Bakandan çalışanlara çifte müjde

Bakandan çalışanlara çifte müjde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, çalışma saatlerini ve sigorta primlerini kademeli olarak düşürmeyi düşündüklerini açıkladı.

Başesgioğlu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye temsilciliğince "İnsana Yakışır İş Ülke Programı" çerçevesinde Hilton Oteli’nde düzenlenen seminere katıldı.
Bakan Başesgioğlu, burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin gerçek gündeminin "iş, aş, ekmek" olduğunu söyledi. Türkiye’de işsizliğin 1999 ve 2001’deki ekonomik krizin ardından yüzde 6’dan yüzde 11-12’ye
yükseldiğini anlatan Başesgioğlu, hükümete geldiklerinde işsizliğin yüzde 10.5 olduğunu belirtti. İşsizliğin bugün yüzde 9.9 olarak gerçekleşerek son 4 yılın en düşük seviyesinde bulunduğunu anlatan Başesgioğlu, bu oranın halen yüksek olduğunu ifade etti.

"ÇALIŞMA SAATLERİ DÜŞSE..."

Türkiye’nin son 4 yılda yüzde 7’nin üzerinde büyüdüğüne işaret eden Başesgioğlu, ancak bu oranda istihdam artışının sağlanamadığına dikkati çekti. Bunda psikolojik nedenlerin de etkisi olduğunu kaydeden Başesgioğlu, şöyle devam etti:
"İşverenler ekonomik krizlerin yaşattığı durumu dikkate alarak, dikkatli biçimde işini yürütmektedir. Yani, mevcut iş gücü kapasitesine yüklenmiştir. Verimlilik, talep artmıştır. Ama, işletmelerin çoğu, 1999 krizindeki işgücüyle çalışmaktadır. Bunun sonucunda çalışma saatleri artmaktadır. İşgücünün daha verimli kullanılması da bir diğer unsurdur.
Türkiye’de çalışma saatleri 52 saatten 45 saate düşse, 500 bin kişi daha işe alınabilir. Buna, ekonomik gelişme hazırdır. Ama hala, maalesef krizlerle yaşadığımız bu travmayı atamadık. Bunu atmamız lazım.
Girişimcilik risk almaktır." Sigorta primine esas kazanç alt sınırının brüt asgari ücrete eşitlendiğini, 49 ilde teşvikler uygulandığını, vergi indirimi getirildiğini anlatan Başesgioğlu, son olarak, zorunlu istihdamdan İşsizlik Sigortası’na kadar, birçok konuda düzenleme içeren ve bir sonraki parlamento döneminde gündeme gelecek "istihdam paketi" hazırladıklarını dile getirdi.

SİGORTA PRİMLERİNDE İNDİRİM

"Sigorta primlerinde kademeli bir indirim öngördüklerini" bildiren Başesgioğlu, Türkiye’de istihdam üzerindeki yüklerin yüzde 42’yi bulduğunu, bunun OECD ortalamasının çok üzerinde olduğunu ifade etti.



AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.