ÇARPIK YAPILAŞMA HEPİMİZİ ÜZÜYOR

ÇARPIK YAPILAŞMA HEPİMİZİ ÜZÜYOR

Nihat Yılmaz-Şanlı Emlak; "90'lı yıllara kadar Gülbağ'da imar açısından çarpık yapılaşma oldu."

Gülbağ’a 1974’te geldim. 90’lı yıllara kadar burası gecekondu doluydu. İmar açısından burada çok çarpık bir yapılaşma oldu. Oldubittiye getirdiler hep. Bu saatten sonra yapılabilecek çok şey kalmadı aslına bakarsanız. Bir tek derenin dibinde ve yamaçlardaki yerler kaldı. Yapılan binaların kalitesi de meçhul. Eski bir Gülbağlı olarak iyi görmüyorum. Çarpık yapılaşma hepimizi üzüyor.

GÜLBAĞLI OLARAK GÜLBAĞ’I TERCİH ETMEZDİM

Fazla Gülbağlı kalmadı genelde insanlar burayı terk ettiler. Nüfusun dörtte biri zenci ve Moğol oldu. Gülbağlı olarak Gülbağ’ı tercih etmeyecek konuma geldim. Düzenli bir yapılaşma olsaydı daha iyi olurdu. Bir kere merkeze yakın olması büyük avantaj.

MECBURİYETTEN OTURUYORUZ

Evliyim, 2 çocuğum var ama çocuklarımın dışarı çıkıp oynayabileceği bir bahçe, park ya da yeşil alan yok. Mecburiyetten burada oturuyoruz. Yoksa rahat bir nefes alınabilecek ortamdan çıktı buralar. Bir kere binalar çok yüksek, hepsi iç içe. Demirci Sokak’ta 8.katta gündüz ışık yakarsınız. Binanın bir tarafı istinat duvarı bir tarafı yüksek bir bina. Önünüz arkanız duvar. Aklı başında kimse oturmaz orada. Gülbağ’ı yazık ettiler. Bir kere binalarda komşuluk edeceğiniz kimse yok. Ya öğrenci, ya zenci, ya da yabancı oturuyor. Kime güvenip de komşuluk edeceksiniz.

ATI ALAN ÜSKÜDAR’I GEÇTİ ZATEN

Gülbağ’a imar izni 1988-89 yıllarında çıktı ama yapılaşma zaten bunun öncesinde başlamıştı. Atı alan Üsküdar’ı geçmişti çoktan. 89’da müteahhitler önce düz alanları ana caddeleri nizami bir şekilde yaptılar ama geri kalan binalar hep düzensiz yapıldı. 15 senelik binaların hepsi kötü müteahhitlerin eseridir. Burada o kadar çok müteahhitzede oldu ki. İyi müteahhitler de geldi ama hiç kimsenin bilmediği insanları dolandıran, paralarını alıp kaçan, binayı yarım bırakan, çürük bina yapanlar da çok oldu.

MÜTEAHHİT YAPMADIĞI YERİ SATIYOR

İyi müteahhit toprak sahibine 1 sene sonra teslim etmek üzere 4 daire karşılığında anlaşıyor. Ama sıra dışı müteahhitler 8, 10 daireye kadar çıkıyor. Enteresandır toprak sahibi de müteahhite sen kimsin diye sormadan tapusunu verebiliyor. Müteahhit 2 kat yapıyor, 6. 8. katları bile satıyor. Yapmadığı yeri satıyor yani.

EMLAKÇI KİRLİLİĞİ VAR

Ben 11 yıldır emlakçılık yapıyorum. Burada emlakçılık çok eski bir şey değil. 12,13 sene evvel 2 3 emlakçı varken şimdi her köşe başında bir emlakçı var. Emlakçı kirliliği var. Bunun sonu yok, kimseye bir şey diyemiyorsunuz. Denetlemeye gelen yok, maliye memuru yok.  Canı sıkılanlar bunu meslek haline getirdiler. Bir masa, sandalye atan kapısına emlakçı tabelası asıyor. Hem insanlar hem de bu işi esnaf olarak ciddi bir şekilde yapanlar mağdur oluyor. Size ev satan birinin buranın geçmişini bilmesi en az 30 senedir burada olması lazım bir kere.

PARK YERİ YOK

Gülbağ imar açısından zaten kötü park yeri açısından da çok kötü. Akşamları evine gelen adam yarım saat arabasına yer bulmak için tur atıyor. Gülbağ çok sıkışık, karmakarışık bir hal aldı. Zaten yeterince yokuş var insanlar yeteri kadar mağdur. Yokuşu kimse düzleyemez ancak park yeri çözülebilir. Yasada her binanın altında otopark zorunluluğu var ama bir taraftan da tavşana kaç tazıya tut mantığı güdülüyor. Otopark yeriydi, ücretiydi. Hangi müteahhit yapar ki bunu. O nedenle sıkıntılar devam ediyor Gülbağ’da.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.