Başaran Ulusoy: ülkemiz kaybediyor

Başaran Ulusoy: ülkemiz kaybediyor

TÜRSAB Başkanı Ulusoy: Yabancılar 'İspanyol Modeli' adıyla Türkiye'deki yazlıklarını ülkelerinde kiralayıp ‘Gizli otelcilik’ yaparak turizme zarar veriyorlar

Yabancıların "İspanyol Modeli" adı altında Türkiye'de satın aldığı yazlıkları ülkelerinde kiralayarak “Gizli otelcilik” yaptığı, bu durumun doğal güzellikleri yok ettiği ve turizmi olumsuz etkilediği bildirildi.

 

Bodrum'da bir toplantıda konuşan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, yabancıların Türkiye'de satın aldığı ev veya yazlığı ülkelerinde kiralayarak gizli otelcilik yapmalarının turizmi olumsuz etkilediğini söyledi.

 

Türkiye'de satın aldığı mülkü ülkesinde pazarlayıp Türkiye'ye turist gönderen yabancıların sayısının son yıllarda önemli oranda arttığını kaydeden, yabancıların Türkiye'den mülk satın almalarına karşı olmadıklarını belirten Ulusoy, “Ancak bazı yabancılar, yasal boşluklardan yararlanıp tek kuruş vergi ödemeden mülklerini otel gibi kullanıyor; hem turizmcinin hem de ülkemizin kaybı oluyor, buna asla izin vermemeliyiz.” dedi.

 

32 BİN MÜLK SATIN ALINDI


Antalya, İzmir ve Muğla gibi önemli turistik bölgelerde bugüne kadar yaklaşık 41.360 yabancının 32.630 adet mülk satın aldığını bildiren Ulusoy, şunları kaydetti:


 

“2006 Türk turizmi için kayıp yıldı, bunu telafiye çalışıyoruz. Yaşadığımız onca olumsuzluğun ardından bir de 'gizli otelcilik' sorunuyla uğraşıyoruz. Bazı yabancılar mülkiyet hakkını kötüye kullanıyor. Türkiye'den mülk alıp ülkesinden turist göndererek tek kuruş vergi ödemeden otelcilik yapıyor. Bu şekilde gelen turistler yiyeceklerine, içeceklerine kadar yanlarında getiriyor. Hiçbir harcamaları yok; lokanta, otel, kafe yok. Buna hiçbir ülke göz yummadı ama biz sesimizi çıkarmıyoruz. Yabancıların ev almalarına karşı değiliz, kiraya da verebilirler ancak yasal boşluklardan faydalanıp otelcilik yapmalarına izin vermemeliyiz.”

 

“ÜLKEMİZ KAYBEDİYOR”


“Gizli otelcilik” yapan yabancıların Türkiye'de kurumlar arasındaki yetki belirsizliği ya da denetim eksikliğinden yararlandığını kaydeden Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Evini kiraya verenlere neden verdin diyemeyiz ama bu ev kiralarının ötesine geçmiş. Bunun bir adı olmalı. Mülklerini otel gibi kiraya veriyorlar; bir hafta biri geliyor, 15 gün başkaları. Bunu kim denetleyecek, bunun önüne nasıl geçilecek? Boşluklar, belirsizlikler var. Bu sadece turizmcilerin değil ülkemizin kaybı. Kimse bunu hafife almasın. Sadece 5000 yabancı mülkünü dört kişilik ailelere kiralasa 20 bin konaklama yapar. Bu aileler bir sezon ortalama 180 gün Türkiye'de kalsa 3 milyon 600 bin konaklama yapar. Bu aile otelde kalsaydı geceliği en az 15 avrodan en az 54 milyon avro kazancımız olacaktı. Bu sadece konaklama kaybı. Örnek olması için verdiğim basit bir hesap ama kaybımız çok ciddi.”

 

“SONUÇ İSPANYA'DAKİ GİBİ OLABİLİR”


Yabancılara mülk satışının turizme etkileri konusunda İspanya'nın iyi bir örnek olduğunu anlatan Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:


“İspanya örneği önümüzde. Alman ve İngilizlerin ağırlıkta olduğu yabancılar bu ülkeden çok sayıda mülk aldı. Sonuçta İspanya'nın turizm geliri bu ülkeye giden turist sayısına oranla düşük. Sonumuz İspanya gibi olabilir. Kendi mülkünde kalan turist harcama yapmıyor, yiyeceğini, içeceğini ülkesinden getiriyor. Kaldı ki şimdi mülklerini kiraya veriyorlar. Yabancılar satın aldıkları mülkün maliyetini çıkardılar şimdi üzerinde kar ediyorlar. Türkiye'de bedavadan ev sahibi oldular. Bunun önüne geçmeliyiz.”

 

“DOĞAL GÜZELLİKLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ”


Yabancılara mülk satışının turistik bölgelerde betonlaşmayı beraberinde getirdiğini anlatan Ulusoy, açıklamasına şöyle devam etti:


“İspanya modeli diye Türkiye'de uygulanmak istenen model İspanya'ya ne getirmiş, iyi bakmak lazım. Emlak rantı kısa vadede tatlıdır. Uzun vadede ülke kaybeder.


Kuşadası Türkiye'nin turizme ilk açılan bölgesi olarak yıllarca gurur duyduğumuz bir yerdi. Yabancıya mülk satışının artmasıyla bölge kısa sürede betonlaştı.

 

BODER BAŞKANI KÖYLÜ


Aynı zamanda Bodrum Otelciler Derneği - BODER Yönetim Kurulu Başkanı da olan Bodrum Ticaret Odası Meclis Başkanı Zeki Köylü ise yabancıların mülklerini kiraya vermeleri nedeniyle ilçedeki küçük ve orta büyüklükte yaklaşık bin otelin iş yapamaz duruma geldiğini, bazılarının kapandığını söyledi.


Gizli otelciliğin önemli vergi kaybına da yol açtığını anlatan Köylü “Türkiye'den ev alan yabancılar ülkemize sürekli gelen turistlerdi, biz bunları kaybettik. Müşterilerimiz rakibimiz oldu.” dedi.

 

İNŞAAT FİRMALARI YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR


Bodrum'da iş yapan bazı inşaat firmalarının binaların kullanım alanlarını geniş tutmak için ev ruhsatı yerine pansiyon ya da apart ruhsatı aldığını anlatan Köylü, şunları kaydetti:


“Bodrum'da iki kattan yüksek bina yapmak yasak, ancak inşaat firmaları bu yasağı delmek için ev ruhsatı yerine otel ya da apart ruhsata alıp çok katlı binalar yapıyor. Bu konutları alan yabancıların birçoğu bunu bilmiyor. İnşaat firmaları satışı kolaylaştırmak için yabancılara kira garantisi bile veriyor. Bu şekilde yapılan binalarda hiç vergi ödenmeden otelcilik yapılıyor. İleride bu durum yabancılar açısından sorun yaratabilir. Bazı inşaat firmaları yabancıları yanlış yönlendiriyor.”



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.