Çağımızın Vebasına karşı Favipiravir!

T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya'nın Toyama Chemical tarafından birçok RNA virüsüne karşı aktivite ile geliştirilen bir antiviral ilaçtır.

Şubat 2020'de Favipiravir Çin'de ortaya çıkan COVID-19 hastalığının deneysel tedavisi için inceleniyordu. Daha sonra Çin büyükelçiliği Favipair için iyileştirme sürecini 11 günden 4 güne indirdiğini Çin ulusal biyoloji merkezi başkanının ağızından açıklamıştı.

Türkiye de sağlık bakanlığına bağlı hastanelerde Covid tanısıyla yatırılan hastalara 5 günlük HCQ ve Favipair tedavisi uygulanıyormuş. Favipair Dünyanın sağlık ve teknolojik olarak en büyük devi olan Amerika ve İngiltere de tedavi de kullanılmıyor. Avrupa Ülkeleri de Covid iyileştirmesinde bu yöntem ve ilacı kullanmıyor. Anlayacağınız Batı ülkelerinin hiçbirinde bu yöntem kullanılmıyor.

Dünyanın kullanmadığı bu tedavi yöntemi ve ilacını neden Türkiye Sağlık bakanlığı kullanıyor?

Önce, Dünyanın bu yöntemi neden kullanmadığına bakalım. Batı kullanmıyor Çünkü bu ülkelerde etkinliğini gösterecek Randomize çalışmalar yapılmadı.

Nedir Randomize; Bir ilaç ya da tedavinin etkisini değerlendirmek üzere deneklerin çalışmadaki gruplara rastgele dağıtıldığı kontrollü çalışma tipidir. Burada rastgele dağıtılma bireyin araştırılan tedaviyi alma olasılığı ile çalışmanın kontrol grubunda bulunma olasılığının eşit olması anlamındadır; kontrol grubuna placebo (kimyasal olarak aktif olmayan madde) verilebilir. İki gruptan elde edilen çeşitli sonuçlar karşılaştırılarak araştırılan tedavinin yararı değerlendirilir.  Bu tür bir neden sonuç ilişkisi kurulmadığı için batı bu yöntemi seçmemiş.

Peki, biz neden kullanıyoruz?

Favipiravir, Japon kökenli influenza ve ebola virüslerine etkili bir ilaç olduğu bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış bir ilaç. Konuyla alakalı olarak gerek Japonya gerekse Çin’de olumlu sonuçları izlenim, sonuç ve çalışmaları vardı.

Favipiravir şu anda Japonya, Çin, Hindistan ve Rusya da etkin bir biçimde kullanılıyor HCQ ise tıp tarihinde rekor düzeyde çalışılan bir ilacıydı. “HCQ; Hidrosiklorokin sıtma ’da tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.”

Sahada yapılan binlerce çalışma yanında etkisi olmadığını gösteren birçok bilimsel yayın, makale yazıldı çizildi.  Ancak Recovery “ kurtarma “dahil hiçbir çalışmada yan etki görülmedi.

Covid’e karşı bizim elimizde başka bir yöntem ve ilaç olmadığı için Sıtma’da kullanılan Yani HCQ ile Favipiraviri'yi birlikte hastalık tedavisinde kullanıyormuşuz. Sağlık bakanlığı bu tedavi, iyileştirme yönteminin sebebini hastahaneye yatış olasılığını azaltmak için olduğunu açıklamış olsa da Konunun uzmanı hekimler bunun tedavi amaçlı olmadığını söylüyorlar.

Covid karşısında hazırlıksız yakalanan Tıp ve farmakoloji Hastalığın bu evresinde aşılar devreye girene kadar önerdikleri tek şey korunmaktır diyorlar.

Bugün  Favipiravir’i konuştuk belki yarın hangi aşı onu konuşacağız.

Bu makaleyi oluştururken Öncelikle birkaç bilimsel makale okuyup sonra Konu üzerinde çalışan Bilim insanları, farmakolog, Hekimlerin görüşlerinden faydalandım. Gözlemlediğim başka bir şey ise bu coğrafya da bu tür Bulaşıcı viral mikrop ve onların yaydıkları hastalıklara karşı Türkiye’nin bir bilimsel laboratuvara sahip olmadığı var olanları da dağıttığıydı.  Bu yüzden Türkiye’nin gözü bu konu üzerinde çalışma yapan uluslararası ilaç kartellerinde. Her şey onların insafına kalmış.

Almanya’da Türkiye’den gitme iki bilim insanının Covid’e karşı bulduğu aşı bu coğrafya da  O insanların etnik kimliğinin üzerinden yapılan methiye, mersiyenin maalesef önüne geçemedi.

Covid’e karşı sağlam bir aşı bulana kadar  Dünyanın gelişmiş ülkeleri küçümsemiş olsa da Şimdilik en devrimci unsur Favipiravir.

Covid insanlığı kırıp geçirirken  Pazarın yeni malı olan aşıyı Çaresiz bekliyoruz. İnsanlığın düşmanı Kapitalizm ve Küresel sermayenin Füzeleri ve Patriotları gibi Aşı. Hastalığı yaydılar insanlığı aşıya muhtaç ettiler.

Sağlık bakanının son açıklaması: Vaka sayısı bakımından Dünya'nın 5'ncisi olduk

Sağlık bakanı böyle diyor ama üzülmeyelim  Avrupa’da birinciyiz evvelallah. Sağlık bakanlığı vatandaşı sürekli Covid 19 üzerinden sürekli yanılttı. Bunun sebebi Ulusal Çıkarmış. Herkes biliyor ki hazine tam takır kara bakır ne yapalım. Ulusal çıkar diyelim Hastalığı, salgını, ölümleri gizleyelim. Öyle yapıldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar