Covid Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Covid Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Covid Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

Covid testi, son dönemlerde dünyayı etkisi altına alan covid-19 hastalığını saptamak için oluşturulmuş bir testtir. Tüm dünyayı adeta pençesi altına alan salgın hastalığın seyri ve kontrol altına alınmasın için son derece önemli olan bu test hakkında tüm insanlığın bilgili olması ise son derece büyük önem arz ediyor.

Covid Testi (Korona Virüs) Nedir?

Korona virüs testi yani diğer adı ile covid testi, hastalığın laboratuar ortamında kişiden alınan örnekler ile hastalığa gebe olup olmadığını belirleyen testtir. Bir takım belirtiler neticesinde yapılan bu test sayesinde şayet örnek alınan kişi covid ise o halde birkaç saat içinde sonuç ortaya çıkacaktır.

Covid Testi Ne Zaman Yaptırılmalı?

Boğaz ağrısı, öksürük ve nefes darlığı gibi bulgular covid testi yapılması gerektiğini gösteren bulgulardır. Ancak bu bulgular olsa da vücut hemen antikor üretmediği için test negatif çıkabilir. Eğer negatifliğe karşın halen belirtiler devam ediyor ise 10. Gün tekrar test yapılmalıdır.

Covid Testi Nasıl Yapılıyor?

Korona testi yapan sağlık çalışanları öncelikle özel kıyafet, maske ve eldiven ile covid testi yaparlar. Test uzun bir çubuk ile yapılır. Bu çubuk genize kadar itilir ve genizden sürüntü örneği alınır. Bu örnek laboratuar ortamında incelenir ve hastalığın olup olmadığı kontrol edilir.

Covid-19 Testi Pozitif İse Ne Yapılmalı?

Test yaptıran bir kişinin covid testi sonucu pozitif çıktığında vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Eğer test resmi bir sağlık kurumunda yapılmış ise sağlık hizmetleri anında hastaya ulaşım sağlar. Daha sonrasında ise sağlık çalışanlarının bilgilendirmesi doğrultusunda karantina sürecine girilmelidir.

Covid-19 Testi Negatif İse Ne Yapılmalı?

Hastalığın ilk evrelerinde sonuç negatif çıkabilir. Ancak negatif sonuca rağmen kişideki bulgular halen devam ediyor ise belirtilerin 10. gününde mutlaka ikinci kez test yapılmalıdır.

PCR Testi Kaç Günde Çıkar?

Covid-19 PCR testi sonuçlarının çıkması yapılan laboratuara göre değişkenlik gösterse de genel olarak tüm PCR testi sonuçları ortalama 2 ila 4 saat arasında sonuç verir. Ancak testten kesin sonuç almak 1 günü bulabilir.

PCR Kan Testi Nedir?

PCR testi, koronavirüs hastalığının vücutta olup olmadığını saptamaya yarayan bir kan testidir. Birçok hastalığın teşhisinde kullanılabilen PCR testi, vücuttaki en küçük enfeksiyonları bile saptayabilecek kadar güçlü bir testtir.

PCR Testinin Avantajları Nelerdir?

Çok güçlü bir test olan PCR testi, aynı zamanda oldukça avantajlı bir testtir. Öyle ki; kandaki en ufak mikropları dahi kısa sürede atlamadan teşhis eden PCR testi, vücuttaki koronovirüsü saptarken aynı zamanda kanda antikor olup olmadığını saptayan testtir.

PCR Testi ile Antikor Testi Arasındaki Fark Nedir?

Koronavirüs PCR testi, kandan doğrudan covid-19 virüsünü saptamaya yönelik yapılan bir testtir. Dolayısıyla da koronavirüs için oldukça önemli bir test çeşididir.

Antikor testi ise PCR testi aksine vücudun koronavirüs hastalığına verdiği cevabı yani kanda antikor üretilip üretilmediğini saptana testtir.

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

İnsan vücudunda birçok alerjiye rastlanır ve bu alerjiler alerji testi ile tespit edilir. İlaç alerjisi, böcek alerjisi, lateks alerjisi, polen alerjisi, toz alerjisi ve besin alerjisi en sık rastlanan alerjilerdir.

Alerji Teşhisi Nasıl Konur?

Vücutta alerji olup olmadığını anlamak için öncelikle farklı yöntem ve teknikler ile alerji testi yapılır. Bu testlerin sonucunda elde edilen bulgulara göre alerji teşhisi konulabilir.

Alerji Testi Aç Karnına Mı Yapılır?

Alerji testi farklı tekniklerde yapılan testlerdir. Bu nedenle de teste aç ya da tok gidilmesi genellikle herhangi bir sakınca oluşturmaz.

Ancak özellikle kandan yapılan alerji testi için uzmanlar aç olunmasını tavsiye ederler.

Alerji Testi Fiyatları 2021

Günümüzde birçok klinikte alerji testi yapılır. Ancak alerji testi için tek ve net bir fiyat vermek mümkün değildir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.