Devlerin soğuk savaş restleşmesi

Devlerin soğuk savaş restleşmesi

ABD ile Rusya arasında tırmanan gerilim doruğa ulaştı. Rusya: “Füzelerimizi Avrupa’ya çeviririz.” ABD: “Rusya demokrasiden nasibini almamış” Rusya: "Bana demokrasiyi öğretme"

 


Bush: Demokrasiyi öğren

Her şey Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz yıl Almanya’da yaptığı konuşmada ABD’yi ”hegemonya kurmakla“ suçlamasıyla başladı.

ABD lideri George Bush, bu sözlerin ardından Avrupa’da kurmayı planladığı füze kalkanı projesine hız verdi. Polonya ve Çek Cumhuriyeti radar ve fırlatma üsleri olarak belirlendi.

Hemen ardından Rusya’dan ardı ardına salvolar gelmeye başladı. Putin, en son açıklamasında ”Füze kalkanı projesinin söylenildiği gibi İran’ı hedef almadığı çok açık. Bu bize karşı bir girişim. Eğer ABD, füze kalkanını hayata geçirirse füzelerimizi Avrupa’ya çeviririz“ dedi. ABD’nin tepkisi dün geldi.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ”2007 yılındayız 1987 değil. Artık Sovyetler diye bir şey yok. Avrupalılar’ı tehdit etmek kimseye fayda getirmez“ dedi.

Başkan Bush ise G8 öncesinde Çek Cumhuriyeti ve Polonya’yı ziyaret ederek ”Yanınızdayız“ mesajı verdi. Bush konuşmasında da Putin’in ”En büyük demokrat benim“ ifadesini hedef aldı. “Dünyada demokraside gerileyen ülkeler arasında Putin’in Rusya’sı da var” dedi.

Rusya'dan Bush'a: Bana demokrasiyi öğretme

Rusya, ABD Başkanı George W. Bush'un demokrasi eleştirisini reddetti. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, bugün başlayacak G-8 zirvesi için bulunduğu Almanya'da yaptığı açıklamada, Bush'un, Rus demokrasisi ve reformlarının "raydan çıktığı" yolundaki eleştirisinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Başkan Bush'un söyledikleriyle mutabık değiliz" diyen sözcü, tam aksine Rusya'nın, demokrasi alanında "Avrupa ve dünyada ortaklaşa kabul edilen değerleri paylaştığını" belirtti.

Kremlin sözcüsü, "demokrasiyi geliştirmeye çalıştıklarını" söyledi. Bush, akşam saatlerinde Prag'da bir konferansta konuşurken, Rusya ve Çin'i demokrasi konusunda eleştirmişti.

Bugün G8’de gelecek ay çiftlikte

Vladimir Putin ve George Bush, bugün Almanya’da düzenlenecek G8 toplantısına yaklaşık aynı vakitlerde katılacaklar. İkilinin yüzyüze geleceği an için şimdiden yüzlerce fotoğrafçı akredite yaptırdı. Haber ajansları, G8’in ele alacağı ekonomik konulardan çok toplantıya füze kalkanı krizinin hakim olacağını belirtiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de, Rusya’nın Avrupa’yı hedef alan açıklamalarının ardından Rus liderle açık ve dürüst bir konuşma yapacağını söyledi. G8’in ardından önümüzdeki ay Bush’un daveti üzerine ABD liderinin Teksas’taki çiftliğine gidecek olan Putin’in bu ziyaret öncesinde en açık mesajı G8 zirvesinde vermesi bekleniyor.

Rusya’nın nükleer gücü

KARA ROKETLERİ: 489 adet. 1788 savaş başlığı taşıyabilir.
DENİZALTILAR: 12 adet. 609 savaş başlığı taşıyabiliyor.
HAVA KUVVETLERİ: 79 uçak, 884 füze taşıma kapasiteli.
FÜZELER: SS-18 Satan: Dünyanın en büyük kıtalararası füzesi. Menzili: 15 bin km.
SS-24 Scalpel: Özel bir trenden atılıyor. Menzili: 10 bin km.
SS-27 Topol: Amerika’nın füze kalkanına karşı Rus ordusu tarafından tasarlandı. İlk denemesi yapıldı. Menzili: 11 bin 270 km.



Vatan-haber7com

 
 

 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.