ABD, K.Irak'a operasyona yine karşı

ABD, K.Irak'a operasyona yine karşı

PKK'YA karşı koymanın en iyi yolunun ABD, Türkiye ve Irak arasındaki işbirliğinden geçtiğini belirten Washington, Türkiye’nin K. Irak’a yönelik olası operasyonuna yine karşı çıktı.

Dün akşam Irak'ın, PKK terörünü için Türkiye'nin verdiği notaya ciddiyetsiz bir cevap vermesinin ardından bugün de ABD, Kuzey Irak operasyonuna yine kırmızı ışık yaktı. Washington, Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik olası bir askeri operasyonuna yeniden karşı çıktı. ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısı Tom Casey, PKK tehdidine karşı koymanın en iyi yolunun ABD, Türkiye ve Irak arasındaki işbirliğinden geçtiğini belirterek “Turkiye’nin veya başka bir yerden tek taraflı askeri eyleminin bir şey çözeceğini düşünmüyoruz” dedi.

Tom Casey, günlük basın bilgilendirme toplantısında Türkiye ile ilgili soruları yanıtlarken ABD’nin ve Irak hükümetinin, PKK’nın “gerçek bir tehdit” olduğuna ve bu tehdidin ele alınması gerektiğine inandığını belirtti. Bunun nedeniyle ABD’nin General Joseph Ralston’u Türk ve Iraklı hükümetleri ile PKK konusunda birlikte çalışmak için görevlendirdiğini anlatan Casey, söyle devam etti:

“Ancak PKK’nın oluşturduğu tehditle mücadele etmenin en iyi yolu bizim, Türk hükümeti ile Iraklılar arasındaki işbirliğinin sürdürülmesidir. Ve bizler, kesinlikle Turkiye’den veya başka bir yerden tek taraflı askeri eyleminin bir şey çözeceğini düşünmüyoruz” dedi.

Türkiye ve Irak hükümetleri ile birlikte çalışmayı sürdüreceklerini ifade eden Casey, “Bu konuda birlikte çalışmamızı sürdürmemizin önemli olduğuna inanıyoruz ancak bu, yapılan her şeyin işbirliği biçimde ve bu ülkeler arasındaki iyi komşuluk ruhu ile yapılması gerektiği demektir” şeklinde konuştu.

ANKARA’DAKİ SALDIRI

Tom Casey, Ankara’daki terör saldırısı ile ilgili olarak da Türk yetkililerinin patlama konusunda nihai bir sonuca henüz varmadıklarını, soruşturmanın sürdüğünü ve hiç kimsenin sorumluluğunu üstlenmediğini söyledi.

Saldırıdan kimin sorumlu olduğunu bilmediklerini vurgulayan Casey, “Ancak biz bu saldırıyı ve diğer tüm şiddet eylemlerini kınıyoruz. Bu saldırıda masum insanlar öldü ve yaralandı” dedi. Hiçbir davanın bir terör eylemini haklı çıkartmadığını vurgulayan Casey, yine Türk yetkililerinin, saldırıdan kimin sorumlu olduğu konusunda kesin bir sonuca varmadıklarının altını çizdi.

Buna karşın Casey, ABD’nin titiz bir soruşturmanın yapıldığını görmek istediklerini belirterek “Bundan sorumlu kim ise, mutlaka adaletin önüne çıkartılmalı” sözlerine ekledi.

ANKA


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.