Ankara'nın umudu Kızılırmak

Ankara'nın umudu Kızılırmak

Başkent Ankara'da 5 ay yetecek kadar su kalınca Büyükşehir Belediyesi yetkilileri çalışmaları hızlandırdı. Kızılırmak'tan su getirmek için 375 kilometrelik boru döşeniyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesince yürütülen Kızılırmak'tan su getirme çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, küresel ısınmanın neden olduğu kuraklığın, Ankara'yı da olumsuz etkilediğini vurguladılar.Kente su sağlayan barajlarda 5 ay yetecek kadar su bulunduğunu belirten yetkililer, Kızılırmak'tan su getirme çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini kaydettiler.

Yetkililer, 2 yıl önce Kurtboğazı Barajı'nın kapaklarını doluluk nedeniyle açmak zorunda kaldıklarını anımsatarak, ''Ama yağışların az olması, 2030 yılında yapılması planlanan Kızılırmak suyunun başkentte getirilmesi projesinin acilen devreye girmesini zorunlu kılmıştır'' dedi. Proje hakkında bilgi veren yetkililer, şunları kaydettiler:''Tamamen kendi kaynaklarımızla yapmaya başladığımız bu proje ile 125 kilometre mesafedeki Kesikköprü ve Hirfanlı barajlarında bulunan suyu İvedik Arıtma Tesislerine getirip burada arıttıktan sonra şebekeye vereceğiz.

Bu iki barajdaki su rezervi 7 milyar metreküptür. Biz bu hattan günde 750 bin metreküp su ihtiyacımızı karşılayacağız. Bu proje kapsamında 125 kilometrelik hat boyunca 3 şerit halinde toplam 375 kilometrelik boru döşeyeceğiz. Hat boyunca 4 pompa istasyonu 8 adet de su deposu yapacağız.''

Yetkililer, ''Kızılırmak suyunun insan sağlığı açısından sakıncalı olduğu'' yolunda kamuoyunun yanıltıldığını ileri sürerek, Kızılırmak suyunda 400-420 miligram arasında sülfat bulunduğunu, bunun da dünya standartlarının altında olduğunu belirttiler.


AA


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.