'Cemaat bana 'DYP'ye gitme AKP garanti' dedi'

'Cemaat bana 'DYP'ye gitme AKP garanti' dedi'

Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen sosyolog Nevval Sevindi,'Cemaat 'DYP'ye girme, AKP'ye git' dedi. DYP'de devam edince de aramızda sorun çıktı' dedi

Serpil Yılmaz/Milliyet


Cemaatin AKP baskısı


Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen sosyolog Nevval Sevindi,'Cemaat 'DYP'ye girme, AKP'ye git' dedi. DYP'de devam edince de aramızda sorun çıktı' dedi

Hakkında siyasi çevrelerden yayılan, "Gülen cemaatinden, Gökçek'ten para aldı, birleşmeyi engelledi" dedikodularına, "Ölürüm de bu işin peşini bırakmam" karşılığını veren Anavatan lideri Mumcu, Ağar'ı açıklama yapmaya davet etmektenvazgeçmiyor.
Merkez sağ tartışmalarının içine çekilen Fethullah Gülen etkisine bir katkıyı da DP İstanbul milletvekili adayı yazar, sosyolog Nevval Sevindi yapıyor, "Cemaat DYP'ye girme, AKP'nin kazanacağı garanti, oraya git" dedi, DYP'de devam edince de aramızda sorun çıktı" diyor.

Merkez sağa ne oldu?
Merkez sağa ne oldu? AKP mi aldı götürdü, yoksa masa altından halıyı çeken birileri mi vardı? Bu birileri Fethullah Gülen mi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek mi? Yoksa her iki liderin de "becerilerinin" sınandığı bir büyük hayal mi?
DP'nin "geleneksel sağın" partisi olup olamayacağı üzerine yapılan tartışmalarda sis bulutunu aralama iddiasını ısrarla taşıyan tek kişi Anavatan lideri Erkan Mumcu. Çünkü kara bulutlar Mumcu'nun üzerine çöktü, seçime giremedi. DP, Hazine yardımı alabilmek için gerekli olan yüzde 7 barajını aşamasa da kasasına 11.5 trilyonu koymuş bir parti. Anavatan'ın tek umudu DP'deki "durumlar" olacak.

Ancak ne gariptir ki, merkez sağın birleşememesi ve AKP'nin aldığı seçim sonuçları, Gülen cemaatinin etkisiyle açıklanmaya başlandı.
Fethullah Gülen röportajları ve tahlilleriyle kamuoyunun önüne çıkan DP İstanbul milletvekili adayı Nevval Sevindi'ye en temel sorulardan birini yöneltiyorum:
"Fethullah Gülen cemaatiyle çok yakın oldunuz, yayın organlarının içinde yer aldınız. Sizi bu cemaat mi DYP'ye gönderdi?"
Sosyolog ve araştırmacı Sevindi, "DYP'ye seçim kararı henüz ortada yokken, ekim ayında Ağar'ın danışmanı olarak girdim. Seçim kararı alındığında bana cemaat 'DYP'ye girme, AKP daha garanti olur' dedi. Ağar'a söz vermiştim ve bunun gereği olarak da DYP'de kalmayı tercih ettim. Cemaatle aramda bu nedenle sorunlar oldu. Cemaat AKP'yi destekledi. Aslında bu tavır Fethullah Gülen cemaatinin bölündüğünü de gösteriyor. Çünkü o doğrudan mesaj vermez. Kimseye, 'Gidin şu partiye' dediğini düşünmüyorum. Kadrolarının inisiyatifidir. Oysa onun tavrı siyasete tarafsız kalmaktır. Böylece kendini korumaya alıyordu. Şimdi yüzde 47'yle iktidar olan AKP'nin korumasına sığınarak, kendini diğer kesimlere karşı korumasız bıraktı."

Yenilikçi hareket

Bu arada Sevindi siyasetten de, DP'den de kopma niyetinde değil. Tam tersine seçim sonrası hız almış görünüyor.
"Birinci sıra adayları olmama rağmen, toplantılarıma hiç kimse katılmadı, beni tanıtmadılar. Engelleme oldu" sözleriyle DP'nin lider kadrolarını eleştiren Sevindi, "Yenilikçi Hareketi adı altında bir süreç başlattık, Anadolu'da teşkilatla toplantılar yapıyoruz. Yeni yüzler ve yeni politikalar üretmeye çalışıyoruz. Merkezin modernleşmesini sağlayacak, şeffaf, Batılı bir politika geliştirmeliyiz.

Önerim ise koordinatör liderlik. Silahım, çetem, param yok. İnancım, bilgim ve tecrübemle yola çıktım. Oturup AKP'nin yüzde 90'a çıkmasını beklemeyeceğim. AKP merkezdeki boşluğa oturdu. O boşluk dolmalı" diyor, Sevindi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.