AP’nin Kuzey Irak heyecanı

AP’nin Kuzey Irak heyecanı

Türk askerinin sınırı geçerek Kuzey Irak’a girdiği iddia edildi. Ancak iddialar kısa süre sonra yalanlandı.

ANKARA - Associated Press Haber Ajansı’nın adını açıklamadığı Türk askeri yetkililere dayandırdığı haberinde, bu sabah birkaç bin Türk askerinin Kuzey Irak’a girdiği öne sürüldü. Ajans, telefonla bilgi veren askeri kaynakların, bunun çok geniş çaplı bir operasyon olmadığını, ancak, Iraklı Kürt güçlerle karşılaşma durumunda bölgeye daha fazla asker sevk edilebileceğini aktardı.

Türk Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri, Beyaz Saray, Irak Dışişleri ve Kuzey Irak’taki yetkililer iddiayı doğrulamadı.

Dışişleri bakanı Abdullah Gül, Türk askerlerinin Kuzey Irak’a girdiği iddialarını yalanladı.

G-8 zirvesi nedeniyle ABD Başkanı Bush’la birlikte Almanya’da bulunan Beyaz Saray Sözcüsü ise sınırda yeni bir askeri hareketlilik görmediklerini vurguladı.

Amerikan Dışişleri Sözcüsü Sean Mccormack de, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’ın Genelkurmay’daki yetkililerle görüştüğünü ve Türk Genelkurmayı’nın büyükelçiye haberlerin doğru olmadığını söylediklerini dile getirdi.

Sözcü, “PKK tehdidine karşı gerekenin, Türk ordusunun Irak’a girmesi değil, diyalog, işbirliği ve eylem olduğuna inanıyoruz” dedi.

Irak dışişleri bakanı Hoşyar Zebari de, “Sınırda, gerçekleştiğinde Türk tarafına ilettiğimiz ufak çaplı ihlaller ve ara ara saldırılar oluyor. Ancak sınırda büyük bir operasyon görülmedi” dedi.

GÜL DE DOĞRULAMADI
Gül, Türk askerlerinin Irak’ın kuzeyine girdiği iddiaları üzerine, “şu anda başka bir ülkeye giriş olmadığını” belirterek, “Böyle bir şey yok. Olursa zaten biz söyleriz” dedi.

Gül, Afrika Günü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona gelişinde gazetecilerin soruları üzerine, “Böyle bir şey yok. Olursa zaten biz söyleriz. Onun hazırlıkları ayrıdır” diye konuştu. Dışişleri Bakanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama, şunu da kimse unutmasın ki, terörle savaş halindeyiz. Dolayısıyla terörün kökünü kazımak için ne gerekirse bunu yapmaktan da çekinmeyiz. Netice alacak her türlü işin içinde olacağız. O açıdan hazırlıklar vardır. Ama şunu kimse de unutmasın. Ortada terörle bir savaş vardır. Dolayısıyla bu savaş sonuna kadar devam edecektir.”

Türk askerlerinin Irak’a girdiği haberlerinin doğru olmadığını belirten Gül, “Şu anda herhangi bir başka ülkeye giriş yok” dedi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.