
Yunanlılarla
Adana'da, yaklaşık bir asırdır lokum imalatı yapan firmanın üçüncü kuşak temsilcileri, yılların birikimini ortaya koyarak ürettikleri ve ''Oskar'' adını verdikleri lokumu taklit eden Yunan firmayla sorunlarını çözdü.
Adana'nın en eski yerleşim birimlerinden Sucuzade Mahallesindeki tarihi Kazancılar Çarşısı'nda helva, cezerye ve lokum gibi çeşitli şekerleme üretimi yapan Özdoğru ailesi, geleneksel helvanın yanında kendi özel ürünleri olarak ürettikleri ve ''Oskar'' adını verdikleri lokumu, Yunanistan'a kaptırmamanın mutluluğunu yaşıyor.
Lokumcu Adnan Özdoğru, Yunanistan'da bir tatlı firmasının sahibi Aleksi Aspesian'ın İstanbul'da geçen yıl düzenlenen fuarda en lezzetli 10 Türk lokumu arasında gösterilen ''Oskar'' lokumunun tadına baktığını ve çok hoşuna gittiğini söylediğini belirtti.
Yunanlı firma sahibinin yediği lokumun üretim yeri hakkında bilgi aldıktan sonra müşteri olarak Adana'ya geldiğini anlatan Özdoğdu, ardından lokumlarını Yunanistan'a götürdüğünü ifade etti.
TAKLİKÇİLİK İDDİASIYLA TAZMİNAT DAVASI
Bir süre sonra ''Oskar'' lokumunun, Yunanistan'da da benzerinin üretildiğini öğrendiklerini belirten Özdoğru, bu süreçte Yunan firma hakkında ''taklitçilik'' iddiasıyla tazminat davası açtıklarını kaydetti.
Özdoğru, dava süreci devam ederken Aleksi Aspesian'ın kendisini arayarak, Yunanistan'a davet ettiğini bildirerek, şunları söyledi:
''Yunanistan'a gittiğimde çok iyi karşılandım. Firma sahibi Aspesian lokumun gerçek sahibinin Türkiye olduğunu kabul ederek, bizden özür diledi. Lokumun tadına doyamadığını, bu ürünü Yunanistan'da üretmek için böyle bir girişimde bulunduğunu anlattı. Ben de durumu anladım ve davadan vazgeçtim. Hatta onların imalathanesine girerek lokum yapmanın inceliklerini anlattım. Bundan çok mutlu oldular. Şimdi Yunan firma sahibi Aleksi Aspesian ile sıkı bir dost olduk, sürekli telefonlaşıyoruz.''
''OSKAR'' LOKUMU-
Özdoğru, yaklaşık bir asır süreyle aynı sektörde faaliyet gösterdiklerini belirtirken, yılların üretimi ve kendi formülleri ile ''Oskar'' lokumunu yarattıklarını söyledi.
Karışımın çok özel olduğunu ve tamamen baldan yapıldığını anlatan Özdoğru, içerisine Antep fıstığı konulduğunu, bunu Türkiye'de ilk kendilerinin ürettiğini ve patentini de aldıklarını kaydetti.
Kilosunu 20 YTL'ye sattıklarını belirten Özdoğru, başta Orta doğu ülkeleri olmak üzere, Almanya, İngiltere ve Fransa'ya bu lokumunu ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.