Denizli'de Cumhuriyet Coşkusu

Denizli'de Cumhuriyet Coşkusu

Mitinge Marmara, Ege ve Akdeniz'den yoğun katılım var.

Denizli'de Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde 29 sivil toplum kuruluşu, siyasi parti ve kuruluşun katılımıyla düzenlenen Demokrasi Şöleni'nde yaklaşık 20 bin kişi Türk bayraklarıyla Cumhuriyet'e sahip çıktı. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı, 1500 polisin görev yaptığı mitinge katılanlar, iktidarı eleştiren sloganlar atıp, Türkiye'nin Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'e ve ilkelerine sahip çıkacaklarını haykırdı.

Mitinge Eğitim İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, CHP Denizli Milletvekilleri Mustafa Gazalcı ve Mehmet Neşşar, sanatçı Pınar Sağ, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Fazıl Ardıç da katıldı. Denizli'nin yanı sıra Uşak, Aydın, Isparta, Burdur ve Afyon'dan da sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı şölen saat 11.00'de Ulus Caddesi'nde toplanılmasıyla başladı.

Ulus Caddesi'nden Demokrasi Meydanı'na Türk bayraklarıyla, Atatürk posterleriyle yürüyen gruba, Pamukkale Üniversitesi'nden Rektör Prof.Dr. Fazıl Necdet Ardıç, öğretim üyeleri ve yaklaşık 3 bin kişilik öğrenci grubuyla katıldı. ‘Türkiye laiktir laik kalacak’, ‘Tayyip saysana, kaç kişiyiz baksana’, ‘Atam izindeyiz’, ‘Ne Şeriat ne darbe, tam bağımsız Türkiye’, ‘Devrimlerinin bekçisiyiz’ sloganları ve pankartlarıyla atarak ve 10 Yıl Marşı'nı söyleyerek alana gelen grup coşkuyla karşılandı.

Denizli polisi şölen nedeniyle geniş güvenlik önlemleri aldı. Denizli'den 1250 polis şölen nedeniyle görev yaparken, 250 polis de takviye olarak Aydın, Uşak, Muğla ve Balıkesir'den geldi. Ulus Caddesi, İncilipınar Caddesi, Demokrasi Meydanı, Bursa Caddesi, Almelo Caddesi, Doğan Demircioğlu Caddesi, Eski Kınıklı Yolu sabahın erken saatlerinden itibaren trafiğe kapatıldı. Ankara Ulus'ta patlayan bomba nedeniyle güvenlik önlemleri artırılırken, meydana girenler dört ayrı alanda oluşturulan ikili güvenlik koridorunda tek tek arandı.

Çevre il ve ilçelerden de katılımın olduğu şölen, grupların Demokrasi Meydanı'ndaki yerlerini almasından sonra Atatürk ve şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı. Polis, kayıtlarında 10 bin metrekarelik meydanın dolu olduğunu belirtirken, yaklaşık 20 bin kişinin meydanda toplandığı gözlendi. Meydanda yer yer boşluklar kaldı. İlkyardım ekipleri meydana yakın konuşlandırıldı ve şölen sırasında bunaltıcı sıcak ve kalabalıktan dolayı platform yakınında fenalık geçiren bir vatandaş ambulansla müdahale edilerek hastaneye kaldırıldı.

Açılış konuşmasını yapan ADD Denizli Şube Başkanı Gülizar Biçer Karaca, Ankara'da meydana gelen bombalı saldırıyı da kınayıp şölenin aynı zamanda teröre karşı bir tepki olarak anılmasını istedi. CHP Gençlik kolları Halk Oyunları Ekibi, zeybek gösterisiyle kalabalığı coşturdu. Binlerce kişinin alkışla tempo tutarak eşlik ettiği zeybek gösterisinin ardından sahneye çıkan Suavi şölene ezgileriyle destek verdi.

Şölende 2003 yılında bir suikast sonucu öldürülen Necip Hablemitoğlu'nun eşi Şengül Hablemitoğlu da konuştu. AKP iktidarını sert bir dille eleştiren Hablemitoğlu, “Ulusalcı, laik ve cumhuriyetçi sesimizi bugün de Denizli'den duyurmak için buradayız. Türkiye'nin bugününe ve yarınına, doğmamış çocuklarımızın haklarına göz dikenlere hayır demek için buradayız. Birbirimizin yüzüne ve çocuklarımızın gözüne utanmadan bakabilmek için buradayız'' dedi. Türkiye'de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyleyen Hablemitoğlu, “14 Nisan'la birlikte öne çıkan “hayır'' diyen kadınları, güneş gözlüklü şapkalı tipler diye küçümsediler. Ama bir türlü anlayamadılar, nasıl bir araya geldiğimizi. Hepimiz buradayız, çünkü Türkiye'nin gerçek sahipleri bizleriz. Biz halkız, holdinglerimiz, bankalarımız, yabancı sermayeyle ortaklıklarımız yok.

Tarikatlarımız, dergahlarımız, şeyhlerimiz yok. Bizim inançlarımız yüreklerimizde. Bizim kimsenin diniyle derdimiz yok. Biz iyi ahlaktan yanayız. Biz iki yüzlü değiliz. Hırsızlara ve yağmacılara, izin vermeyeceğiz. En önemlisi biz bu topraklara ihanet etmeyeceğiz'' diyerek, mitinglerin ülke gerçeğini yansıtmadığı eleştirilerine de yanıt verdi.

Ulus'ta yaşanan bombalı saldırıyı kınayan Hablemitoğlu, “Daha dün Türkiye'nin kalbine, Cumhuriyetimizi kuran ilk meclisimizin karşısına canlı bomba ile geldiler. Bunların olacağını bilenler, alı al, moru mor yüzlerle demeç vermekten başka ne yaptılar? Halkını korumayan, önlem almayan ama banka hesaplarını şişirmek, zengin olmak derdi ile çalışanlar, cinayetlere, suikastlere göz yumdular. Vatanseverliği yaşam biçimine dönüştürmüş, canım Necip için derin araştırmacı dediler. Bu suikast, adi bir suç olayıdır dediler. Yazıklar olsun ki hala yerlerindeler. Hala bizim bir tek başkanımız var diyenlere, bizim vergilerimizle maaş ödüyorlar. Türkiye'de olup bitenlerin ciddiyetinin farkına varmıyorlar. Meydanlara gelen bizleri Türkiye'nin bir özeti olarak görmediklerini söylüyorlar. Bu halk onlara 22 Temmuz'da öyle bir özet çıkartmalı ki, hala kim bunlar diye soranlar, uygun yanıtları bulabilsinler'' dedi.

Atatürk'ün gençliğe hitabesi ve gençliğin yanıtını şölene katılanlar hep bir ağızdan okudu. Yerel sanatçıların da konser verdiği şölen saat 15.30'da sona erdi. Şölenin sonlarına doğru kısa bir süre yağmur yağdı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.