Yeni nesil Türk Polisi

Yeni nesil Türk Polisi

Zaman içinde polisler de değişti. Artık polislerin çoğu, bildiğimiz polise benzemiyor.

Zengin muhit ve mekanlarda görevli polislerin çoğu küpeli, uzun saçlı erkeklerle, alımlı, iyi giyimli kadın polislerden oluşuyor. Varoşlarda görevli polisler ise ortama uygun giyiniyor, kirli sakal bırakıyor. Kısacası artık polislerin çoğu, bildiğimiz polise benzemiyor..

İSTANBUL polisi, kent mozaiğine uygun inanılmaz bir değişim yaşıyor. Uzun saçlı, küpeli narkotik polisleri, Reina gibi gelir düzeyi yüksek insanların uğrak yeri mekanlarda, barlarda "mohito" yudumlayıp izleme yaparken, kentin yeni ’Narko Mahallesi’ Gaziosmanpaşa’nın Sarıgöl Mahallesi’nde kirli sakallı, tespihli, "Leke Jean"li polisler görev yapıyor.

UZUN SAÇ REVAÇTA Sivil polisler, kişisel değişim kapasitelerine paralel bir şekilde, görevlerine, görev yerlerine uygun farklılıklar göstermeye başlıyorlar. Genel eğilim polise benzememek. Yerleşmiş polis imajını silmek isteyenler, uzun saçı tercih ediyor. Sakalın tüm çeşitleri tedavülde. Tabancalar, pantalon üstüne çıkarılan tişörtlerle kamufle ediliyor. Yumurta topuğa kadar uzanan makosen ayakkabı modellerinin yerini, lastik tabanlı, ortopedik ayakkabılar aldı. Mali Şube’de "Beyaz yakalı polisler" türedi.

 

KADINLARDAKİ DEĞİŞİM

Değişiklik kadın polislere de yaradı. Narkotik Şube’nin kadın polisleri, rock barlarda kaybolacak, eskitilmiş jeanlere, yırtık Converse’lere bürünüp kocaman gümüş küpeler takarken, Terörle Mücadele’de sol örgütlere bakan meslektaşları, üniversitelilerden ayırt edilmiyor. Mali Şube’deki kadın polisleri, keten pantalonları, fönlü saçları, parfümleriyle iş kadınlarından ayırmak biraz zor. Üst düzey bir emniyet yetkilisi,bu değişimi, "Polis toplumla birlikte değişiyor. Bu insanlar mesleğe uzaydan inmiyor" sözleriyle özetliyor.

Mendilci çocuk tanırdı

Cinayet Büro Amirliğinde görevli bir polis memuru, saçını uzatmaya, Aksaray’da bir cinayet zanlısını yakalamak için pusu kurdukları gün karar vermiş. Meydanda mendil satan 5-6 yaşlarında bir çocuk yanına yaklaşıp, "Polis abi bi mendil alsana" deyince bir yandan nerede hata yaptığını sorgulayan bir yandan da "Ben polis değilim?" diye savunmaya geçen polis sonunda pes edip uzlaşmaya varışını şöyle anlatıyor: "Tamam dedim, polisim. Şimdi nasıl anladığını anlat bakalım. "Saç tıraşından, giydiğin takım elbiseden" dedi. İlk işim saçımı uzatmak ve takımı çıkartmak oldu."

Taksitle Ray Ban

Çok değil, 3-4 yıl öncesine kadar makyaj yapmayan, iddiasız kıyafetleri tercih eden kadın polisler, takım elbise, mokasen ayakkabı, bıyık üçgeninden çıkamayan erkek polisler, şimdi modayı yakından takip ediyorlar. Yüzlerce YTL’lik gözlükler takıyorlar. Ray Ban’ın damla modeline çok rağbet eden polisler, gözlükleri şubeye gelen gözlükçüden, taksitle alıyorlar.

VATAN


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.