3D YAZICI SAHİPLERİNDEN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA BÜYÜK DESTEK

3D YAZICI SAHİPLERİNDEN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA BÜYÜK DESTEK

3D YAZICI SAHİPLERİNDEN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA BÜYÜK DESTEK

 

Sosyal medyada platformlarında birleşerek  "3 Boyut Destek" sloganı ile kolektif üretim hareketini hayata geçiren 3D yazıcı sahibi firmalar, teknik personel, tasarımcı ve yazılımcılar sağlık çalışanlara destek olarak ücretsiz koruyucu yüz siperliği üretmeye başladılar.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak kısa sürede tüm dünyayı etkilen bir salgın haline gelen COVID-19 ile mücadelede ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarına en büyük desteklerden biri 3D yazıcı sahibi vatandaşlardan geldi. Sosyal medya üzerinden organize olarak gerçekleşen bu iyilik hareketinin temelinde dünyada yaygınlaşmaya başlayan 3D baskı teknolojisi ve 3D yazıcılar var.  Medikal parçaların üretimini sağlamak için bu teknolojinin gücünü kullanan 3D yazıcı sahipleri ve firmalar sağlıkçılar için koruyucu yüz siperlikleri üretmeye başladılar.

3D yazıcıların gücünü kullanarak medikal parçaların, araç ve gereçlerin üretimini sağlamak için sosyal medya üzerinden bir araya gelen, aralarında 3 boyutlu yazıcı sahibi firmalar, mühendisler, tasarımcılar ve yazılımcıların da olduğu ağ, "3 Boyut Destek" adıyla kolektif üretim hareketini hayata geçirdi.

81 ilden 1500’ü aşkın 3D yazıcı sahibi harekete destek verdi

Koruyucu yüz siperliğinin modellemesi yapılarak prototipi üretildi daha sonra sosyal medya üzerinden ağa katılan kişilerle paylaşılıp yaygınlaştırıldı. Gönüllüler evlerinde veya iş yerlerinde yaptığı üretimlerle sağlık çalışanlarına yüz siperliği üretmeye başladılar. Kısa sürede Türkiye'nin 81 ilinden 1500'ü aşkın kişi ve kurum, yaklaşık 3 bin 3 boyutlu yazıcıyla ağa katılırken, üretilen maskeler her ildeki sağlık kuruluşu, hastane ve doktorlara ulaştırıldı. "3boyutludestek.com" internet sitesi aracılığı ile ağa katılan 3 boyutlu yazıcı sahiplerine hastaneler ve sağlık çalışanları da medikal parça taleplerini üretebiliyorlar. Lastik, PETG şeffaf koruyucu plaka ve filament desteği sağlamak isteyen sponsorlar da tedarik ağına dâhil olabiliyor. Ürün teslimatlarında ve diğer malzeme ihtiyaçlarının ulaştırılmasında da Türkiye Motosikletler Platformu üretim hareketine destek veriyor. Sağlık çalışanları için 3 Boyutlu destek Hareketini başlatan grubun üyesi Mekatronik Mühendisi İlker Vardarlı, yaptığı bir röportajda AA muhabirine;

"Bu amacımızı çok kısa sürede Türkiye'ye yayılarak başardık. İnsanlar 3 boyutlu yazıcılarında sağlık çalışanları için üretim yapmaya başladı. Tüm Türkiye bu üretim hareketi üzerinde birleşti. Oluşumumuzda 15 yaşında da arkadaşlarımız var. 60 yaşında emekli, evinde oturan, hobi amaçlı 3 boyutlu yazıcı kullanan kişiler de profesyoneller de var. Tamamen kontrolümüz dışında gönüllülük esasıyla bu sürecin içerisinde dâhil oldular." diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.