Ali Müfit Gürtuna'ya hapis cezası

Ali Müfit Gürtuna'ya hapis cezası

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, görev yeri değiştirilen Mezbahalar Müdürü Hasan Gençdal’ın mahkeme kararına rağmen eski görevine atanmamasına ilişkin yargılandığı davada 8 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Gürtuna’nın adli para cezasına dönüştürülen cezası, iyi hali, sabıkasız oluşu ve bir daha suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşması nedeniyle ertelendi.

      İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Soydan ile şikayetçi Hasan Gençdal katıldı.

      Duruşmada esas hakkındaki son görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Sezgin Özdemir, belediye başkanlığı yaptığı dönemde birden fazla idare mahkemesi kararını yerine getirmediğini belirttiği Gürtuna’nın, eski TCK’nın "görevi kişilere karşı kötüye kullanmak" suçunu düzenleyen ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngören 228. maddesi uyarınca ya da "görevi kötüye kullanma" suçunu düzenleyen ve 1-3 yıl arasında hapis cezası içeren yeni TCK’nın 257. maddesi uyarınca cezalandırılmasını talep etti.

      Savcı Özdemir, diğer sanık Erdoğan Soydan’ın ise mahkeme kararlarını yerine getirmede tek yetkili olmaması ve suçun oluşmaması nedeniyle beraatına karar verilmesini istedi.

      Esasa ilişkin savunması sorulan Gürtuna’nın avukatı Fatih Volkan da savcının mütalaasını kabul etmediklerini, dosyaya sunulan belgelerin değerlendirilmesiyle şikayetçinin bir zarar görmediğinin anlaşılacağını ve görevi kötüye kullanmasının söz konusu olmadığını söyleyerek, müvekkilinin beraatını talep etti.
     
     HÜKÜM

      Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Gürtuna’nın görev süresince nezdinde çalışan memur hakkında görevini kötüye kullanmak sureti ile keyfi muamelede bulunduğunu, idare mahkemesinin kararlarını uygulamış gibi görünüp sonuçlarını etkisiz hale getirdiğini ve Gençdal’ın mağdur olmasına neden olduğunu belirterek, sanığı önce 9 ay hapis cezasına çarptırdı.

      Söz konusu cezayı, suçun zincirlemeli biçimde işlenmiş olması yüzünden 10 ay 15 gün hapis cezasına çıkartan mahkeme, ardından duruşmadaki iyi halini göz önünde bulundurduğu Gürtuna’nın 8 ay 22 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına ve kamu hizmetlerinden yasaklanmasına karar verdi. Bu cezayı daha sonra adli para cezasına dönüştüren mahkeme, sanığın sabıkasız oluşu ve bir daha suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluştuğundan verilen para cezası ile hak yoksunluğunun ertelenmesine hükmetti. Mahkeme, görevi, sıfatı, görev süresi ve atamalardaki yetkisini dikkate alarak hakkındaki suçun oluşmadığı kanaatine vardığı diğer sanık Erdoğan Soydan’ın ise beraatına karar verdi.
     
     İDDİANAMEDEN

      İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Mezbahalar Müdürlüğünde 1994 yılından itibaren müdür olarak görev yapan şikayetçi Hasan Gençdal’ın, 3 Kasım 1999 tarihinde Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’nın onayı ile bu görevinden alındığı ve Veteriner İşleri Müdürlüğüne veteriner olarak atandığı belirtiliyordu. İddianamede, Gençdal’ın başvurusu üzerine "yürütmeyi durdurma" yönünde alınan idare mahkemesi kararının belediyece uygulanması gerekirken, Gençdal’ın Sağlık İşleri Şube Müdürü olarak atandığı yer alıyordu.

KAYNAK: milliyet.com.tr



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.