628 YTL'nin altı açlık

628 YTL'nin altı açlık

Türk-İş dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 628 YTL ve yoksulluk sınırının 2 bin 44 YTL olduğunu bildirdi.

Araştırmaya göre, mutfak enflasyonu Ağustos 2007 itibariyle aylık yüzde 0.87 oranında artarken, son on iki ay itibariyle fiyat artışı yüzde 9.34 ve yıllık ortalama artış yüzde 11.58 oranında oldu.

TÜRK-İŞ tarafından yirmi yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonucuna göre; Ağustos 2007 itibariyle, dört kişilik bir ailenin “mutfak” için yapması gereken harcama tutarı (açlık sınırı) 627,65 YTL olurken, gıda yanısıra konut, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür gibi diğer zorunlu harcamaların karşılanabilmesi için eve girmesi gereken toplam tutar (yoksulluk sınırı) 2.044,47 YTL olarak hesaplandı.

RAMAZAN AYI ENFLASYONU ARTTIRACAK
Araştırmada, enflasyonla mücadele konusunda uygulanan politikaların, dar ve sabit gelirli kesimlerin varolan olumsuz yaşama koşullarının sürmesi pahasına sürdürüldüğü ve yaz aylarında gerileyen enflasyonun artış eğilimine girdiği belirtildi. Yaşanan kuraklıklığın meyve-sebze fiyatlarındaki artışa gerekçe olarak gösterileceği kaydedilen açıklamada, “Ramazan ayı”nın da enflasyonda artış yönündeki bekleyişleri etkileyen bir unsur olacağı ifade edildi.

TÜRK-İŞ’in yaptığı hesaplamalara göre, mutfak enflasyonu Ağustos 2007 itibariyle aylık yüzde 0.87 oranında artarken, son on iki ay itibariyle fiyat artışı yüzde 9.34 ve yıllık ortalama artış yüzde 11.58 oranında oldu. Temel gıda maddelerindeki fiyatlara ilişkin değişimlere bakıldığında ise Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.87 oranında arttı. Bu oran Ağustos itibariyle son beş yılın en yüksek aylık artışı oldu. Bu yılın ilk sekiz ayı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 2.02 oranında gerçekleşti. Gıda harcaması tutarında son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 9.34 oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 11.58 oranında yaşandı.

PEYNİR VE TAVUK FİYATI ARTTI
Araştırmada, süt, yoğurt, peynir grubundaki ürünlerin hemen tümünde görülen fiyat artışının bu ay peynirde yüzde 5 ile devam ettiği, süt ve yoğurt fiyatının ise değişmediği belirtildi. Et, sakatat, balık fiyatının aynı kaldığı bildirilen açıklamada, tavuk fiyatındaki artışın yüzde 4 oranında olduğu, yumurta fiyatının yüzde 33 artışla 0.20 YKr’ye çıktığı belirtildi. Açıklamada, bakliyat ürünlerinden (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb.) yeşil mercimeğin fiyatının yükseldiği, diğerlerinin ise aynı kaldığı ifade edildi.

PATATES VE KURU SOĞAN FİYATI UCUZLADI
Araştırmaya göre, meyve-sebze grubu ortalama fiyatı bu ay artış yönünde oldu. Sebze ortalama fiyatı aynı düzeyde kalırken, meyve ortalama fiyatı arttı. Patates ve kurusoğan fiyatında gerileme gözlenirken, özellikle limon fiyatındaki artış dikkat çekti.

Türk-İş yaptığı açıklamada, araştırmada pazarda yoğun olarak bulunan ve satılan ürünlerin temel alındığını, taze bamya, enginar, çilek gibi ürünlerin hesaplamada dikkate alınmadığını bildirdi.

MAKARNA FİYATI ARTTI
Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek, pirinç, bulgur, un fiyatının aynı kaldığı ifade edilen araştırmada, makarna fiyatının arttığı kaydedildi. Araştırmada, bazı marketlerde yürütülen promosyona bağlı olarak fiyat düşüşünün olduğu da bildirildi.

Türk-İş’in araştırmasına göre, tereyağı ve ayçiçek yağı fiyatı değişmedi. Margarin fiyatı yüzde 7 oranınıda artarken, zeytinyağı fiyatı ucuzladı. Şeker, reçel, bal, pekmez fiyatı aynı kaldı. Tuz fiyatı ise azaldı. Siyah zeytin fiyatı aynı kalırken, yeşil zeytin fiyatı bu ay artış gösterdi. Yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ile baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) fiyatı ile salça fiyatı Ağustos’ta değişmedi, ıhlamur fiyatı ise aynı kaldı.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.