Vezirköprü'de Osmanlı mimarisi

Vezirköprü'de Osmanlı mimarisi

03 Ağustos 2007 Cuma 20:30Osmanlı mimarisi ile yapılmış ve tarihe tanıklık eden Vezirköprü ilçesindeki tarihi evler, bakımsızlık nedeni ile yıkılma noktasına geldi.

Osmanlı mimarisi ile yapılmış ve tarihe tanıklık eden Vezirköprü ilçesindeki tarihi evler, bakımsızlık nedeni ile yıkılma noktasına geldi.

Samsun'un Safranbolu'su olarak nitelendirilen ilçede, tarihi evlerin ve yapıların sayıca fazla olması ise ciddi bir bütçe gerektiriyor. Samsun'un en eski yerleşim yerlerinden olan Vezirköprü'de yaşayan vatandaşlar, bu tür evlerin yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini belirterek, restore edilmesini istiyor.

 



Osmanlı İmparatorluğu döneminin ünlü sadrazamlarından Köprülü Mehmet Paşa'nın yaşadığı ve tarih bakımından da Karadeniz'in en zengin ilçelerinden biri olan Vezirköprü, tarihi evlerinin bakımsızlığı ile karşı karşıya. Zamanla doğaya karşı koyamaz hale gelen bu evlerin restorasyonunun pahalı olmalı sebebiyle sahipleri bakım yaptıramıyor. Taşhan, Taş Medrese, Saat Kulesi, Tarihi Bedestan Çarşısı gibi mekanların yeraldığı ilçede bulunan tarihi evlerin yıkılacak noktaya gelmesi ilçe halkını endişelendiriyor. Vatandaşlar, dar sokaklar arasında nostaljik bir görüntü veren bu eski evlerin ilçe turizmi açısından önemli bir potansiyel oluşturduğunu ifade ederek, en kısa zamanda restore edilip eski görünümlerine kavuşturulması gerektiğini söyledi.

 

Vezirköprü'nün yerlilerinden olan esnaf Celal Demir, gün geçtikçe cadde ve sokakların özelliğinin kaybolduğunu ifade etti. Caddelerin cansızlaştığını kaydeden Demir, şöyle devam ediyor: "Bu evlerin bakımlı ve dim dik ayakta olması çok önemli. Mutlaka onarılmalı. Bu evler bize dedelerimizden ninelerimizden kaldı. İlçe halkı olarak büyük bir mirasa sahip olduğumuzun bilincindeyiz ama bu mirasımızı gereği gibi bizim korumaya bizim gücümüz maalesef yetmiyor. Böyle bakımsızlıktan yıkılmasını da istemiyoruz. Bu nedenle yetkililerden tarihi zenginliğe sahip çıkmalarını, bunları korumalarını ve bakıma ihtiyaç olan yerleri restore ettirmelerini istiyoruz."

 

Evlerin ödenek olmadığı için restore edilemediğini söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal ise, evlerin bakımsızlığını gidermeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Vezirköprü'nün Safranbolu tarzı bir ilçe olduğuna dikkat çeken Ünal, bakanlıktan gerekli ödeneğin gelmesi halinde hemen restoresyon çalışmalarına başlayacaklarını sözlerine ekledi.


TÜRKİYE TURİZM



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.