AP'den

AP'den

Avrupa Parlamentosu üyesi Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı Andrew Duff, Atatürk’e hareketten yargılanacak Prof. Yayla'ya destek verdi.

Avrupa Parlamentosu üyesi Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı Andrew Duff, Atatürk’e hareket ettiği gerekçesiyle 2 Temmuz’da yargılanmaya başlanacağı belirtilen Prof.Dr. Atilla Yayla’ı savunmak üzere Financial Times’ta yayınlandığı makalesinde "Atilla Yayla bir terörist değil" dedi. Duff, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ı da sert dille eleştirdi.
Andrew Duff, Financial Times gazetesinde yayınlanan “Türkiye’nin ideolojilerine bir meydan okuma” başlıklı makalesinde Atatürk’e hareket ettiği gerekçesiyle 2 Temmuz’da yargılanmaya başlanacağı belirtilen Prof.Dr. Atilla Yayla’yı savundu. Duff şöyle dedi:

“Atilla Yayla bir terörist değil. Bir Kürt değil. Bir Ermeni değil. Bir marksist değil. Bir vicdani retçi değil. Gay aktivist değil. Bir Hıristiyan değil. Bir köktendinci Müslüman değil. Nobel ödülünü alan Orhan Pamuk gibi ünlü de değil. Dr. Yayla, yumuşak konuşan bir Türk, bir liberal, Ankara’daki Gazi Üniversitesi’ndeki bir siyaset bilim profesörüdür.”

Genelkurmay Başbakanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı sert dille eleştiren Duff, Orgeneral Büyükanıt için “Yargı sürecinin başladığını gözardı ederek kamuoyu önünde Yayla’ya saldırdı ve mahkemeyi onu mahkum etmeye çağırdı” suçlamasında bulundu. Duff, Orgeneral Büyükanıt’ın, “e-darbe” bildirisini yayınlanan, ve PKK’yı ezmek üzere “Irak’ı işgal” amacıyla sınırda kuvvet yığınağı yapan asker olduğunu da yazdı.

İngiliz Andrew Duff, Türkiye’deki siyasi-askeri düzenin Avrupa’daki liberal demokrasiyi kucaklama konusunda pek az işaret verdiğini savunduktan sonra Türk liberallerinin ise “birdenbire karşı koymak için yeterince güçlü oldukları”nı belirterek şöyle devam etti:

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gül’ün, mevcut Kemalist Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yerini alması amacıyla seçilmesini sağlamaya yönelik mücadeleyi yoğunlaştırdı. First lady olarak farzedilen Hayrünnisa Gül de türban konusunda basınla mülakatlar yapıyor. 200’den fazla akademisyen, Dr. Yayla’ı destek amacıyla hükümete bir dilekçe verdi. Türkiye’nin gelişen iş topluluğu, Ankara’nın radikal anayasa reformunu hızlandıramamasını eleştiriyor ve askeri müdahaleye güçlü bir biçimde karşı çıkıyor.”

Makalesinde Duff, CHP’nin türbanla ilgili tutumuna ağır eleştirileri yöneltirken “Ancak modern batılı giysilere olan düşkünlüğüne batılı değerlerin beğeni eşlik etmiyor” ifadesini de kullandı.

AKP’nin ise AB’ye katılma çabalarının samimi gibi gözüktüğünü yazan Duff, “Eğer, Erdoğan ve Gül karşıtları, Türk kamuoyunu AB’ye karşı döndürmeyu başarırsa ve General Büyükanıt’ın Irak’ı işgal ederse, Türkiye konusunda kasvetli olma zamanı gelmiş olacak” yorumunu da yaptı.

(ANKA)



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.