Zeugma'nın mühür baskılarının 85 bini kayıt altına alındı

Zeugma'nın mühür baskılarının 85 bini kayıt altına alındı

Gaziantep'in Nizip ilçesi Zeugma antik kenti arşiv binasında ele geçirilen 100 bini geçkin kil mühür baskısı, AB hibe fonuyla kayıt altına alınıyor.

Gaziantep'in Nizip ilçesi Zeugma antik kenti arşiv binasında ele geçirilen 100 bini geçkin kil mühür baskısı, Avrupa Birliği'nin (AB) hibe fonlarından yararlanılarak hazırlanan bir proje ile kayıt altına alınıyor.


Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nce yürütülen Zeugma kil mühür baskılarının envanterlenmesi projesi kapsamında bugüne kadar 85 bin kil mühür baskısı kayıt altına alındı.



Bu eserlerden 30 bini hakkında detaylı bir araştırma ve çalışma yapılarak envanter kaydı çıkarıldı. 55 bini ise etütlük eser olarak kayda geçirildi.

Kayıtlara geçirilen eserlerin 40 bini ölçekli olarak fotoğraflandı. Envanterleri elektronik ortama aktarılan eserler hakkında bilgi edinmek daha da kolaylaştı.

Kil mühür baskılarının envanterlenmesi, Zeugma antik kentindeki ticari faaliyetler hakkında bilgi edinilmesi açısından ayrı bir önem taşıyor. 20 Ekim 2007 tarihinde tamamlanacak proje sayesinde Roma arşivinin envanter kaydı yapılmış olacak.

Ticari ürünlerin üzerine vurulan kil mühürler, üzerlerindeki sembollerle kime ait olduğunu, nereden nereye gönderildiğini ortaya koyan bir nevi kaşe özelliği taşıyor.

Kil mühürlerin envanter çalışmasının tamamlanmasıyla, Zeugma antik kentinde yaşayanlardan kimlerin ticaretle uğraştıkları, kimlerle alışveriş içinde bulundukları ortaya konulmuş olacak.

Dünyanın en büyük koleksiyonu olarak nitelenen ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde teşhir edilen mühür baskılarının Gaziantep'in turizm potansiyeline önemli bir katkı yapması bekleniyor.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.