Yeni Gökdelen Bölgesi

Yeni Gökdelen Bölgesi

Sanayinin ağırlıkta olduğu Kartal-Pendik 5.5 milyar dolarlık yatırımla ticaret ve yaşam merkezi haline dönüştürülecek.

Referans Gazetesi'nde Selma Şenol imzasıyla yer alan habere göre İstanbul'un Kartal-Pendik ilçeleri arasındaki 550 hektarlık alan 5.5 milyar dolarlık yatırımla baştan yaratılacak. Kartal Belediyesi'nin başlattığı kıyı kesimi dönüşüm projesi kapsamında 100'den fazla fabrika bölgeden taşınacak, yerine konut, iş merkezi ve yaşam alanları kurulacak. Eczacıbaşı Grubu'ndan Elginkan Topluluğu'na, Sabancı Holding'den Garanti Bankası'na, Mutlu Akü'den Siemens'e kadar Türkiye'nin önde gelen grupları da dönüşüm projesinde aktif rol alacak. Kartal yeni bir gökdelen bölgesi olacak. Bölgede en büyük arsa sahipleri olarak dikkat çeken bu gruplar, fabrikalarını taşımak için düğmeye bastı. Fabrikalardan boşalan alanda başlayacak olan inşaat projeleri bölgede büyük bir istihdam da yaratacak. 250 bin kişiye iş imkânı yaratacak olan dev projenin mimari çizimlerini de Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanan ilk kadın mimar olan Iraklı Zaha Hadid yapacak. Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Zeyyat Gümüş arsa, fabrika ve gayrimenkul sahipleri ile toplantılar yapıldığını, büyük bölümünden olumlu yanıt aldıklarını söyledi. Nazım planlarının haziran-temmuz aylarında tamamlanmasından sonra uygulama planlarının hazırlanacağını ve en geç 1 yılda projenin hayata geçmiş olacağını söyleyen Gümüş, "Kartal-Pendik arasındaki bölgede bu proje ile yeni bir merkez doğacak. Hem Avrupa yakasının hem de Kadıköy'ün yükünü azaltacak" dedi.

100'E YAKIN FABRİKA TAŞINACAK

Zaha Hadid'in çizdiği yenileme projesinin nazım planları en geç temmuz ayında tamamlanacak. Türkiye'de ilk defa mülk sahiplerinin de plana müdahale edebildiği proje ile birlikte Kartal'daki fabrikalar bölgeyi boşaltacak. Taş ocağından başlayıp kıyı dolgu alanını ilgilendiren proje sayesinde ticaret ve iş merkezlerinin yanı sıra depreme dayanıklı konutlar inşa edilecek. Belediyenin başlattığı projenin uygulamasına ise Kartal Güzelleştirme Derneği önderlik ediyor. Derneğin üyeleri bölgedeki sahiplerinden oluşurken başkanlığını ise Eczacıbaşı İnşaat Grubu Başkanı Namık Kemal İzler yapıyor.

D-100 Karayolu'ndan kıyıya kadar olan bölümde faaliyette olan 100'den fazla fabrika 3 ile 10 yıl arasında taşınmak üzere planlarını yapmaya başladı. Yeni yatırım yapan ABB şirketi dışında 100'e yakın fabrika sahipleri taşınma planlarını hazırladı. Mülklerinin yerine konut ağırlıklı projeler inşa ederek getiri sağlayacak olan şirketler, yeni projelerini planın detayları belli olduktan sonra açıklayacak. Bu şirketler arasında Levent'te Kanyon projesini yapan Eczacıbaşı Grubu ve Elginkan Topluluğu da bulunuyor. Bölgede büyük bir arazisi olan Eczacıbaşı Grubu, ikinci gayrimenkul projesini Kartal'da gerçekleştirecek. Boru fabrikasının yerine konut yapmayı planlayan Elginkan Topluluğu da Kartal'daki konut projesine 2009'da, Maltepe'deki projeye ise 2008’de başlayacak.

KONUT FİYATLARI ARTIŞA GEÇTİ

Baştan yaratılacak olan bölgenin cazibesinin artması için ulaşım imkânları da artırılacak. En geç 6 ay içinde Avcılar'a arabalı vapur seferleri başlayacak. Bölgeye 2009'da metro gelecek. Ulaştırma Bakanlığı ile demiryolunun yüzeyin altına alınması konusunda anlaşma sağlandı. Kartal'ın Anadolu yakasında yeni çekim merkezi olacağı beklentisiyle ilçede fiyatlar, projenin duyurulduğu Nisan 2006'dan bu yana yükselişte. Bir yıl önce bölgede arsa metrekare fiyatları bin YTL'nin altında iken fiyatlar mart ayında 1273 YTL'ye kadar çıkmıştı. Altyapı planlarını İngiliz mühendislik firması Aerop'un çizdiği projenin koordinatörlüğünü yürüten, Ağa Han Mimarlık Ödülü Genel Sekreteri Dr. Süha Özkan da yapılacak inşaat alanının yüzde 50'sine kadar konut izni vereceklerini, inşaat izni olarak da en fazla 3 emsal vermeyi düşündüklerini açıkladı.

Pro-Ge isimli proje yönetim şirketi adına projeyi koordine eden Özkan, "Bunlar gerçekleşince bölge oldukça yoğun bir yapılaşmaya maruz kalacak ve 2.5 milyon kişi yeni bir yaşam alanına kavuşacak" dedi.

İstanbul'un artık endüstriye doymuş bir kent görüntüsünde olduğunu anlatan Dr. Süha Özkan, bu nedenle Kartal'da sanayi değil, iş, ticaret ve kültür ağırlıklı faaliyetleri destekleyeceklerini anlattı. Fabrikaların bölgeden tamamen taşınmasının 3 ile 10 yıl arası bir zaman alabileceğini dile getiren Dr. Özkan şunları söyledi:

"En büyük alan 26 hektarla Eczacıbaşı'na ait. Onlar taşınma planını yaptı. Sunta fabrikası taşındı, sadece arsası kaldı. Mutlu Akü ve Siemens taşınmayı düşünen fabrikalar. ABB daha yeni yatırım yaptığı için biraz daha kalacak gibi görünüyor. Garanti Bankası ve Sabancı Grubu'nun da burada arsaları var. Dolayısıyla küçük-büyük birçok endüstrinin olduğu bir yer ama zaman içinde endüstri alanlarının hepsi kentsel alanlara terk edilecek."

Dr. Süha Özkan projenin hayata geçmesi ile birlikte yeni bir çekim merkezine kavuşacak olan İstanbul'un 4. ve 5. köprüye ihtiyaç duymayacağını öne sürdü.

Kartal'da m2 fiyatı
1200 YTL'lere fırladı

Tarih Ortalama satılık fiyatı (m2/YTL)
Nis.06 973
Mayıs 1106
Haziran 1146
Temmuz 1208
Ağustos 1087
Eylül 1096
Ekim 1215
Kasım 1163
Aralık 1123
Oca.07 1260
Şubat 1252
Mart 1273
Nisan 1198



BİN YATLIK MARİNA YAPILACAK

Proje çerçevesinde toplam bin yatlık bir marina da devreye sokulacak. Marinanın işletiminde yap-işlet-devret yöntemi (YİD) uygulanacak. Dr. Süha Özkan Kartal sahilinin 16 metreye kadar inen derinliği nedeniyle yolcu gemileri için de uygun olduğunu dile getirdi. Belediye Sarayı, Kaymakamlık Sarayı gibi kamu binalarının da yapılacağı Kartal'da belediye Bülent Ecevit Kültür Merkezi'ni hayata geçirdi. Zaha Hadid'in projesinde Kartal ve Pendik için geometrik şekillerde oluşan yeni bir mimari ağ ortaya konuluyor. İki ilçe birbirine bağlanacak. Karşılıklı büyük kuleler yapılacak. Kenarlarda parklar yapılacak. Bölgede küçük binalardan büyük binalara doğru giden bir yapılanma olacak. Geometrik şekillerden oluşan değişik mimari parçalar birbiriyle birleşecek. Ağırlıklı iş kuleleri, az miktarda da konutlar olacak. Kültürel alan, opera evi, park, oteller, restoranlar, yat limanı ve marina yer alacak.

BÖLGEDEKİ İNŞAAT PROJELERİ

Kartal ilçesi, Kocaeli Yarımadası'nın güneybatı kesiminde yer alıyor. Doğusunda Pendik, batısında Maltepe, kuzeyinde Sultanbeyli ilçeleri ve Samandıra beldesi, güneyinde ise Marmara Denizi ile çevrili ilçenin yüzölçümü 60 km2. İstanbul’un en yüksek tepesi olan 537 m. yüksekliğindeki Aydos Dağı'nı sınırlarında barındıran ilçenin, Atalar, Cevizli, Cumhuriyet, Çarşı, Çavuşoğlu, Esentepe, Gümüşpınar, Hürriyet, Karlıktepe, Kordonboyu, Orhantepe, Orta, Yeni, Petrolis, Soğanlık, Topselvi, Uğur Mumcu, Yakacık, Yalı, Yukarı, Yunus adında toplam 21 mahallesi bulunmaktadır. Son dönemde bölgeye Toplu Konut İdaresi ve Kiptaş'ın yanı sıra yeni proje getiren inşaat şirketlerinin öncelikli tercihi Yakacık ve Uğur Mumcu oldu.

Soyak’ın Kartal'da uygulamaya koyduğu son konut projesi Evreka'da 48 ile 100 metrekare arasında değişen dört farklı konut tipi yer alıyor, fiyatlar 100 bin YTL’den başlayıp, 200 bin YTL’ye kadar çıkıyor. TeknikYapı orta gelir gruplarına yönelik toplam 1100 konutluk iki projenin hazırlıklarını sürdürüyor. Sahil Yolu'nda Dokuz Palmiye Residence'ı inşa eden Aydın İnşaat Şirketler Topluluğu 252 daire üretiyor, dairelerin fiyatı 270 bin dolar. Kiptaş, Dragos Konakları isimli 128 konutluk lüks bir projeye başlarken Hektaş da üst gelir grubuna hitap eden 100 konut üreteceğini açıkladı. Yeşil İnşaat da Kartal'da önümüzdeki dönemde proje geliştirmeyi düşünüyor. Bölgedeki yeni projelerin ağırlıklı olarak orta ve ortanın üstü gelir grubuna yönelik olduğu dikkat çekiyor.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.