Diz Artroskopisi

Diz Artroskopisi

Diz Artroskopisi

 

Diz artroskopisi eklemlerde yaşanan sıkıntılarda yapılan işlemdir. Bu teknik cerrahi bir işlemdir. Artroskopi gereçleri oldukça küçüktür. Bu nedenle de dizde sadece küçük kesiler gerektirir. Diz artroskopisi genel anestezi altında ya da lokal anestezi altında gerçekleşir.

Dizlerde oluşan şişme, kızarıklık ya da eklem ağrılarının kesin bir teşhis konulmamasından dolayı doktorunuz sizden diz artroskopisi isteyebilir. Bu işlem cerrahi bir işlem olmakla birlikte mutlaka bir cerrah tarafından uygulanmalıdır.

Diz Artroskopisi Nedir?

Diz artroskopisi diz problemlerini tedavi etmek için çok etkili bir araçtır. Artroskopik diz ameliyatı eklem içine küçük bir kamera yerleştirilmesini içeren bir prosedürdür. Diğer küçük kesikler yoluyla, hasarlı bölgeleri tedavi etmek amacıyla aletler yerleştirilebilir. Bu işlem eklem yaralanmalarını onarmak ve çeşitli hastalıkları ya da kronik durumları tedavi etmek için yaygın olarak dizlerde, omuzlarda, bileklerde ve dirseklerde kullanılır. Diz artroskopisi cerrahın büyük bir kesi yapmadan ekleminizin içini kamera aracılığı ile rahatlıkla görmesini sağlar.

Diz Artroskopisi Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Çeşitli nedenlerde dizinde bir takım ağrılar yaşıyorsanız doktorunuz diz artroskopisi önerebilir. Bu işlem büyük kesiler gerekmediğinden kolaylıkla işleminizin yapılmasını sağlar. Tanım olarak cerrahi bir işlemdir ancak büyük kesiler yerine daha ufak kesiler gerektirir. Bu sayede ise doktorunuz var olan rahatsızlığınızı kolaylıkla tespit edebilir.

Diz Artroskopisi Faydaları

Artroskopi, eklemlerle ilgili sorunları teşhis etmek için kullanılan cerrahi bir tekniktir. Bu işlemin en büyük faydaları ise,

  • Diğer operasyonlara göre daha çabuk iyileşme süresi sağlar.
  • Daha küçük kesiler gerektirir.
  • Daha küçük kesi gerektirdiğinden enfeksiyon kapma riski içerir.
  • Diğer diz ameliyatlarında hastane yatış süresi daha uzun olurken bu işlemde ise aynı gün taburcu şansınız bulunur.
  • İyileşme süresi daha çabuk olduğundan rutin hayatınıza kolaylıkla kısa sürede dönebilirsiniz.

Omuz Yırtığı Neden Olur?

 İskelet sisteminin bir parçası olan omuzda meydana gelen omuz yırtığı tendonlar kol kemiğinden ayrıldığında meydana gelir. Yırtılma çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilir. Omzun halk arasında ters kullanımı dediği kullanım hatası ve yaralanmalara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu tip yırtılmalar aynı kol hareketini tekrar ediyorsanız daha kolay ortaya çıkar.

Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

Omuz yırtığı genellikle kendini bir şekilde belli eder. Bu yırtıkların tipik belirtileri ise;

  • Kolunuzu kaldırırken güçlük çekiyorsanız ve bu durum size ağrı veriyorsa;
  • Kol hareketlerinde çıkan sesler ve sanki bu sesin var olduğunu hissetme,
  • Uykunuzda şiddetlene omuz ağrısı
  • Ufak bir ağırlık kaldırırken bile yaşanan acı

Genel olarak yaşanan belirtiler arasında yer alır.

Omuz Yırtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz omuz yırtığınızın olup olmadığını tespit etmek için öncelikle sizi fiziksel bir muayeneden geçirecektir. Daha sonra omuz yırtığı için sizden röntgen ya da Manyetik rezonans görüntüleme isteyecektir.

Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konur?

Donuk omuz, omuz ekleminizi etkileyen bir rahatsızlıktır. Ağrılı bir rahatsızlıktır ve doktorunuz bu rahatsızlık için bir takım fiziksel muayeneler yapar. Bunun sonucunda donuk omuz tanısı koyabilir.

Donuk Omuz Nasıl Meydana Gelir?

Bu tip donuk omuz rahatsızlıkları kadınlarda şeker hastalarında ve orta yaş grubunda daha sık görünebilir. İlk olarak omuzda sertleşme hareket kısıtlılığı meydana gelir. Diğer taraftan ise zamanla hareket kabiliyeti giderek azalır.

Donuk Omuz Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorunuz ilk olarak ilaçla tedavi yöntemine gidecektir. Donuk omuz rahatsızlığı eğer iyileşmezse buna bağlı olarak doktorunuz ilaçların yanı sıra fizik tedavi uygulayabilir. Donuk omuz rahatsızlığında iyileşme süresi ise yaklaşık 6 ay ila 12 aya kadar sürer.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.