Arı kovanı malzemeleri

Arı kovanı malzemeleri

Arıcılık işine yeni gireceklerin temel arıcılık malzemelerine kısaca göz gezdirmek faydalı olacaktır.

Temel arıcılık malzemelerine kısaca göz gezdirmek bu işe yani başlayan arıcılar için faydalı olacaktır. Ama bu işe başlamadan evvel istenilip istenmediği kesin olarak belirlenmelidir. Açık havada yapılan bir iştir ve fiziksel güç gerektirir. En önemlisi de arı sokmasına karşı alerjisi olup olmadığını kişi önceden bilmeli ya da test yaptırmalıdır. Ona göre arıcılık malzemeleri tedarikine başlanır.

Kovan

İşe başlayanlara arıcılık malzemeleri başında altı çerçeveli ve az sayıda kovan ile başlamaları önerilir. Zaman içinde bu işi yapamayacaklarına karar verirlerse kovanları çok kolay bir şekilde elden çıkarabilirler. Kovan dip tahtası, kuluçkalık, ballık, örtü tahtası ve kapak bölümünden oluşur.

İkinci el kovanlar da vardır. Önemli olan arıcılığa başlamadan önce düzgün şekilde kovan temizliğini yapmak ve bu temizlik işlemini senede bir yinelemektir. Bahar aylarında kovan açılma ve çerçeve incelemeleri yapılacaktır. Ama dört mevsim boyunca çeşitli çalışmalar ile ürün alınabilir.

Arıcı Körüğü

Çelik ya da galvanizden üretilmiş silindirik elde kullanılan, içine konulan yanıcı malzemeden çıkan dumanı arıları sakinleştirmek için gerekli olan bu alet arıcılık malzemeleri içinde en gereklilerden biridir. Talaş ya da benzeri maddeler içinde yakılarak dumanı püskürtülür.

Maske, Tulum, Eldiven

Maske arıların içine giremeyeceği kalınlıkta olmalıdır. Aynı zamanda görüşü de çalışan arıcı için engellememelidir. Hafif olması arıcının daha kolay çalışmasını sağlar. Tuluma bağlı olanları veya uzun bele doğru olanları vardır.

Tulum ise arıcının ısırılmasını önleyecek kalınlıkta olmalıdır. Beyaz olması daha uygundur. Çalışmaya uygun bollukta olmalıdır. Bu sokmalara karşıda şarttır. Eldiven çalışmayı engellediği için arıların kızgın olduğu zamanlar kullanılır. Kauçuk ya da ince deridendir.

Diğer Önemli Malzemeler

Mahmuz: Çerçevelere peteği takarken kullanılır. Peteğin zedelenmeden işin yapılması içindir. Uzun bir çubuk ve ucundaki tekerlek biçimindedir. Pirinç malzemeden yapılır. El ile tutulan yeri kaymaması için ahşaptır. Ateşte bir miktar ısıtılıp sonra kullanılması gereklidir.

El Demiri: Arıcı kovan ile çalışırken çok yerde kullandığı bir alettir. Bunun yardımı ile kovanı açar, çerçeveler yine bu alet yardımı ile kaldırır, geri yerleştirir. Örtüleri kaldırabilir. Kısacası arıcı tarafından birçok zaman ihtiyaç görür.

Sır Bıçağı: Bal ile dolan çerçevelerin üzerindeki sırı sıyırıp öyle süzme makinesine koymak gerekir. Bu alet bu iş için gereklidir. Elektrikli olanları da vardır ve yapılan işi daha kolay yapmayı sağlayabilirler.

Sır Tarağı: Sırı kaldırmak için bir alettir ama aman kaybına sebep olabilir. O yüzden büyük alanları sıyırmak için değil de daha küçük alanlardaki zarı sıyırmak için kullanılabilir.
Bunun dışında birçok alet daha gereklidir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.