içerisinde Maliye'nin kasasına girecek" diye konuştu.

YORUM FARKI
Diğer taraftan dünyada ve Türkiye'de yapılan birleşme ve satın almalara dikkat çeken Nevzat Saygılıoğlu, yasanın bu haliyle yorumlanması halinde hiçbir birleşme ve satın almanın gerçekleşemeyeceğini ifade etti.

Toplam cezanın 5'te 1'ini ödeyecek

GELİRLER kontrolörlerinin hazırladığı rapor, 2002-2006 yılları arasında Petrol Ofisi AŞ'nin, 1 milyar 249 milyon YTL'lik vergini peçelendiğini ortaya çıkarmıştı. POAŞ, 2006 yılının son günlerinde borsaya yaptığı açıklamada, 2002, 2003, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ait toplam 359 milyon 992 bin 521 YTL vergi aslı, 265 milyon 516 bin 81 YTL geçici vergi aslı ve 625 milyon 508 bin 602 YTL vergi cezasına ilişkin vergi/ceza ihbarnamesinin şirkete ulaştığını açıklamıştı.

Yapılan açıklamada, vergi aslına yüzde 50 indirim uygulanacağı ve her şey dahil toplam ödeme tutarının 275 milyon 316 bin YTL olacağı belirtildi. Toplam borç dikkate alındığında ise Aydın Doğan'ın, ibra edilen ceza makbuzunun sadece 5'te 1'ini ödeyeceği ortaya çıkıyor.

Orhan Pala/Takvim


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.