Ve Sezer Mahkemeye Davayı Açtı

Ve Sezer Mahkemeye Davayı Açtı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, referandum kararı verdiği "halk seçsin" değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Sezer'in dava dilekçesi ve ayrıntılar şöyle.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ''Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, seçimlerin 4 yılda bir yapılması'' yönünde Anayasa'da değişiklik yapan 5678 sayılı Kanun'un şekil yönünden iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

Cumhurbaşkanı Sezer'in dava dilekçesi raportöre verildi.
 
Sezer'in açtığı dava, raportörün hazırlayacağı raporun ardından belirlenecek bir günde CHP'nin açtığı davayla birleştirilerek görüşülecek.
 
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5660 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"u iade etmiş, kanunun TBMM'de bir kez daha görüşülmesini istemişti.
 
TBMM, kanunu 5678 sayılı Kanun olarak aynen kabul etmişti. Sezer, 5678 sayılı Kanun'u, Anayasa'nın 175’inci maddesi uyarınca, halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa göndermiş, ayrıca Anayasa Mahkemesi'nde dava açacağını bildirmişti.
 
CHP'nin başvurusu yarın görüşülmeyecek
 
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin, 5660 sayılı Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı başka bir günde görüşülmek üzere yarınki gündemden çıkardı.
 
CHP, 5660 sayılı Kanun'un ikinci görüşmesinde oluşturulan düzenlemelerin, "Anayasa'ya aykırı eylemli İçtüzük değişikliği" olduğu iddiasıyla yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.
 
Yüksek Mahkeme, yarın yapacağı toplantıda Anayasa değişikliği paketiyle ilgili başvuruyu esastan ele alacağını duyurmuştu.
 
Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinde yarın görüşüleceği bildirilen Anayasa değişikliği paketine ilişkin, "2007/62" esas sayılı dosyanın başkanlıkça belirlenecek bir başka günde görüşülmek üzere gündemden çıkarıldığı duyuruldu.

Paketin içeriği

Yasaya göre, genel seçimler 4 yılda bir yapılacak. TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.
 
TBMM, Anayasa’da başkaca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verecek. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından (138) az olamayacak.
 
Cumhurbaşkanı; 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim görmüş, TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek.
 
Cumhurbaşkanının görev süresi, 5 yıla indirilecek; bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek.
 
Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak.
 
Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde 10'u aşan partiler de ortak cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek.
 
Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek.
 
Anayasa’nın, "seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına" ilişkin maddesi, cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacak.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.