Bankalar Qmatik için 'Sıraya' Girdi

Bankalar Qmatik için 'Sıraya' Girdi

Uluslararası bankaların satın aldığı ya da ortak olduğu Türk bankaların, şube açma yarışına girmesi sıra sistemlerinin satışını artırdı.

Önceden ayda 20 şubeye uygulanan Qmatik sıra sistemi artık ayda 100 şubeye satılıyor. Bankacılıkta şube açma yarışının 2008 yılına kadar sürmesi bekleniyor.

BANKACILIK sektöründeki yabancı satın almalarının şube sayısını artırması, sıra sistemi olan Qmatik’lere yaradı. Uluslararası bankaların satın aldığı ya da ortak olduğu Türk bankalar, şube açma yarışına girince önceden ayda 20 şubeye uygulanan Qmatik sıra sistemi artık ayda 100 şubeye satılır hale geldi. Yüzde 70’lik payla sektörde lider olan Tümsaş, bu hareketlenme nedeniyle 2007 yılı sonunda cirosunda yüzde 30’luk artış bekliyor. Tümsaş Genel Müdürü Orkun Tosun, şube açma yarışının 2008 yılına kadar sürmesini beklediklerini dile getirerek, "Genç nüfus, Türkiye’nin cazibesini artırıyor. Pazara giren her yabancı hızlı büyüme içine girerek bu genç nüfusa ulaşmaya çalışıyor" dedi

KÁRLI MÜŞTERİYİ BELİRLİYOR: Tosun, yabancı bankaların getirdiği hareketlenme sonrasında bu yıl cirolarında yüzde 30’luk artış beklediklerini aktardı. Sıra sistemlerinin bankacılık sektörü için vazgeçilmez hale geldiğine dikkat çeken Tosun, Tümsaş’ın bu alandaki ürünü Qmatik’lerin Türkiye’de elde ettiği başarının Avustralya, Fransa gibi ülkelere de örnek olduğunu anlattı. Tosun, Türkiye’de yapılan geliştirme çalışmaları sonucunda Qmatik’lerin sıra için bir bilet kesen makinenin ötesine taşındığını, bir bankanın müşterisinin tüm hareketlerini raporlayan, kárlı müşteriyi belirleyen bir yapıya büründüğünü aktardı. Tosun, yurtdışından bu uygulamaları öğrenmek için kendilerine bankaların başvurduğunu vurgulayarak, "Qmatik’lere yüklenen uygulamalarla eskiden banka müdürleri tarafından tanınıp, ağırlanan kárlı müşteriler de belirlenmeya başladı. Müşterilerin gişe memuruna geldiğinde yapacağı işlemler artık önceden biliniyor" diye konuştu.

KISA MESAJLA SIRA ALINIYOR: Sıra sistemi

Qmatik’te kredi ya da banka kartıyla öncelikli müşteri olma uygulamasının da ilgi gördüğüne değinen Orkun Tosun, bankalardaki her 10 müşteriden 6’sının kartlarını kullanarak ’öncelikli müşteri’ sırasına girdiğini belirtti. Tosun, kısa mesajla dışardan sıra alma sistemini de geliştirdikleri bilgisini vererek, cep telefonundan herhangi bir kurumda işlem yaptırmak için sıra numarası almak için kısa mesaj kullanımı sistemini Azerbaycan’da da kurduklarını ifade etti.

Kuaför ve hamamda sıra sistemi

DAHA çok bankalarda, sağlık kurumlarında ve belediyelerde ugulanan sıra sistemi Qmatik’lere farklı sektörlerden de talep geliyor. Qmatik’ler artık hamam ve kuaför müşterilerini de sıraya sokacak. Orkun Tosun, Qmatik’lere Antalya’daki turistik bir hamamla, Samsun’daki güzellik merkezinin sipariş verdiğini belirtti.

Faturalar ödematikler ile de yatırılacak

TÜMSAŞ, Qmatik’in yanı sıra ’ödematik’lerle faturaları da bozuk paraları da kabul ederek ödeme imkanı veriyor. İlk aşamada Bank Asya tarafından tüketicilerin kullanımına sunulan ödematik’lere cep telefonundan elektriğe kadar her tür fatura ödenebiliyor. Bu makineler bozuk para kabul ediyor, paranın üstünü bozuk para olarak da veriyor. Orkun Tosun, "Gece bile fatura ödemek için gelen var. En çok da Şişli Bölgesi’nde kullanılıyor. Dünyada buna benzer ürünler var ama bizde bozuk para kabul eden sistem bir ilk. Ödematikleri 2007’de Kıbrıs’ta, 2008’de ise Kazakistan’da kuracağız. ATM’lere bankalar çok fazla özellik yüklüyor. Bu da müşteriye zaman kaybettiriyor. Ödematik bu yükü hafifletebilecek. Ödematik’lerden bilet satışı da yapılabilecek" diye konuştu.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.