Yeni Anayasa

Yeni Anayasa

Yeni Anayasa taslağını hazırlayan Prof. Dr. Özbudun, laikliğin 1982 Anayasası’ndan daha fazla korunduğunu belirterek, “Taslak çalışmada zorunlu din dersinin isteğe bağlı olmasını önerdik” dedi.

AK Parti’nin isteği üzerine yeni bir Anayasa çalışması yapan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, bir grup akademisyenle birlikte yürüttükleri çalışmaları tamamladıklarını bildirdi.

Özbudun, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Köker, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zühtü Arslan, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Yazıcı ile birlikte hazırladıkları “sivil” Anayasa taslağının, 137 maddeden oluştuğunu söyledi.

‘BİRKAÇ GÜN İÇİNDE AÇIKLANACAK’

Yaptıkları çalışmayı AK Parti yönetimine sunduklarını ve parti yönetimi tarafından incelendiğini kaydeden Prof. Dr. Özbudun, çalışmanın birkaç gün içinde kamuoyuna açıklanacağını dile getirdi. Hazırlanan Anayasa taslağının kamuoyunun beklentilerini fazlasıyla karşılayacağına inandığını ifade eden Özbudun, tamamen bağımsız yürüttükleri çalışmalarına hiçbir partilinin katılmadığını anlattı.

‘LAİKLİK DAHA FAZLA KORUNUYOR’

Hazırladıkları sivil Anayasa ile ilgili bazı yayın organlarında laikliğe yeni bir tanım getirildiği iddialarının yer aldığını hatırlatan Ergun Özbudun, söz konusu haberlerin tamamen asılsız olduğunu kaydederek, “Laiklik, 1982 Anayasası’nda nasıl korunuyorsa, bizim hazırladığımız taslakta daha fazlasıyla korunuyor” dedi.

‘İSTEYEN DİN DERSİ ALACAK, İSTEYEN MUAF OLACAK’

Yaptıkları çalışmada, zorunlu din derslerinin isteğe bağlı olmasını önerdiklerini dile getiren Özbudun, “Bu madde ile ya isteyen din dersi alacak ya da istemeyen muaf tutulacak” diye konuştu. Bu düzenlemenin laiklik üzerindeki vurguyu daha da güçlendirdiğini kaydeden Prof. Dr. Özbudun, taslak metinde, eğitimin laik, demokratik ve çağdaş bilim esaslarına göre yapılacağı vurgusuna dikkati çekti.

55 MİLLETVEKİLİ İPTAL DAVASI AÇABİLECEK

Taslak çalışmada, Cumhurbaşkanı veya Meclis’in 10’da 1’i oranında milletvekili tarafından Anayasa Mahkemesine ‘iptal” davası açılabilmesinin yer aldığını da dile getiren Özbudun, “Yani, 55 milletvekili Anayasa Mahkemesi’ne dava açabilir” diye konuştu. Özbudun, temel hak ve hürriyetlerle ilgili maddelerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi karar ve içtihatlarının temel alınarak, kaleme alındığını kaydederek, söz konusu karar ve sözleşmelere uyum sağlandığını sözlerine ekledi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.