2 F-16 sınırımızda uçuş yaptı

2 F-16 sınırımızda uçuş yaptı

Ankara'nın en yakın müttefiki ABD'ye ait iki savaş uçağı Hakkari'de keşif uçuşu yaptı. TSK tepki gösterdi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Güneydoğu Anadolu’da artan PKK terörüne karşı başlattığı "Balyoz Operasyonu" tüm hızıyla devam ederken, dün Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yapılan açıklama, Kuzey Irak’la bağlantılı Türkiye ile ABD arasında hava sahası konusunda ciddi bir sıkıntı yaşandığını ortaya koydu.

HAKKARİ’DE İHLAL

Genelkurmay açıklamasında, ABD’ye ait iki F-16 uçağının 24 Mayıs Perşembe günü Hakkari’nin Üzümlü bölgesinde Türk Hava Sahası’nı dört dakika süreyle ihlal ettiği bildirildi. Gerekli girişimlerde bulunulması maksadıyla olayın Dışişleri Bakanlığı’na bildirildiği de kaydedildi. Hürriyet’e konuşan askeri yetkililer de, "Barış Zamanı" içinde ABD’den bir hava ihlalini hatırlamadıklarını belirterek, bunun ilk olmasına dikkat çektiler. Genelkurmay’ın olaydan üç gün sonra yaptığı açıklamanın, Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol ve beraberindeki heyetin Bağdat’a gittiği güne denk gelmesi de bir diğer önemli ayrıntı oldu.

Bakan Gül, dün Sivas’ta konu kendisine sorulduğunda ayrıntıların henüz kendisine ulaşmadığını belirterek, "Daha önce bu tür olaylar olduğunda Kuzey Irak’tan olmamıştı. Başka yerlerde bazı ihlaller olmuştu, gereken işlemler hemen yapılıp, nota verilmişti" diye konuştu.

Türkiye ile ABD arasında "barış zamanında" ilk kez havada böylesine sıcak saatlerin yaşandığını ortaya koyan bu gelişmeyle ilgili, Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay’ın bildiriminin resmen eline ulaşmasını bekliyor. Üst düzey bir diplomat, araya hafta sonu tatili girdiği için Genelkurmay’ın başvurusuyla ilgili ABD nezdinde girişimin bugün yapılabileceğini belirtti. F-16 uçaklarında bulunan bir sistem uçakların konumunu elektronik olarak pilota ve merkeze bildirdiği için uçakların sınırı yanlışlıkla geçmesi mümkün değil.

ABD:İHLAL 1 DAKİKA

ABD Büyükelçisi Ross Wilson, ihlalin 1 dakikalık olduğunu söyleyerek, henüz yeterince bilgi almadığını kaydetti. Wilson, TSK ile ABD’nin sürekli yakın ilişki ve işbirliği içinde olduğunu da sözlerine ekledi. ABD Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Cathryn Schalaw, Hürriyet muhabirine konu hakkında Türk Hükümeti tarafından birkaç gün önce bilgilendirildiklerini belirterek, "Söz konusu olayın tamamiyle önceden planlanmamış ve bir kaza sonucu gerçekleştiğini düşünüyoruz. Olay ve pilotlar hakkında soruşturma başlatıldı. Şu anda daha fazla açıklama yapmak mümkün değil" diye konuştu.

 
 
haberturk
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.