Bakanlıktan enerji tasarrufu çağrısı

Bakanlıktan enerji tasarrufu çağrısı

45 dereceye varan sıcaklar su ve elektrik tüketimini artırdı. Günlük elektrik tüketimi 1000 MW arttı. Bakan, "Herkes klimalara yüklendi, enerji sıkıntısı doğabilir" uyarısı yaptı.

 

Gonca Şenay'ın haberi

45 dereceye varan aşırı sıcaklar su ve elektrik tüketimini artırdı. Günlük elektrik tüketimi 1000 megawatt (MW) arttı. ''Herkes klimalara yüklendi, enerji sıkıntısı doğabilir'' diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yarın için halka tasarruf çağrısı yaptı, sanayi kuruluşlarına gece çalışmasını önerdi.

Aşırı sıcakların elektrik kesintisine neden olmasından endişe ediliyor. Yapılan açıklamalarda "elektrik arzında sıkıntı olmayacak" denilse de yetkililer temkinli...
 
Normal şartlarda günlük elektrik tüketimi 25-26 bin MW olan Türkiye'de aşırı sıcaklar nedeniyle, son 10 gündür bu rakam 27 bin MW'ı aştı.
 
Ülke genelinde klimalara aşırı derecede yüklenilmesi tüketimi artıran en önemli faktör. Klimalar teknik nedenlerle sistemi sıkıntıya sokuyor. Bakanlık yetkilileri, özellikle Akdeniz ve Ege'de sistemin bu yüke dayanamayacağından endişe ediyor.
 
Enerji Bakanlığı, özellikle sıcaklığın yüksek dereceye ulaşacağı çarşamba günü için tetikte. Çarşamba günü toplam tüketimin 27 bin 500 MW'ı aşacağı belirtiliyor. Yetkililer herhangi bir arıza yaşanmaması durumunda sistemin en iyi ihtimalle 27 bin 800 MW üretim yapabileceğini belirtiyor.
 
Enerji Bakanlığı yetkilileri, su sıkıntısına da dikkat çekiyor. Aralarında Oymapınar, Hirfanlı ve Yenice'nin de bulunduğu santraller, su sıkıntısı nedeniyle üretimi kıstı. 1412 MW'lık güç devre dışı.

Doğalgaz santrallerinin verimsiz çalışması ve revizyon nedeniyle 842 MW'lık üretimin devre dışı kalması da endişe yaratıyor.

Elektrik kesintilerinin önüne geçmek için bakanlık tasarruf yapılmasını istiyor. Büyük güçle çalışan klimaların sistemle teknik olarak uyumlu hale getirilmesi öneriliyor. Klimaların 19 derece yerine 23 derecede çalıştırılması da sistemi rahatlatacak.
 
Bir diğer tasarruf çağrısı da sanayi kuruluşlarına, özellikle demir-çelik üreticilerine. Bakanlık, demir-çelik üreticilerinden elektrik tüketiminin düştüğü gece saatlerinde çalışmalarını istiyor.



CNN Türk

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.