Barbie ve Sargeler toplatılıyor

Barbie ve Sargeler toplatılıyor

Anne babalar dikkat! Zehirli madde içeren oyuncaklar piyasadan çekiliyor.

Amerikan oyuncak devi Mattel, Çin'de üretilen 18 milyon 200 bin oyuncağı çocuklar için risk taşıdığı gerekçesiyle piyasadan çekme kararı aldı. Türkiye'de satılan 'Sarge' adlı oyuncak araba ve Barbie bebekler de toplanacak

Amerikan oyuncak devi Mattel, çocuklar için risk taşıdığı gerekçesiyle Çin'de üretilen ve 9 milyonu ABD'de satılan toplam 18 milyon 200 bin oyuncağını piyasadan çekme kararı aldı. Şirket, Türkiye'de satılan 'Sarge' adlı oyuncak araba ve Barbie bebekleri de toplama kararını açıkladı.

Merkezi California'da bulunan Mattel'den yapılan açıklamada, "Mattel dünya çapında 18 milyon 200 bin manyetik oyuncağını piyasadan çekiyor" denilirken, toplatma kararının 2002 ile 2007 arasında üretilen ve 72 kalem oyuncağı kapsadığı belirtildi. Söz konusu oyuncakların ABD'de toplatılmasına karar verilirken, bu küçük mıknatısların kullanıldığı oyuncakların yarattığı tehlikelerin yanı sıra bazı oyuncaklarda kurşun bazlı boya kullanılmasının oluşturduğu riskin dikkate alındığı ifade ediliyor.

TÜRKİYE'DE DE TOPLATILACAK

Türkiye'de satılan, Mayıs-Ağustos 2007 tarihleri arasında üretilmiş H6405 ve H6418 kodlu "Cars die-cast" araba serisinden, "Sarge" adlı oyuncak ile J9472 kodlu "Barbie ve Tanner" bebeği de toplatılıyor. Mattel Türkiye Pazarlama Müdürü Lale Demiral, 'Sarge' adlı oyuncağın haki yeşil renkte metal bir araba olduğunu belirterek, ürünün kod numarasının paket üzerinde yazıldığını bildirdi. Demiral'ın açıklamasında, "oyuncağın üzerindeki boyaların sağlık sorunları yaratabilecek seviyede kurşun içerme ihtimali bulunduğu" ifade edildi.

Açıklamada, "Toplatılan ürün, Mattel'in sözleşmeli olarak çalıştığı oyuncak parçalarının boyanması işini Hong Ling Da Plastic Cement Products Facility firmasına vermiş bulunan Early Light Industrial Co.Ltd tarafından üretilmiştir. İmal edilen boyanın güvenlik gereksinimleri ve standartlarına uymadığı, Mattel tarafından dünya çapında uygulanan ikincil ürün kontrollerinde anlaşılmıştır" denildi.

GEÇEN HAFTA 1,5 MİLYON TOPLANDI

ABD'de Çin'de "Thomas & Friends" oyuncaklarından 1,5 milyon kadarı, kurşun bazlı boya yüzünden toplatılmış, ağustos başında Mattel grubuna bağlı Fisher-Price, yine Çin'de üretilen 1 milyon oyuncağı piyasadan çekme kararı almıştı. Oyuncaklar arasında, yine Barbie, Uno, Scrabble ve Disney ile Susam Sokağı karakterlerinin de bulunduğu belirtilmişti. 19 Nisan-5 Haziran arasında Amerika'da satılan oyuncakların yüzeyinde yüksek derecede kurşun bulunduğu, yenildiği veya ağza temas edildiği taktirde zehirli olabileceği açıklanmıştı.

ABD'de 3 çocuk ölümden döndü

Mattel'in patronu Robert A. Eckert de, piyasadan toplatılmasına karar verilen oyuncaklarda kullanılan küçük ve çok güçlü mıknatısların çocuklar tarafından yutulması halinde ciddi sorunlara yol açabildiğini söyledi. Amerikan Tüketicileri Koruma Komisyonu da, bu küçük mıknatıslardan yutan 3 çocuğun ameliyat edilmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Oyuncakları üreten şirketin Çinli patronu intihar etmişti

Mattel'in kurşun bazlı boya içerdiği için piyasadan çektiği oyuncakları üreten şirketin patronu Zhang Shuhong'da geçtiğimiz günlerde intihar etmişti. Lee Der Industrial Co . şirketinin sahibi Zhang Shuhong'un kendisine boya satan en yakın arkadaşının ihanetine uğradığı iddia edildi. Arkadaşının bile bile kendisine kurşun bazlı boya sattığı, Shuhong'un ise boyanın kurşunlu olduğunu bilmediği savunuldu.

Yuvalara dağıtılan oyuncaklar zehirli mi?

Zehirli oyuncak skandalı, Mart 2005'te bu oyuncakları üreten Mattel şirketinin Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK ) yuvalarında kalan çocuklara yaptığı bağışı da akla getirdi. Mattel, 500 bin euro değerindeki binlerce oyuncağı yuvalarda kalan çocuklara dağıtmıştı. Bu oyuncakların da zehirli madde kullanılan oyuncaklar arasında olup olmadığı ise bilinmiyor.

YENİ ŞAFAK




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.