BUCAK'IN HAPİS CAZASINA ONAMA

BUCAK'IN HAPİS CAZASINA ONAMA

YARGITAY, SEDAT BUCAK'IN SUSURLUK DAVASI NEDENİYLE ALDIĞI 1 YILLIK HAPİS CEZASINI ONADI

Kamuoyunda Susurluk Çetesi olarak bilinen davadan yargılanan Sedat Bucak, İstanbul 2.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 1 yıl 15 günlük cezası Yargıtay tarafından onandı. Yerel mahkeme Bucak’ın bu cezasını ertelemişti.
Susurluk Çetesi olarak bilinen ve siyasetçi-bürokrat-işadamı üçlüsünü içinde barındırdığı ileri sürülen davanın temyiz aşamasında, Bucak’ın cezasına onama geldi. Yargıtay 8.Ceza Dairesi, İstanbul 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nin Bucak hakkında verdiği "suç işlemek için kurulan örgüte üye olarak katılmak, hiyerarşik yapıya dahil olmadan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek"ten 1 yıl 15 gün hapis cezasını onayladı.

Yargıtay, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını usul ve yasaya uygun bularak oybirliğiyle onadı. Yerel mahkeme, Bucak hakkında, "suç işlemek için kurulan örgüte üye olarak katılmak, hiyerarşik yapıya dahil olmadan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 220'inci maddesi uyarınca 1 yıl 15 gün hapis cezası vermiş ve cezayı ertelemişti. Olay özetle şöyle gelişmişti:

Kaldırılan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Susurluk'ta 3 Kasım 1996'da meydana gelen trafik kazasının ardından, dönemin DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak hakkında, TBMM'ce dokunulmazlığının kaldırılması üzerine "gıyabi tutuklama kararıyla aranan Abdullah Çatlı'nın yerini bildiği halde yetkili mercilere haber vermeyerek saklamak", "cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak" ve "vahim nitelikte silah bulundurmak" suçlarından 11 ile 20 yıl arasında ağır hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

Bucak hakkındaki yargılama, 18 Nisan 1999'da yeniden Şanlıurfa Milletvekili seçilmesi üzerine 3 Mayıs 1999 tarihinde durdurularak, dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle dosya yeniden TBMM'ye gönderilmişti. 3 Kasım seçimlerinde milletvekili seçilemeyen Bucak'ın dosyası, TCK'nın 313 ve 314'üncü maddelerinin DGM kapsamından çıkarılması nedeniyle İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Davayı 26 Haziran 2003 tarihinde karara bağlayan mahkeme heyeti, Bucak'ın, "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçlamasından beraatına, diğer suçlamalara ilişkin ise "Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun" kapsamında davanın kesin hükme bağlanmadan ertelenmesine karar vermişti.

ANKA

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.