50 m2'lik daireler peynir ekmek gibi

50 m2'lik daireler peynir ekmek gibi

Geniş ve bol odalı evlere meraklı Türk milletinin konut tercihi ekonomik sebeplerle değişmeye başladı. Ev sahibi olmayı düşleyen aileler artık küçük konutlara yöneliyor

Bunun temel sebebi ise İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde konut fiyatlarının ve kiraların olağanüstü şekilde artması. Müteahhitler de son yıllarda 150 metrekarelik 3+1 evler yerine 100-115 metrelik 2 oda bir salon dairelere ağırlık veriyor. Bilinçlenen tüketicinin atıl metrekarelere para ödemek istemediğini belirten Başarır İnşaat'ın sahibi Alptekin Başarır, "Metrekaresi düşük ama fiyatı makul konutlara ilgi çok yoğun.

Biz de yeni projelerimizi bu talepleri dikkate alarak gerçekleştiriyoruz. Satılması iyice zorlaşan 5+1 daireler bir süre sonra tarihe karışacak." diyor. 2004 yılında bankaların konut kredi faiz oranlarını indirmesiyle başlayan süreçte birbiri ardına yeni konut projeleri hayata geçirildi. Bunlar arasında farklı gelir gruplarına hitap eden 2+1'den, 5+1'e kadar daire seçenekleri yer alıyor.

Metrekare büyüklükleri ise 75'ten başlayıp 300 metrekareye kadar çıkıyor. Dairenin büyüklüğü değiştikçe fiyatın da yükselmesi nedeniyle tüketiciler küçük konutlara yoğun ilgi gösteriyor. Birçok projede küçük dairelerin hemen tükenmesi üzerine proje geliştiriciler yeni yaşam alanlarında 45 metrekare 1+1 stüdyo tipi dairelere ağırlık veriyor.

Firmalar daha önce 4+1 ve 5+1 gibi geniş daireleri satmakta zorlanmıyordu. Ancak son dönemde büyük konutların satışında ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. Halen satılamayan konutların büyük çoğunluğu 150 metrekarenin üzerindeki dairelerden oluşuyor. Bu süreç inşaatçıların stratejisini de değiştirmesine yol açtı. Başarır İnşaat'ın patronu Aytekin Başarır, tüketici davranışlarındaki değişimi fark eden müteahhitlerin dairelerin ebatlarını küçültmeye başladığını söylüyor. Başarır, "Tüketicide metrekare bilinci oluştu. Artık evin her alanı kullanılıyor. Parası olsa bile 'Boşuna neden kullanmadığım metrekareye para ödeyeyim?' diyenler de var." diye konuşuyor.

1+1 daireler peynir ekmek gibi satılıyor

Gayrimenkul uzmanı Ediz Giray ise ev sahibi olmak isteyen alt ve orta gelir grubunun 'küçük olsun benim olsun' anlayışıyla hareket ettiğine, bu nedenle 1+1 dairelerin peynir ekmek gibi satıldığına dikkat çekiyor. Bu konutların genelde 100 bin YTL'nin altında satıldığını belirten Giray, "Bekar çalışanlar, öğrenciler, yeni evli çiftler hatta bir çocuklu aileler bile uygun fiyatlarla satılan 50 ile 70 metrekare arasındaki evlere ilgi gösteriyor.

Evde malzeme konulmadık alan kalmıyor. Ama içinde oturan insanların zihni rahat oluyor. Tüketici evin borcunu ödediğinde bunu satıp metrekaresi daha büyük eve geçiyor." diyor. Başarır İnşaat'ın sahibi Alptekin Başarır ise hayat şartlarının değişmesiyle birlikte her ikisi de çalışan karı-koca artık evini otel gibi kullanıyor. Öte yandan çocuğunu da gündüz okul ya da kreşe gönderen bu aileler, evde daha az vakit geçirdiği için konutun metrekaresini fazla önemsemiyor. (Vatan)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.