AÇIK KAPI İLETİŞİMİ NEDİR?

AÇIK KAPI İLETİŞİMİ NEDİR?

AÇIK KAPI İLETİŞİMİ NEDİR?

 

AÇIK KAPI , “seçim” sistemi ile yerel iktidarın kurulduğu Belediyelerde, belediye yönetimi ve işleyiş mekanizmasının kapılarının kentlilere açılması, yönetenlerle yönetilenler arasında diyalog kurulması, seçmenin vatandaşa dönüşerek dinlendiği katılımcı anlayışın ilk adımıdır. Kent hakkının, yerel yönetim nezdinde kullanılabildiği, kent vatandaşının, “seçmen” olmaktan çıkarak, kendisi için olduğu iddia edilen yerel iktidara katılabilmesi yollarını açan halkla ilişkiler ve iletişim kanallarının genel adıdır AÇIK KAPI.

Artık seçim bitmiş, başkan ve meclis bütün kentin yönetimi olmuştur. Burada sormamız gereken, bir an için “seçim”, “ yerel iktidar” , “yönetim” kavramlarını unutup Kent Kimin? sorusu olacaktır. 23 Nisanlarda yönetici koltuğuna oturttuğumuz çocuklarımızı yönetimin paydaşı durumuna getirebilir miyiz? Parti, ideoloji, cinsiyet vb. ayrıcalıklar olmadan, “torpil” sözcüğünün istismar tuzağına düşmeden bütün kenti kucaklayabilir miyiz?

Eğer kent, en yalın ifade ile kentte yaşayanların ise, Rousseau’nun anlatımı ile “ Yapılar bir kent doğururlar ama bir siteyi yapan yurttaşlardır”  diyebiliyorsak, kent yönetimi ile kentli arasındaki engelleri kaldırabiliyorsak o zaman “katılım” sözcüğü de toplumsal içselleştirme haline evirilebilecektir.  Bir mahalleyi kentsel dönüşüm amacıyla yeniden kurmak, çocuklar için oyun alanları ve park yapımına karar vermek, kaldırımları yenilemek, sokak hayvanlarını korumak, yaşadığımız alanda AVM yapmak, her şeyden ve herkesten önce o mahallede, o kentte yaşayanların kararı olmalıdır. Üstelik giderek, “mega”, “metropol” kavramları ile kentler “büyükşehir”lere dönüşürken, kentte yaşayanlar “küçülüp” insancıklara dönüşerek kent içerisinde kaybolmakta. Kentler büyüyor, insanlar kaybolup yalnızlaşıyor. Panzehir katılım, katılım için iletişim, iletişim için AÇIK KAPI.

Kentte yaşayanların, kent yönetiminin söz, karar ve eylemlerinde, düşüncelerini belirtmekten öte kent hakkı adına kararların içerisinde olması nasıl sağlanacaktır? AÇIK KAPI Halkla İlişkiler ve İletişim Sistemi, kent yönetiminin kentliyi dinlediği, istek-öneri-şikayetlerini aldığı, mahallede yaşayan kentlinin bir seçmen veya vergi mükellefi olmaktan çıkıp yönetimin paydaşı haline geldiği, deyim yerindeyse dört veya beş yıldaki seçmenin “günlük seçmen”e dönüştüğü bir sistemdir.

Seçilmiş yöneticiler katılıma inanıyor mu? Seçim bitip iktidara geldikten sonra bu soruların kent hakkı adına sorulması ve katılım amaçlı söz, karar ve eylemlerin sorgulanması isteniyor mu? AÇIK KAPI, kent hakkı adına bir sistem olarak kurgulanırken, seçilmiş başkan ve atanmış yöneticilerden başlayarak yönetim örgütlenmesi olan bürokraside yer alan bütün çalışanların bu sisteme inanması, Açık Kapı İletişim Sisteminin kurulması ve işleyişine yardımcı olması, sistemin kendi üzerindeki gereklerini inanarak yerine getirmesi gerekir.

Unsurları Nedir, Nasıl Kurulur?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.