Akbank reklamları aldatıcı bulundu

Akbank reklamları aldatıcı bulundu

Reklam Kurulu, Akbank A.Ş'nin ''Axess Kart Teknopuan'' kampanyasına ilişkin reklamlarını ''aldatıcı ve yanıltıcı'' bularak, bu reklam hakkında durdurma ve 54 bin 913 YTL tutarında idari para cezası verdi.

Kurul, 12 Haziran'da gerçekleştirdiği son toplantısında, bazı firmalar, kurum ve kuruluşlar ile şahıslara, verdikleri reklamlarla ilgili 'durdurma ile çeşitli para cezaları' kesti.

Kurul, Akbank A.Ş'nin 1 Temmuz 2006-31 Aralık 2006 tarihleri arasında geçerli olacağını ilan ettiği ''Axess Kart Teknopuan'' kampanyasına ilişkin olarak kampanyanın stoklarla sınırlı olduğunun televizyon reklamlarında okunabilir büyüklük ve hızda olmayan altyazı ile belirtilmiş olmakla beraber, stok miktarlarına ilişkin herhangi bir açıklama yapmadığı, ancak kampanyaya ilişkin broşürde yer alan kampanya detayları içinde ''Katolog ürünleri stoklarla sınırlıdır.

 Akbank T.A.Ş. önceden bildirmek şartıyla herhangi bir neden göstermeksizin bu kampanyayı durdurma, uzatma ya da kampanyanın yürürlükteki koşullarında ve ürünlerde değişiklik yapma ve önceden bildirilmeksizin başvuruları kabul etmeme hakkını saklı tutar'' ibarelerine yer verilerek tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte reklam yapıldığı gerekçesiyle söz konusu reklam hakkında durdurma ve Akbank T.A.Ş'ye ye de 54 bin 913 YTL idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

MİLUPA APTAMİL REKLAMINA DURDURMA VE PARA CEZASI

 Kurul ayrıca, Numil Gıda Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından üretilen ''Milupa Aptamil'' markalı ürünlerin çeşitli tarihlerde farklı mecralarda yayınlanan değişik reklamlarındaki ifadelerle ilgili de ceza uyguladı.

Kurul Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğünden ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünden alınan görüş yazıları çerçevesinde, inceleme konusu reklamlarda yer alan ifadeler ile reklam veren firma tarafından reklamlarda kullanılan ifadelere dayanak olarak gösterilen istatistiklerde, örneklemeye esas oluşturan gruptaki doktor sayısının toplam doktor sayısıyla kıyaslanamayacak kadar küçük olduğu, dolayısıyla kullanılan istatistiki ifadelerin, tüm doktorların ortak görüş ve tercihlerini yansıttığı imajının verilmesinin tüketicileri yanıltıcı olduğu, dolayısıyla reklamlarda kullanılan ifadelerin, ilgili mevzuata uygun olmadığına karar verdi.

Kurul, bu nedenlerle söz konusu reklamı veren Numil Gıda Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.'ye 59 bin 192 YTL para cezası ile reklama da durdurma cezası verdi.

CALGON VE COSLA REKLAMLARINA DA CEZA

 Benckiser Temizlik Malzemesi Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ait ''Calgon'' ile ''Kosla Oxi Action (Kosla Vanish Oxi Action Max'' adlı kireç önleyici ürünlere ilişkin çeşitli tarihlerde, değişik televizyon kanallarında yayınlanan reklamlarda kullanılan ifadelere ilişkin söz konusu firma tarafından gönderilen belgelerin inceleme konusu reklamlarda yer alan iddiaların ispatı niteliğindeki bilimsel bilgi ve belgeler olmadığına kanaat getiren Kurul, her iki reklam ile ilgili durdurma ile her iki ürün reklamları için ayrı ayrı olmak üzere 54 bin 913'er YTL idari para cezası verdi.

Yine Ağustos-Eylül 2006 döneminde çeşitli mecralarda yayımlanan Boytaş Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait Bellona Viscolex, Bellona Ofset Form ve Bellona Ofset Flex yataklara ilişkin reklamlarda kullanılan ibarelerin doğruluğunun ispatına yönelik olarak gönderilen belgelerin yeterli olmadığı, konu ile ilgili olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı'ndan alınan 23 Mayıs 2007 tarihli mütalaada söz konusu yataklara hangi teknikle ev mitelarının üremesini engelleyici özellik kazandırıldığı açık olarak belirtilmediği, bu nedenle anılan ürünlerin ''astım ve alerji hastaları için uygun olduğu'' ibaresinin kullanılamayacağı, bu şekilde kanıtlanmamış bir konunun kullanıcıları yanıltıcı özellik taşıdığı, bu nedenle söz konusu yatakların astım ve alerji hastaları için koruyucu özellikleri olduğu şeklinde reklamının yapılmasının doğru olmadığı yönünde görüş bildirdiği dikkate alınarak, üretici firma ya 54 bin 913 YTL para söz konusu reklamlara da durdurma cezası kesildi. Kurul ayrıca Unilever San. ve Tic. Türk A.Ş. tarafından çeşitli televizyon kanallarında yayımlanan ''Huggies'' isimli bebek bezi ürününe ilişkin reklamlarda yer alan ifade ve iddiaların yanıltıcı nitelikte olduğuna karar vererek reklamı veren Unilever San. ve Tic. Türk A.Ş.'ye 59 bin 192 YTL para cezası ve reklama da durdurma verdi.

Özel Türkiye Hastanesi'ne ait olan 1 Şubat 2006 tarihli TEAM adlı dergide ve 1 Şubat 2006 tarihli ''Boru'' adlı dergide yayımlanan reklamlarda yer alan ibareler hakkında Sağlık Bakanlığı'ndan alınan mütalaada söz konusu ifadelerin bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri kapsamında, talep yaratmaya yönelik, dolayısıyla anılan reklamların 27 Mart 2002 tarih ve 24708 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği'nin ilgili maddesine uygun olmadığı dikkate alınarak, reklam veren İhlas Holding'e ait Özel Türkiye Hastanesi hakkında durdurma ve 54 bin 913 YTL idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

PEGASUS REKLAMINA CEZA

Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş.'nin 2006 yılı Aralık ayı itibariyle çeşitli yazılı ve görsel mecralarda yayımlanan ''Erken al, 25 YTL'den uçma fırsatını yakala'' ifadelerine yer verdiği reklamlarında, İzmir-Ankara ve Ankara-İzmir uçak biletlerinin 25 YTL ücret karşılığı satılacağı bilgisi yer almasına rağmen, söz konusu fiyattan bilet alma talebinde bulunan tüketiciye anılan parkura ilişkin biletlerin en düşük 55 YTL fiyatla satıldığı, ayrıca reklamlarda belirtilen 25 YTL tutarındaki fiyatın vergi ve yakıt harcını içermediği gerekçesiyle Tüketici Yasasının ticari reklam ve ilanlar maddesini düzenleyen 16. maddesine aykırı hareketinden dolayı, Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş.'ye 59 bin 192 YTL idari para cezası verilmesi ve reklamın da durdurulmasına karar verildi.

CARREFOURSA REKLAMLARINA DURDURMA VE PARA CEZASI

 Reklam Kurulu, Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş.'nin çeşitli yerel mecralarda ''İzmir'in en ucuz hipermarketi'' ifadesini kullanarak 8 Nisan 2007 tarihine kadar reklam yaptığı, reklamda geçen ''en ucuz'' olma durumunun da Evdeki Hesap Hattı uygulamasıyla sağlandığı, müşterilerin Carrefoursa Mağazalarından alınan ürünün aynısını bulundukları ilçe sınırları içinde daha ucuza bulmaları halinde 08002611454 / 02123360472 numaralı Evdeki Hesap Hattı'nı arayarak durumu bildirdikleri, bildirim üzerine yapılan araştırma sonucu fiyatın doğrulanması halinde iki iş saati içinde mağazadaki ürünün düşük fiyattan satıldığı, böylece de ''en ucuz'' fiyattan satış güvencesinin sağlandığı ileri sürülmesine karşın, bu uygulanmanın yalnızca Karşıyaka İlçesi sınırları içinde geçerli olduğunun tespit edilmesi nedeniyle, söz konusu ifadenin ticari reklamlarda kullanılmasının doğru olmadığı ve dürüst rekabet ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle, söz konusu reklamı veren Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş. hakkında 5 bin 919 YTL idari para ve reklama da durdurma cezası verilmesine karar verdi.

Kurul, Sezon Pirinç ve Tarım Ürünleri Gıda San. ve Tic. A.Ş. tarafından üretilen ''Sezon'' markalı pirinçlerin Ekim 2006-Nisan 2007 ayları arasında, televizyon, radyo ve yazılı basında yayınlanan reklamlarında kullanılan ifadelerin yanıltıcı olması gerekçesiyle reklamı veren Sezon Pirinç ve Tarım Ürünleri Gıda San. ve Tic. A.Ş.'ye 59 bin 192 YTL idari para cezası ile reklama da durdurma cezası kesti.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.