Büyük kentler kurudu

Büyük kentler kurudu

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlarının ortalama aktif doluluk oranı dün itibariyle ortalama yüzde 10,4 düzeyine düştü.

Geçen yıl aynı tarihlerde 4 büyük şehirde içme suyu barajlarındaki aktif doluluk ortalaması yüzde 35,8 düzeyinde idi.

Başkente su sağlayan barajlarda ortalama aktif doluluk oranı ise yüzde 3 seviyesinde bulunuyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) verilerinden yapılan derlemeye göre, 28 Ağustos 2007 tarihi itibariyle, İstanbul'un içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlarında aktif doluluk oranı ortalaması yüzde 22,8 , Bursa'da yüzde 18,3 , İzmir'de yüzde 13,9 , Ankara'da ise sadece yüzde 3 düzeyinde bulunuyor.

Geçen yılın aynı döneminde içme suyu barajlarındaki aktif doluluk ortalaması İstanbul'da yüzde 64,1 , Bursa'da yüzde 53,2 , İzmir'de yüzde 40,1 , Ankara'da ise yüzde 19,9 idi.

ANKARA SUYA HASRET
Özellikle Ankara'daki içme suyu maksatlı barajlarda doluluk oranı iyice azalmış durumda. Başkente içme suyu sağlayan barajlara bakıldığında 7 barajın şu anda 5'i kullanılıyor (Çubuk 1 ve Bayındır Barajları kullanılmıyor). Bunlar içinde ağırlığı ise Çamlıdere Barajı (maksimum hacmi 1376,8 hm3) oluşturuyor.

Ankara'da diğer barajlarda daha yüksek su gözükmesine karşılık, başkentin en kaliteli ve en büyük su kaynağı Çamlıdere Barajının aktif olarak sadece yüzde 2,1'inin dolu olması nedeniyle, Ankara için aktif doluluk ortalaması yüzde 3'e düşüyor.

Bu barajların aktif doluluk oranı incelendiğinde Çubuk 1 Barajında yüzde 30,6 , Çubuk 2 Barajında yüzde 7,2 , Bayındır Barajında yüzde 50,7 , Kurtboğazı Barajında yüzde 15,2 , Çamlıdere Barajında yüzde 2,1 , Eğrekkaya Barajında yüzde -5,1 , Akyar Barajında ise yüzde 5,6 düzeyinde bulunuyor.

SON 30 YILIN EN ALT DÜZEYİ
Devlet Su İşleri uzmanları, başkente su sağlayan barajların doluluk oranının son 30 yılın en alt düzeyinde olduğuna işaret ederken, Ankara'da kış aylarında su tüketiminin 700-800 bin metre küp olduğunu, bu miktarın yaz aylarında 'buharlaşmayla' birlikte 1,5 milyon metre küpe çıktığına dikkati çektiler.

Bu arada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Ankaralılara yaptığı tasarruflu su kullanılması çağrısında, Ankara'da daha öncesinde günlük su tüketiminin 850 bin metre küp dolayında olduğunu, tasarrufla bu rakamın 670 bin metre küplere düştüğünü ve günlük 600 bin metre küplük rakamlara düşülmesinin hedeflendiğini söylemişti.

İSTANBUL, BURSA VE İZMİR
İstanbul'un içme suyu ihtiyacının karşılandığı 6 baraj 28 Ağustos itibarıyla incelendiğinde ise Ömerli Barajının aktif doluluk oranı yüzde 18,4, Alibey Barajının yüzde -0,4 , Durusu Barajının yüzde 41,6 , Büyük Çekmece Barajının yüzde 8, Darlık Barajının yüzde 30,1 , Sazlıdere Barajının ise yüzde 25,5 düzeyinde bulunuyor.

Bursa'ya içme suyu sağlayan Doğancı Barajında aktif doluluk oranı şu anda yüzde 18,3 düzeyinde iken, İzmir'e içme suyu sağlayan Balçova Barajının aktif doluluk oranı yüzde 23,9 , Tahtalı Barajının ise yüzde 13,6.






HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.