Apo'yu size veremezdik

Apo'yu size veremezdik

İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, PKK’nın elinde İtalyan silahları da olabileceğini belirtti.

Ankara'da temaslarda bulunan bakan, 1998 yılında İtalya Başbakanıyken Öcalan’ı Türkiye’ye iade etmemesiyle ilgili olarak da kendisini suçlu hissetmediğini söyledi.

Massimo D’Alema, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, habercilerin terör örgütü PKK’ya ilişkin sorularını yanıtladı. Son dönemde gerek sivil gerekse askeri hedeflere saldırılarını arttıran PKK’nın elinde İtalyan yapımı mayınlar olduğu eleştirilerinin hatırlatılması üzerine D’Alema, “Kullanılan silahların bazıların İtalyan yapımı olması mümkündür çünkü Irak’a yıllardan beri satılan silahlar var. İtalya bir dönem silah da üretmiştir. Irak’a giden silahlar olmuştur. İtalyan malı silahların orada olması mümkündür” dedi.

D’Alema ancak bu satışların son yıllarda yapılmış olmasına ihtimal vermediğini çünkü çok uzun yıllardan beri, satışı yapılan silahların terör örgütlerine ya da savaş halinde olan ülkelere satılmaması yönünde çok ciddi kontroller yapıldığını söyledi.

ÖCALAN’I İADE ETMEDİĞİM İÇİN SUÇLU HİSSETMİYORUM

D’Alema, 1998 yılında dönemin İtalya Başbakanıyken, Roma’da tutulan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ı Türkiye’ye iade etmemesinin hatırlatılması üzerine de “1998’de Öcalan, Roma’da Alman adliyesinin talebi üzerine tutuklandı ancak Almanlar daha sonra iade haklarını kullanmaktan vazgeçti” dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı, “O dönem Öcalan’ı Türkiye’ye iade etmemiz mümkün değildi çünkü Anayasamıza göre idam cezasının bulunduğu ülkelere ne olursa olsun hükümlünün iadesi mümkün değildir. İtalyan Anayasasının hükümlerine uyduğum için kendimi suçlu hissetmiyorum. Anayasa hükümlerinde her siyasinin anayasaya uyma zorunluluğu var” diye konuştu.

D’Alema, Türkiye’nin bu olaydan birkaç yıl sonra idam cezasını kaldırmasının kendisine mutluluk verdiğini söyledi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.