Arsanız Hazırsa, 25 Bin YTL'ye Villanız Olabilir

Arsanız Hazırsa, 25 Bin YTL'ye Villanız Olabilir

Özellikle büyük Marmara depremi, İstanbullular'ın konut tercihlerini baştan sona değiştirdi. Deprem yönetmeliğine göre yapılan konutlar öne çıkarken, insanlar az katlı bloklara ve imkanı olanlar da müstakil villalara yöneldi.

Arsası olanlara hazır villa çözümü sunan şirketler de arttı. 50-60 metrekarelik bir prefabrik villaya, toplam 25 bin YTL masrafla; 100 metrekarelik çelik taşıyıcılı lüks villaya ise yaklaşık 50-60 bin YTL masrafla sahip olabilirsiniz.

Emlak sektöründeki hızlı gelişmeye bağlı olarak, her türlü konut ihtiyacına cevap veren firmaların sayısı da artıyor. Müstakil ev ve villa yapımında betonarme kadar prefabrik ve hafif prefabrik ve hafif çelik taşıyıcılı yapılar da tarcih edilmeye başladı. Bu evler sizin isteğinize bağlı olarak da inşa edilebiliyor, hazır paket olarak da monte edilebiliyor. Bunun için yapmanız gereken tek şey, imarlı arsanız için belediyeden gerekli izin ve ruhsatları almanız.

METREKARESİ 220 YTL

Hazır ev firmaları, sizin başvurunuz üzerine villayı yaklaşık 1 ay içinde montaja hazır hale getiriyor. Bu arada siz de gerekli bürokratik işlemleri yapabilir ve villayı yaptıracağınız arsa üzerine inşaat betonunu (subasman) döktürebilirsiniz. Subasman betonu için hazır villa şirketleri size özel proje de hazırlıyor. Prefabrik villanın metrekaresi yaklaşık 220-250 YTL'ye, hafif çelik taşıyıcıh lüks villanın metrekare maliyeti ise 500 YTL'ye geliyor.

Subasman, mutfak-banyo seramikleri ve yer kaplamaları için de toplam 8-10 bin YTL masraf çıkacağı düşünülünce, 100 metrekarelik çelik evin maliyeti 50-60 bin YTL'ye; 50-60 metrekarelik prefabrik evin toplam maliyeti ise 20-25 bin YTL'ye geliyor. Peyzaj için de ayrı bir masraf yapacağınızı unutmayın.

Hazır ev çözümleri sunan firmalardan MTN Çelik-Prefabrik Yapı'nın Proje Sorumlusu Serpil Dursun, Türkiye'nin her tarafına, hatta yurt dışına bile iş yaptıklarını belirterek, "Kullanılan malzemeye göre, metrekare fiyatı 220 YTL'den başlıyor. Çelik taşıyıcılı, galvanizli lüks villalarda metrekare maliyeti 500 YTL'ye çıkıyor" dedi. Serpil Dursun şöyle devam etti:

İKİZ VİLLA DA OLABİLİR

"İsteğe göre ikiz villa da yapıyoruz. Bunların dışında müşteri kendi projesini de getirebilir. O projeyi de uygulayabiliriz. Proje üzerinde değişiklik yapılabilir. 3 kata kadar çelik taşıyıcılı yapı kurulabilir. Hatta, 2-3 müstakil girişi olan villalar da kurabiliyoruz. Önce bir tasarım yapıyoruz. Tasarım için ek ücret ödenmiyor. Arsa sahibi iseniz siz sadece belediyeden gerekli izinleri alıyorsunuz, inşaat betonunu bizim verdiğimiz projeye göre hazırlıyorsunuz, gerisini biz hallediyoruz. İmarlı olmayan arsalardan gelen talebi geri çeviriyoruz.

Belediye zaten yapana da yaptırana da ceza veriyor. Ruhsat olmadan biz binayı kurmuyoruz. Mutlaka izin alınması gerekir. Ayrıca lüks villa da yapıyoruz. Metrekare maliyeti 500 YTL. Çelik taşıyıcı sistem üzerine, galvanizli lüks yapılar bunlar. Dış cephe siding kaplama. Çatısı shingle. Duvarın düz görünmesi için alt sıva yapıyoruz, tavan da asma. Tek katlılar en az 50 metrekare. 82 ve 110 metrekarelik de var. Dublekslerde 142 ve 176 metrekarelik seçenekler var. Dubleks 142 metrekare lüks villa, 67 bin YTL. Ek masraflarla anahtar teslimi 75-80 bin YTL ancak olur."

VİLLANIZ 1 AY İÇİNDE HAZIR

Nestavilla Pratik Hazır Konut firması yetkilileri, prefabrik konuta talebin arttığını belirtiyor ve "insanlar tek firma ile muhatap olup anahtar teslimi çalışmaya ve 15 gün gibi kısa bir zamanda bile ev sahibi olmaya başladılar" diyor. Firmaların villaları teslim süreleri 15-30 gün civan. Nestavilla yetkilileri, "Müşterilerin tercihi genelde yazlık amaçlı ya da bağ evleri olarak değişiyor. Ayrıca afet bölgesinde de kullanılabilen Nestavilla evleri için en fazla talep alan bölgeler; Marmara, Akdeniz, Ege ve Karadeniz Bölgeleri" diyor.

İstanbul içinde de en çok sırası ile Şile, Silivri, Çatalca, Tuzla ve Beykoz ilçelerinde uygulamalar yaptıklarını ifade eden Nestavilla yetkilileri, şunları kaydetti: "Bu tip bir eve sahip olmanın avantajları şöyle: Kişi, tek bir firma ile muhatap oluyor. Binanın kabasını (elektrik tesisat, sıhhi tesisat vs) Nestavilla üstleniyor. Subasman ve altyapı için, müşteri verdiğimiz örnek altyapı projesinden yararlanabilir. Bunun yanında montaj elemanlarının konaklama ve yemek bedelleri ile binanın nakliyesi müşteriye ait. Her proje depreme karşı, son teknolojiyle hafif malzemeden üretiliyor."

TÜKETİCİ, 60-90 METREKARELİK HAZIR VİLLALARI DAHA ÇOK TERCİH EDİYOR

MTN Çelik-Prefabrik Yapı Proje Sorumlusu Serpil Dursun'un verdiği bilgilere göre, hazır villaların maliyeti metrekare bazında veya proje bazında hesaplanıyor. Ortalama metrekare fiyatı 220-250 YTL.

Türkiye'nin her tarafma ev kurulabiliyor. Dursun, "Kazakistan, KKTC ve Moldova'ya da ev yapıyoruz. İstanbul'da daha çok Silivri, Çatalca ve Hadımköy'den talep geliyor. Tuzla Orhanlı'da da yaptığımız evler var" dedi. Tüketicilerin genelde 60-90 metrekare arasındaki evleri tercih ettiğini kaydeden Serpil Dursun, şöyle devam etti:

"Örneğin, 68 metrekarelik alan sunan bir modelimiz var. Anahtar teslim fiyatı 16 bin 900 YTL. Tek katlı standart bir bina. Binanın kurulumu, çatı kaplaması, iç dış boyası, kapı pencere doğramaları, elektrik tesisatı, armatürü, temiz su tesisatı, banyo vitrifiye ve musluklarını biz hazırlıyoruz. Kalebodur, fayans, yer döşemesini ise yapmıyoruz. İnşaat betonu da arsa sahibine ait. Bu ek masraflar zaten yaklaşık 7-8 bin YTL tutar. Böylece 68 metrekarelik prefabrik evin toplam anahtar teslimi 25 bin YTL'yi bulur."

87 METREKARELİK PREFABRİK VİLLA 30 BİN YTL

MTN Prefabrik'in model pelpazesindeki prefabrik evlerden biri 87 netrekare ölçülerinde. Firma, burasını 22 bin 500 YTL'ye malediyor. Ek masrafla birlikte toplam maliyet 30 bin YTL'yi buluyor. Bu evde DKP saç kullanılıyor, duvarlar betopan. Duvar yalıtımı için arada strafor var. Çatı kaplaması onduline. Tavanda yalıtım için cam yünü var. Dubleks prefabrikler ise ek masraflar hariç 32 bin 700 YTL'den başlıyor.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.