CEO'ların maaşı şaşırttı

CEO'ların maaşı şaşırttı

Türkiye, CEO'ların aylık aldı maaşla dünyada 5.nci oldu. peki ne kadar alıyorlar?

Amerikan Hay Group adlı araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmada, Türkiye'deki şirketlerin üst düzey yöneticilerin aylık maaşları ortalama 200 bin YTL olarak hesaplandı. Bu ücretle Türkiye, 46 ülke arasında 5. sırada yer aldı.

Bir Amerikan araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre Türkiye'deki firmaların üst düzey yöneticilerinin, aldıkları aylık ortalama ücret 150 bin dolar (yaklaşık 200 bin YTL) olarak belirlendi. Bu ücretle Türkiye dünya genelinde beşinci sırada yer aldı.

Merkezi ABD'de bulunan Hay Group adlı araştırma şirketi tarafından 46 ülkede yapılan araştırmaya göre, Türkiye'deki şirketlerin üst düzey yöneticileri (CEO) aldıkları ortalama aylık maaşları ortalama 154 bin 762 dolar (yaklaşık 200 bin YTL) olarak saptandı.

Araştırmaya göre, ücret sıralamasında vergi uygulanmayan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde çalışan şirket yöneticileri ilk sırayı aldı. Bu ülkelerdeki yöneticilerin aldıkları yıllık ortalama ücret 220 bin doların üzerinde ve 300 bin YTL'ye yakın düzeyde gerçekleşti. Hong Kong'daki yöneticilerin ücretleri 200 bin doların üzerinde seyrederken Rusya'daki yöneticilerin ücretleri 160 bin dolara yaklaştı.

Araştırma şirketine göre, dünyada yükselen ekonomiler arasında gösterilen Türkiye, Rusya ve Meksika gibi ülkelerdeki yöneticilerin yüksek ücret almaları bu ülkelerdeki firmaların, yaşanan yoğun rekabet karşısında iyi ve yetenekli yöneticilerlerle çalışmak ve bu yöneticileri ellerinde tutmak istemelerinden kaynaklandı. Ücretlerin yüksekliğinde batılı ve gelişmiş ülkelere göre yüksek orandaki vergi indirimleri de etkili oldu.

En yüksek maaş alan firma yöneticileri araştırmasında gelişmiş ekonomiye sahip ülkelerde ise yönetici gelirlerinin önemli tutarlarda düşük olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya göre, Fransa, İtalya, Almanya, ABD, İngiltere, Japonya gibi ülkerdeki firma yöneticilerinin aylık ücretleri 70 ile 100 bin dolar arasında değişti.

Söz konusu rakam, bir asgari ücretlinin aylık aldığı 400 YTL ile kıyaslandığında 500 katı kadar bir seviyede olduğu görülmekte.

YÖNETİCİ ÜCRETLERİNDE İLK ON

Ülke            Aylık ücret($)

S. Arabistan      229.325

BAE               223.939

Hong Kong         203.947

Rusya             157.348

Türkiye           154.762

Meksika           152.283

Ukrayna           149.118

Tayland           147.547

Singapur          142.655

Arjantin          138.188



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.