Anayasa Mahkemesi, Sezer ve CHP'nin istemini reddetti

Anayasa Mahkemesi, Sezer ve CHP'nin istemini reddetti

Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de içeren Anayasa değişikliği paketinin iptalini isteyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin başvurularını 5'e karşı 6 oyla reddetti.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU'nun haberi

TBMM yeni bir kararla süreci durdurmazsa Anayasa değişiklikleri ekim ayında halk oyuna (referandum) sunulacak. Anayasa Mahkemesi'nin parlamenter sistemde önemli değişiklikler öngören değişiklik paketinin önünü açan kararı, 22 Temmuz seçimlerinden sonra toplanacak yeni TBMM'nin 11. cumhurbaşkanını seçmesini engellemiyor.

      Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının halk tarafından 5 yıllığına seçilmesi, aynı kişinin iki dönem cumhurbaşkanı seçilebilmesi, genel seçimlerin 4 yılda bir yapılması ve TBMM'deki tüm oturumların 184 milletvekilinin katılımı ile açılabilmesine yönelik Anayasa değişikliği paketinin iptal istemini dün karara bağladı.

      Yüksek mahkeme, yaklaşık 7 saat süren toplantısının ardından "bir maddenin TBMM üye tamsayısının üçte iki çoğunluğuna tekabül eden 367 oyla kabulü gerekirken 366 oyla kabul edilmesi, ancak bu sayıya rağmen söz konusu madde çıkarılmadan paketin bütününün oylanması" gerekeçsiyle iptal davası açan Sezer ve CHP'nin başvurularını reddetti.

MİLLİYET



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.