Bu haberi okumadan ev almayın !

Bu haberi okumadan ev almayın !

Finans uzmanları faizlerin düşmesiyle birlikte ev fiyatlarının artacağı konusunda uyarıyor..

Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş, yıl sonuna kadar konut kredisi faizlerinde 1-2 puanlık daha düşüş olabileceğini belirterek, ''Ancak, krediler düştükçe alınacak konutun fiyatının da yükseleceği dikkate alınmalı'' dedi.

Şahinbaş, bankasının bölge ve şube yöneticileriyle yapacağı toplantıya katılmak üzere geldiği Adana'da, 2001'de yaşanan krizden gereken dersin çıkarıldığını, ekonomideki iyiye gidiş ve kişi başı gelir seviyesindeki yükselişle birlikte bankacılık sektöründe de taşların yerine oturduğunu söyledi.

Son yıllarda bankaların en önemli ürününün konut kredileri olduğuna işaret eden Şahinbaş, kredi faizlerinde yıl sonuna kadar 1-2 puanlık daha düşüşün olabileceğini ancak, krediler düştükçe alınacak konutun fiyatının da yükseleceğinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Konut almak isteyenlere fazla gecikmemelerini öneren Şahinbaş, şunları söyledi:

''Konut kredilerinin geri dönüşünde batık yaşandığı yönündeki iddialara da katılmıyorum. Mevcut, konut kredilerinin yüzde 10'unu Finansbank kullandırdı. Diğer kredilerin geri dönüşümüyle kıyasladığımızda konut kredilerinin, en iyisi olduğunu söyleyebiliriz. ABD'de yaklaşık 150 milyar dolarlık bir batık söz konusu. Sanırım, bundan yola çıkanlar Türkiye'de de aynı sorunun yaşanacağını düşünüyorlar ancak, böyle bir şey ülkemiz için söz konusu değil. ABD'de kredi faizleri birden yükseldiği için kredi kullananlar bunu ödeyemez duruma geldi.'' Şahihbaş, konutun bankacılık sektöründe önemli bir ürün olma özelliğini uzun bir süre daha koruyacağını ifade ederek, şunları söyledi:

''Türkiye'de ekonomi iyiye gidiyor, siyasi istikrar sağlandı, krizler artık yaşanmaz. Kişi başı gelir seviyesi de yükseliyor. Döviz kurunu eskiden her dakikada izlerdik, ben son üç gündür dolar kurunun ne olduğuna bakmaya ihtiyaç duymuyorum. Bu tablodan bankacılık sektörü pozitif etkileniyor. Çünkü, insanlar ellerine geçen ilk parayı doğal olarak konuta yatırmayı planlıyor. Mevcut konutu olanlar da iyileştirme çabasında. Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında konut ürününde Türkiye'deki pazarın oldukça büyük olduğunu görüyoruz.''

''YABANCI BANKALAR SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRDİ''-

Şahinbaş, yabancı bankaların Türkiye'ye ilgisinin de sektörü güçlendirdiğini ifade ederek, ''Yabancıların gelmesiyle tüm bankaların sermayeleri güçlendi, ilave kredi bulma güçleri arttı. Bunlar şimdi piyasaya kaynak olarak yansıyor, eskiden sınırlı sermaye ile büyüme daha yavaş olabiliyordu ama şimdi yeni sermayelerle bankacılık sektörü daha hızlı büyüyecek. Bankacılık sektörünün büyümesi ekonominin büyümesidir'' dedi.

Sektördeki rekabete de dikkati çeken Şahinbaş, bankalar arası rekabetin bankacılık sektörünün kar marjını düşürdüğünü ancak, bunun her sektörde yaşanan doğal bir piyasa koşulu olduğunu ifade etti.

Şahinbaş, Türkiye'de bundan böyle batık banka da olmayacağını belirterek, ''Çünkü, bankalar artık iyi yönetiliyor, iyi denetleniyor. Bankalarda sürekli bir büyüme ve atılım söz konusu. Sadece Finansbank olarak biz yılda ilave 2 bin kişiyi işe alıyoruz'' diye konuştu.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.