Yeni hükümet nasıl kurulacak?

Yeni hükümet nasıl kurulacak?

Seçim sonrasında oluşacak yeni Meclis önce başkanını sonra da cumhurbaşkanını seçecek. Seçim sürerken, bir yandan da gözler hükümet kurma çalışmalarında olacak.

Yüksek Seçim Kurulu, milletvekili seçimi kesin sonuçlarını ilan edecek. 5 gün sonra Meclis en yaşlı üyenin başkanlığında toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek.

Yemin töreninden sonra Meclis başkanlığı seçim süreci başlayacak. Adaylar 5 gün içinde başvuru yapacak. Sonraki 5 gün içinde ise başkanlık seçimine geçilecek.Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Meclis başkanı seçiminde, Genel Kurul'da 367 milletvekilinin olup olmadığına bakılacak. Adaylardan birinin seçilmesi için ilk iki turda 367 oy alması gerekiyor. Eğer iki turda bu oyu alan aday olmazsa üçüncü turda 276 oy aranacak. Yine bulunamazsa, en yüksek oyu alan iki aday dördüncü tur oylamaya girecek ve en çok oyu alan Meclis başkanı seçilecek. Sonra da Meclis Başkanlık Divanı oluşturulacak.

Yeni meclis yeni cumhurbaşkanını seçecek

Divan oluştuktan sonra da Anayasa'ya göre yeni Meclis'in cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor. İlk 10 günde adaylık başvuruları yapılacak. Sonra da 4 turluk seçim takvimi belirlenecek.Genel Kurul'da toplantı yeter sayısı olarak 367 aranacak. Cumhurbaşkanı seçilmek için ilk 2 turda 367'nci üçüncü turda ise 276 oy almak gerekiyor. Eğer üçüncü turda da cumhurbaşkanı seçilemezse, en yüksek oyu alan iki aday için dördüncü tur oylama yapılacak ve 276 oy alan 11'inci cumhurbaşkanı olacak.

Yeni hükümet kurulacak

Bir yandan cumhurbaşkanlığı seçim süreci işlerken, diğer yandan yeni hükümet kurulacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, teamül gereği seçimde en yüksek oyu alan partinin liderine hükümeti kurma görevi verecek. Yeni hükümetin 45 gün içinde kurulması gerekiyor.
Bakanlar Kurulu listesi önce cumhurbaşkanına sunulacak sonra da Meclis'te okunacak. Hükümet programının Meclis'te görüşülmesinden bir gün sonra da güven oylamasına gidilecek. Güvenoyu alırsa, 60'ıncı hükümet göreve başlayacak.

CNNTURK




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.