Devlet define peşinde

Devlet define peşinde

Zeytinburnu'nda ihaleye çıkarılan arazide 2 milyar dolarlık altın saklı iddiası ihaleyi iptal ettirdi.

Emlak Konut GYO’ya ait Zeytinburnu sahil şeridindeki arsa üzerinde, resmi izinle hazine aranacak. Toprağın altında Birinci Dünya Savaşı döneminde ünlü Yavuz ve Midilli zırhlıları ile Türkiye’ye getirildiği iddia edilen 2 milyar dolarlık altın bulunmaya çalışılacak. Devlet’e ihale iptal ettiren ilginç olay şöyle gelişti:

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) geçtiğimiz Mayıs ayında Zeytinburnu’nda TOKİ’den devraldığı 88 bin 500 metrekarelik arazi için ihale açtı. İhalede en yüksek teklifi Colin’s markası ile tanınan Eroğlu Grubu verdi. (Eroğlu grubu bir süre önce de Vakko’nun Merter binasının bulunduğu araziyi satın almıştı.) Ancak emekli Albay Ömer Pastırmacı, ihalesi yapılan arazide nominal değeri 2 milyar dolar, antika değeri ise 10 milyar doları bulan altın olduğunu iddia etti. Emlak Konut’a başvuran Ömer Pastırmacı, sözkonusu altınları bulmak için kazı izni istedi.

Israr etti, kabul edildi

Emlak Konut da söz konusu iddiayı ciddiye aldı ve ne olur ne olmaz diyerek ihale sürecini durdurdu. Emlak Konut Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Zeytinburnu’ndaki arsa için bir girişimcinin hazine aramak için gerekli izinleri aldığını doğruladı. Emekli albay Pastırmacı’nın bir süre önce kuruma başvuruda bulunarak hazine aramak istediğini belirten Demiröz, “Biz ciddiye almadık. Fakat kendisi ısrar etti. İddiaya göre Almanlar I. Dünya Savaşı sırasında, yenilgi ihtimalini düşünerek hazinelerinin bir kısmını Yavuz ve Midilli Zırhlısı ile İstanbul’a göndermişler. Burası eski askeri alan. Bu alanın altında mağaralar varmış. Hazineler bu mağaralara gömülüymüş. I. Dünya Savaşı’nı Almanlar kaybedince hazine burada kalmış. Sonra da unutulmuş” dedi.

Kazı bu hafta başlıyor

İddiaya göre hazinenin altın değerinin 2 milyar dolar, antika değerinin ise 10 milyar doların üzerinde olduğunu ifade eden Demiröz, Maliye, Müzeler Genel Müdürlüğü ve İçişleri ile TOKİ’den birer temsilci ile kazı çalışmalarına bu hafta başlanacağını belirtti. Eğer gerçekten hazine çıkarsa ganimetin yüzde 50’si Maliye Bakanlığı’na, yüzde 30’u arsa sahibi olduğu için TOKİ’ye geçecek. Yüzde 20’si ise iddia sahibi Ömer Pastırmacı’ya verilecek.

Eğer altını bulursak KEY hesapları 1 günde ödenir

88 bin 500 metrekare alanlı arazinin Mayıs ayında gerçekleştirilen ihalesinde Eroğlu Grubu’nun 184 milyon YTL teklif ettiğini kaydeden Vedat Demiröz, “İhalede oluşan rakam son derece rasyoneldi. Biz kararı onaylamayı düşünüyorduk. Fakat define arayanlar ısrar edince ihaleyi iptal etmek zorunda kaldık” diye konuştu.

İddia sahiplerinin dediğinin doğru çıkması halinde TOKİ’nin buradan alacağı payın en az 600 milyon dolar olacağını hatırlatan Demiröz şöyle devam etti:

“Antika değeri üzerinden satılırsa bu 3 milyar dolara kadar ulaşabilir. Bize resmi olarak başvuruda bulunulduğu için arsayı satamadık. Çünkü gerçekten hazine bulunursa bu kez hakkımızda kamuyu zarara uğratmaktan dava açılırdı. Şimdi sonucu bekliyoruz. Eğer denildiği gibi bu arazinin altında gerçekten hazine varsa tasfiye çalışmaları devam eden Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarını 1 günde kapatma şansımız da olacak. Çıkartılacak altınlar antika değerinin üzerinden satılırsa, KEY hesaplarını tasfiye ettikten sonra kalan parayı yoksul ve alt gelir grubuna konut yapımında kullanabiliriz.”

1. Dünya Savaşı’na girmemize neden olan gemilerle mi geldi?

Alman İmparatorluğu donanmasına bağlı Goeben ve Breslau Zırhlıları, İngiliz Akdeniz Donanması’ndan kaçarak Çanakkale Boğazı üzerinden İstanbul’a sığınmıştı. Almanya ile yapılan anlaşma ile gemilerin Osmanlı devleti tarafından alındığı açıklandı. O güne kadar savaşta tarafsız kalan Osmanlı Devleti, bu iki gemiyi himaye ederek Rusya ve İngiltere’yi kızdırdı. Söz konusu iki gemi Yavuz Sultan Selim ve Midilli isimlerini alarak Karadeniz’e açıldı ve Ruslar’a ait Odessa ve Sivastopol limanlarını bombaladı. Böylece Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı’na girmiş oldu. Bu arada Zeytinburnu’nda hazine olduğu, eski İstanbul’un hazinecilerinden yayılan ünlü bir şehir efsanesi olarak dikkati çekiyor. Bir başka iddiaya göre de altınlar 1. Dünya Savaşı’ndan değil Nazi Almanyası’ndan yani 2. Dünya Savaşı döneminden kalma. Bu efsaneye göre Naziler, Almanya yahudilerinden topladığı altınların bir kısmını İstanbul’a getirdi. Bu altınlar Zeytinburnu kıyı şeridinde bir arsaya gömüldü. Altınların tamamının 110 bin ton olduğu belirtiliyor. Bu gelişme geçen sezonun ididalı dizileri arasında yer alan Sağır Oda’ya da konu olmuştu.

Vatan



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.