Çinliler, TÜSİAD'la ne görüştü?

Çinliler, TÜSİAD'la ne görüştü?

''Türk-Çin İş Forumu''nun ardından Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç başkanlığında TÜSİAD üyeleriyle ile biraraya geldi.

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Bo Xilai, bu yılın ilk bir kaç ayı içinde Çin'in Türkiye'den yaptığı ithalatın yüzde 100 arttığını belirterek, ''Dünyada başka bir ülke ile ticaretimizde böyle bir artış yok'' dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai ile beraberindeki heyet, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen ''Türk-Çin İş Forumu''nun ardından Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç başkanlığında TÜSİAD üyeleriyle ile biraraya geldi.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, toplantıların verimli geçtiğini, iki ülke arasında uyumlu bir ticaret rakamına ulaşmak için önemli açılımlar sağladıklarını söyledi. Yarın Ankara'da yapılacak olan KEK toplantısının da bunu pekiştireceğini ifade eden Tüzmen, iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığını, iki ülke arasındaki yatırımlar, karşılıklı ticaret ve turizm alanlarında önemli çalışmalar olacağını vurguladı.

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Bo Xilai de Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminin her sene büyük artış gösterdiğini belirtti. Türkiye ile Çin'in müteahhitlik alanında güçlü ülkeler olduğuna işaret eden Bo, ''Şu anda Çin ve Türkiye arasında müteahhitlik alanında işbirliğini geliştiriyoruz'' dedi. Yılın ilk bir kaç ayı içinde Çin'in Türkiye'den yaptığı ithalatın yüzde 100 arttığına dikkat çeken Bo, ''Dünyada başka bir ülke ile ticaretimizde böyle bir artış yok'' diye konuştu.

''TÜRKİYE'NİN EKONOMİK POTANSİYELİ ÇOK BÜYÜK''

Bo, Türkiye'nin ekonomik potansiyelinin çok büyük olduğunu, Türkiye'nin ihracatının sadece Çin'e karşı büyük artış göstermeyeceğini, tüm dünyaya karşı da artacağını vurguladı. Çin ve Türkiye'nin gelişmekte olan iki büyük ülke olduğunu söyleyen Bo, iki ülke arasında işbirliğini geliştirmek için çalışacaklarını kaydetti. İlk kez ziyaret ettiği İstanbul'un kendisinde güzel bir izlenim bıraktığını, İstanbul'un olağanüstü coğrafi konuma sahip bulunduğunu da anlatan Bo, sokaklardaki küçük dükkanların çok iyi dekora edildiğini, Türk halkının yaşamını güzel bulduğunu söyledi.

Bo, ''İstanbul bir açıdan da çok romantik. Dün gece bir düğünü gördüm. İçki içiliyor, şarkılar söyleniyordu. Dün akşam ayrıca Bakan'la bir de yemek yedik'' dedi. Dün gece sokakta yürürken Atatürk'ün resimlerini gördüğünü de ifade eden Bo, ''Çin ve Türkiye parlak uygarlığa sahip, aynı zamanda acı tarih yaşamışlar. Bu bizim birbirimizi daha iyi anlamamazı sağlıyor, yeni yüzyıla yönelik çalışıyoruz'' diye konuştu.

TÜSİAD ile yaptıkları görüşmelerde turizm ve havacılık konularından bahsettiklerini antalan Xilai, turizm açısından İstanbul'un potansiyelinin çok büyük olduğunu vurguladı. Bo, ''Türk boğazı Allah'ın Türkler'e hakikaten en büyük armağanıdır. Eşsizdir. Türk boğazının Çinli turistler için çok çekici olduğunu düşünüyorum'' dedi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.