Yine töre vahşeti!

Yine töre vahşeti!

ŞANLIURFA'da, 20 yaşındaki Yasemin Kınık, kaçarak evlendiği kişiden boşanmak istemesinin bedelini ‘töreye aykırı’ olduğu gerekçesiyle canıyla ödedi.

Hasan KIRMIZITAŞ -Ali LEYLAK / DHA

Babası tarafından boş arazide başına sıkılan tek kurşunla öldürülen genç kadının otopsisinde 1.5 aylık hamile olduğu ortaya çıktı. 6 ve 9 yaşlarında iki oğlu bulunduğu ve küçük oldukları için ‘töre’ gereği kızını kendisinin öldürdüğünü söyleyen gözaltındaki baba 49 yaşındakiİbrahim Halil Çakar, “Kızım rızamız dışında kaçarak evlendi. Şerefimi kurtardım, pişman değilim'' dedi.
Dün saat 22.00 sıralarında polise, Buhara Mahallesi'nde bir kadının öldürüldüğü ve başında bir erkeğin durduğu ihbarı yapıldı. Olay yerine giden güvenlik güçleri, başına ateş edilip tek kurşunla öldürülen kadının Yasemin Kınık olduğunu saptadı. Genç kadının cesedinin başında bekleyen babası İbrahim Halil Çakar ilk ifadesinde, “Ben tuvalete gidiyordum. Silahımı düşmemesi için kızıma bıraktım. Arazide biraz uzaklaştıktan sonra silah sesi duydum ve geri döndüm. Döndüğümde kızımı kanlar içerisinde buldum'' dedi.

BABA SOĞUKKANLI, KIZ SİYAHLARA BÜRÜNMÜŞ

Ölen Yasemin Kınık'ın üzerinde, töreye kurban verilecek kadınlara gelenek olarak giydirilen siyah etek ve siyah tişört bulunması, kızının cesedi başında bekleyen baba İbrahim Halil Çakar'ın soğukkanlı davranışları dikkat çekti. Gömlek ve pantolonu kanlı olan babanın boş bir arazide gece geç saatlerde bulunması olayın cinayet olabileceği ihtimalini artırdı. Gözaltına alınan baba Çakar, sorgulanmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü'ne, Yasemin Kınık'ın cesedi ise otopsi için Şanlıurfa Devlet Hastanesi morguna götürüldü.
Sorgusunda bir süre daha kızının intihar ettiğini ileri süren İbrahim Halil Çakar, sabaha karşı da suçunu itiraf etti. Daha sonra babanın kızını şerefini kurtarmak için öldürdüğünü söylemesi üzerine cinayete adı karıştığı ileri sürülen kız kardeşi Semra Akaltun ile akrabaları olan Bahattin Akaltun, Mustafa Azmi Akaltun, Payam Akaltun, Emine Bayır ve Edibe Çelik'in de aralarında bulunduğu 6 kişi daha gözaltına alındı.

‘ONURUMU AYAKLAR ALTINA ALMIŞTI’

İbrahim Halil Çakar, aslen Suruçlu olduklarını ve yaşamlarını tarım işçisi olarak sürdürdüklerini, yaklaşık 5 ay önce de Osmaniye'nin Bahçe İlçesi'nde ırgatlık yaptıkları sırada kızının Siirtli olan Murat Kınık ile kaçtığını belirterek, ifadesinde şunları söyledi:
“Yasemin, bizim rızamızı almadan Siirtli Murat ile birlikte kaçtı. Sonra, Murat ile resmi nikah kıydığını ve Adana'da ev tuttuklarını öğrendim. Kızım töremize aykırı davranmıştı ama evlendiği, yuva kurduğu ve resmi nikah kıydırdığı için bu durumu kabullendik. Ama kendisiyle konuşmuyorduk. Önceki gün Yasemin, kardeşim Semra Akaltun'un Buhariye Mahallesi'ndeki evine gelmiş. Eşiyle anlaşamadığını ve boşanmak istediğini söylemiş. Bu durumu bana kız kardeşimin eşi Bahattin Akaltun ve bazı akrabalarım bildirdi. Bunu kabullenmem mümkün değildi. Çünkü, bizim töremiz gereği bir eve gelinliği ile giden kız, kefeniyle çıkar. Ben de şerefimi kurtarmak için bu kararı aldım ve kız kardeşimin evinden aldığım Yasemin'i boş araziye götürerek öldürdüm. Kızım namusumuzu kirletmedi ama şerefimi, onurumu ayaklar altına almıştı. Yasemin'i öldürüp şerefimi kurtardım, pişman değilim.''

AKRABALARI: ÖLDÜRECEĞİNİ BİLMİYORDUK

İbrahim Halil Çakar'ın kız kardeşi Semra Akaltun ise ifadesinde, “Biz İbrahim Halil'e, kızı Yasemin'in Şanlıurfa'ya geldiğini ve eşiyle anlaşamadığı için boşanmak istediğini söyledik. Kendisi gelip Yasemin'i evden aldı. Büyüğümüz olduğu için kendisine bir şey soramadık. Öldüreceğini bilseydik, kendisine engel olurduk'' dediği öğrenildi.
4 çocuk babası İbrahim Halil Çakar'ın, 6 ve 9 yaşlarında iki oğlu bulunduğu ve küçük oldukları için töre kuralları gereği kızını kendisinin öldürdüğü ileri sürüldü.
Ölümünün ardından götürüldüğü Şanlıurfa Devlet Hastanesi morgunda yapılan otopsisinde 1.5 aylık hamile olduğu belirlenen Yasemin Kınık'ın cenazesine sahip çıkılmadı. Morgda bekleyen cenazeyi almak için hiçbir yakının başvurmadığı, birkaç gün içerisinde de cenazenin alınmaması durumunda genç kadının, belediye tarafından Kimsesizler Mezarlığı'na defnedileceği belirtildi.
Öte yandan, Yasemin Kınık'ın kaçarak evlendiği ve Adana'da oturduğu ileri sürülen 24 yaşındaki Murat Kınık'ın da ifadesine başvurmak için çalışma başlatıldı. Adres tespiti yapılmaya çalışılan Murat Kınık'ın bulunduktan sonra Şanlıurfa'ya getirilerek Asayiş Şube Müdürlüğü'nde sorgulanacağı öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

milliyet



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.