Bolluk bitti

Bolluk bitti

Hazine dün 2.5 milyar YTL'lik borçlanma hedefini bile tutturamadı.

Geçen ay düzenlediği ihalede 27 milyar YTL’lik taleple karşılaşan Hazine dün 2.5 milyar YTL’lik borçlanma hedefini bile tutturamadı

Yabancı ihalelere girmeyince talep de satış da beklenenden az oldu

Dünya piyasalarındaki likidite krizinin öncü dalgası dün Türk Hazinesi’ne ulaştı. Hazine uzun süredir ilk kez piyasalardan istediği kadar borç bulamadı. Toplam 2.5 milyar YTL’lik borçlanma için piyasanın karşısına 3 ihaleyle çıkan Hazine, 1 milyar 956 milyon YTL’lik satış yapabildi. Borçlanma tutarının dengelenmesi için kamu kuruluşlarına fazladan satış gerçekleştirildi. İki günde yapılan üç ihaleye gelen nominal teklif tutarı ise 5.3 milyar YTL oldu. İhalelerin sonucu, Temmuz ayında yaptığı satışlar sırasında bir günde 27 milyar YTL’lik rekor taleple karşılaşan Hazine’nin borçlanma koşullarının dünyadaki dalgalanmadan ne kadar etkilendiğinin ispatı oldu. Bankacılar özellikle dün satışa çıkan 5 yıl vadeli tahvillere geleneksel olarak yabancıların ilgi gösterdiğini belirtirken, bu yatırımcıların ilgisinin bitmesi nedeniyle dünkü satışların başarılı olmadığını kaydediyor.
% 10.6 reel faiz yetmedi
İhale maratonunun en ilginç gelişmelerinden biri ise daha önce yoğun ilgi gören 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvillerin satışında yaşandı. Hazine bu ihalede yatırımcılara yüzde 10.56’lık reel faiz önerirken, sadece 71.6 milyon YTL’lik satış yapabildi. Bu tahvile piyasadan (kamu kuruluşları hariç) toplam 139.3 milyon YTL’lik talep geldi. Hazine TÜFE’ye endeksli kağıtların satıldığı 29 Mayıs’taki ihalede piyasadan 2.82 milyar YTL’lik taleple karşılaşırken, 1.2 milyar YTL’lik satış yapmıştı. İhalede reel faiz oranı ise yüzde 9.94 olarak gerçekleşmişti.
Bir bankanın Hazine’den sorumlu genel müdür yardımcısı konuyu değerlendirirken, “Dün yapılan ihalelerde 5 yıl vadeli iki ayrı kağıt satılmaya çalışıldı. Bu kağıtlara daha önceden rekor talepler geliyordu. Sebebi ise yabancıların uzun vadede Türkiye’de faizin düşeceğine olan inancıydı. Şimdi ise likidite sıkıntısı nedeniyle yabancılar uzun vadeli yatırıma ilgi göstermiyor” sözleriyle değerlendirdi.
Öngörülenin altındaki satışa rağmen, Hazine’nin kısa dönemde nakit sıkıntısı bulunmuyor. Bugün piyasaya 3.6 milyar YTL’lik ödemesi bulunan Hazine’nin kasasında toplam 22.7 milyar YTL’si var.

‘Türkiye likidite sıkıntısına hazırlanmalı’

Hazİne eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez, kredi piyasalarında yaşanan sorunların neden olduğu küresel dalgalanmanın sürebileceğini ve ileride daha büyük bir dalganın oluşabileceğini belirterek, Türkiye’nin yavaş yavaş düşecek likiditeye ve azalacak finansman imkanlarına kendini hazırlaması gerektiğini kaydetti. Eğilmez Reuters ile yaptığı söyleşide, global olarak yükselişin tepe noktasına gelindiğini belirterek, şunları söyledi: “Tepe noktaya geldik, ancak orası da dalgalı. O dalgaları geçtikten sonra hızlı bir inişe geçileceğini öngörüyorum çünkü ben tüm dünyada şirketlerin değerlerinin, gayrimenkul fiyatlarının çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla büyük bir dalgaya hazır olmamız lazım.”

VATAN


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.