'Yalancı bahar' endişesi

'Yalancı bahar' endişesi

İhracat rekorları kırılmasına rağmen, tekstil ve hazır giyim sektöründeki sıkıntıların sürdüğü açıklandı.

İhracat rekorları kırılmasına rağmen, tekstil ve hazır giyim sektöründeki sıkıntıların sürdüğü, ''yaşanan yalancı bahar''ın, düşük kur ve yüksek faizle daha fazla sürdürülemeyeceği bildirildi.

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Bozbey, sektöründeki görünümün yanıltıcı olabileceğini, ihracat rekorlarının kırılmasına karşın ''yalancı bahar''ın her an sona erebileceği endişesi taşıdıklarını söyledi. Sektörde, son 5 yılda özellikle Çukurova yöresinde her birinde en az 1500 kişinin çalıştığı 5 büyük tekstil fabrikasının kapandığını belirten Bozbey, bu sonucun çok iyi tahlil edilmesi, ardından ona göre ilacının verilmesi gerektiğini, aksi halde süreç içinde bunlara yenilerinin katılabileceğini ifade etti.

Bozbey, bazı kesimlerin dertlerini dile getirmelerinin ardından ''İhracat rekorları kırıyorsunuz, niye bu kadar çok ağlıyorsunuz'' dediğini ifade ederek, ''rekoru mecburiyetten kırdıklarını'' belirtti.. Döviz kurunun düşük, faiz oranlarının ise çok yüksek olduğunu anlatan Bozbey, şunları kaydetti:

''Döviz kurlarının seviyesi nedeniyle tekstilci sipariş alamıyor. Sektör temsilcileri 3-4 yılda ancak edinebildiği pazarı ve Eximbank kredisini kaybetmemek için ihracat yapıyor. Daha önceleri yüzde 5 karına sattığımız ürünleri, yüzde 5 zararına satıyoruz. Döviz kurları yarından tezi yok, her ay en az yüzde 1,5-2 oranında artırılmalı ki önümüzü görelim. Aksi takdirde iş böyle yürümez.''

Faiz oranlarının da yüksek olduğunu anlatan Bozbey, ''Şu an uygulanan faiz, yüzde 18-19 civarında, bu yüzde 14'e bile düşürülse bir şey olmaz. Dünyanın birçok ülkesinde faiz oranları enflasyonun bir kaç puan üzerindedir. ABD'de enflasyon yüzde 2,5, faiz ise yüzde 4,5, Japonya'da enflasyon sıfır, faiz yüzde 0,5. Bizde de faiz oranları yüzde 6 çıkacağı söylenen yıllık enflasyonun en fazla 2 puan üzerinde olmalı.''

Bozbey, ihracatta otomotivden sonra Türkiye'nin ikinci büyük kalemini tekstil ve konfeksiyonun oluşturduğunu, son 12 aylık ihracat, otomotiv sektöründe 21 milyar dolar iken, tekstil ve konfeksiyonda ise 20 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. Bunun böyle gitmesinin mümkün olmadığını, yeni fabrikaların kurulmadığını ve Ar-Ge faaliyetlerine kaynak aktarılmadığını vurgulayan Bozbey, ''Ancak, her şeye karşın gelecekten ümitliyiz. Çünkü hastalığı teşhis edebilecek tecrübeli doktorlar başa geldi. 'Geçen dönemde, iktidarda oldukları sürede hastalığı öğrenmişlerdir diye düşünüyoruz'. Tekstilde şu an yalancı bahar yaşanıyor, düşük kur ve yüksek faizle bu iş yürümez. Bu durum emanet parayla düğün yapmaya benzer'' diye konuştu.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.