Boris Volfman: "Greyfurtun tadı acı, geliri çok tatlı"

Boris Volfman: "Greyfurtun tadı acı, geliri çok tatlı"

Boris Volfman: "Greyfurtun tadı acı, geliri çok tatlı"

 

Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi greyfurtun tadı her ne kadar acı olsa da elde edilen gelirin bir o kadar tatlı olduğunu söyleyen Boris Volfman, "İçerdiği C vitamini sayesinde kış aylarında soğuk algınlığına karşı sık sık tüketilen greyfurt, geçen yıl hayatımızı etkisi altına almaya başlayan pandemi sebebiyle daha çok tercih edilmeye başlandı. Doktorların virüsten korunmak için özellikle tavsiye ettiği meyve hem iç pazarda hem de dış pazarda oldukça fazla rağbet görüyor. Bu durum greyfurttan elde edilen gelirin de artmasını sağlıyor." dedi.

Bir yılda ihracat geliri %30 arttı

Türkiye 2019 yılında dünyanın çeşitli ülkelerine 71.354.708 dolarlık greyfurt ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Boris Volfman, "2020 yılında ise bu rakam yaklaşık %30 artış göstererek 92.047.782 dolara yükseldi. Yıl bazında çeşitli dalgalanmalar olsa bile uzmanlar 2020 yılında gerçekleşen bu büyük artışın sebeplerinden birinin pandemi sebebiyle greyfurt, portakal gibi meyvelere insanların yoğun talepte bulunması olduğunu söylüyor. Birçok uzmana göre pandemi süreci kolayca sona ermeyecek. Bu ihtimal göz önüne alındığında greyfurt gibi C vitamini yüksek meyvelerin iç ve dış pazardaki gelirlerinin önümüzdeki yıllarda da artması bekleniyor." dedi.

En çok ihracat Rusya'ya

Birçok gıda ürününde olduğu gibi greyfurtun da en büyük alıcısı konumundaki ülkenin Rusya olduğunu söyleyen Boris Volfman, "2019 yılında Türkiye’den Rusya’ya 20.231.737 dolarlık greyfurt ihracatı gerçekleştirildi. İkinci sırada ise 8.095.414 dolarlık ihracat ile Polonya ve üçüncü sırada ise 6.760.789 dolarlık ihracat ile Romanya yer aldı. 2020 yılında da zirvenin sahibi değişmedi. Türkiye’den Rusya’ya yapılan greyfurt ihracatı bir önceki yıla göre %25 oranında artarak 25.772.983 dolara ulaştı. Rusya’nın hemen ardından 11.754.803 dolar ile Polonya yer alırken üçüncü sırada ise 7.810.916 dolarlık ihracat ile Ukrayna yer aldı. Fransa’dan Singapur’a kadar çok geniş bir coğrafyaya ihraç edilen greyfurtun önümüzdeki yıllarda kısa vadede 100 milyon dolar ve uzun vadede 200 milyon dolar ihracat hedefine ulaşması bekleniyor." şeklinde konuştu.

Çin açık ara lider konumda

Dünya’da greyfurt denince akla gelen ilk ülkenin Çin olduğunu ifade eden Boris Volfman, "Öyle ki Çin dünyadaki toplam greyfurt üretiminin tek başına %74’lük kısmını karşılıyor. Çin’in hemen ardından üretimde ikinci sırada yer alan ABD %7’lik bir paya sahip. Bu da demek oluyor ki Çin en yakın rakibinden on kat fazla üretim kapasitesine sahip. Üçüncü sırada dünyadaki üretimin %6’sını karşılayan Güney Afrika yer alırken dördüncü sırada %5 ile Meksika ve beşinci sırada %4 ile Türkiye yer alıyor. Diğer üretici ülkelerin ise toplam payı %4." dedi.

Türkiye'nin hedefi ikincilik olmalı

Her ne kadar normal dönemlerde de sıkça tercih edilen bir meyve olsa da pandemi ile birlikte C vitamini içeren bütün meyveler daha çok talep görmeye başladığını da ekleyen Boris Volfman, "Önümüzdeki yıllarda pandemi süreci atlatılsa bile uzmanlar insanların bu alışkanlıklarının devam edeceğini öngörüyor. Türk tarımsal ürün ihracatçıları da bu fırsatın farkında. Şu an için üretimde dünya lideri konumundaki Çin’i geçmek mümkün olmasa da orta vadede üretimde dünya ikinciliği hiç zor değil. Bunun için turunçgil üreticisinin devlet tarafından desteklenmesi ve özel sektördeki büyük şirketlerin bu alana yatırım yapması ise şart." dedi.

Türkiye'nin greyfurt üretim merkezi Çukurova

Yapısı gereği ılıman iklimlerde yetişen bir meyve olan greyfurtun dünyadaki anavatanı Güneydoğu Asya bölgesi olarak bilindiğini aktaran Boris Volfman, "Türkiye’de ise en çok üretim Çukurova bölgesinde gerçekleştiriliyor. Türkiye’de üretilen turunçgillerin %70’i Çukurova bölgesinde yetişiyor. Bu oran greyfurt için çok daha yüksek. Ülkemizde yetiştirilen greyfurtun %90’ı Çukurova bölgesinde yetiştiriliyor. Fakat gerekli çalışmalar ve tarımsal desteklerle Akdeniz ve Ege kıyılarındaki pek çok alanda verimli olarak greyfurt yetiştirilmesi mümkün." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.