Ünlü sesler, veliahtlarını seçiyor

Ünlü sesler, veliahtlarını seçiyor

Nilüfer’in “veliahtım Funda Arar” şeklindeki açıklama, müzik dünyası tarafından da isabetli bulundu. Diger sanatçılar da kendilerine veliaht arıyorlar. Kim kimin veliahdı olacak?

Dilek Güray'ın haberi

Türk pop müziğinin sevilen ismi Nilüfer’in iki gün önce yaptığı “veliahtım Funda Arar” şeklindeki açıklama, müzik dünyası tarafından da isabetli bulundu. “Aile yapısı ve duruşu aynı ben. Kendisinin tarzını, tavrını ve sanatını çok beğeniyorum. Çok iyi şarkı söylüyor.” diyen Nilüfer’in sözleri, “Sanat dünyasındaki ünlülerin veliahtı kim?” sorusunu yeniden gündeme getirdi. Rahmetli Cem Karaca da ölümünden kısa bir süre önce Kıraç’ı tek vârisi olarak göstermişti. Bir süre önce ise Muazzez Abacı iki isim arasında kalmış ve Sibel Can ile Ebru Gündeş’i veliaht olarak açıklamıştı.

Sanatçıların bu açıklamalarının dışında, sanat camiası ve medyada genç şarkıcılar ile bir önceki kuşak arasında paralellikler kuruyor. Yeni çıkmış ve kendini ispatlamış genç şarkıcılar hakkında ‘şu sanatçının izinden gidiyor, sesi şuna çok benziyor’ şeklinde yorumlar yapılıyor. Müzik eleştirmeni Naim Dilmener’e göre, bu gayet doğal. Çünkü insanlar yaşlanıyor ve bir ömür popüler kalmaları söz konusu olamaz. Onun için benzerlerinin olmasını doğal karşılamak gerekiyor. Mesela, Müslüm Gürses’in veliahtı olarak pek çok kişi Hakan Taşıyan’ı gösteriyor. Bir ara “popstar” Bayhan da buna adaydı; ama bir albüm yapıp ortalıktan kayboldu. Dilmener’e göre en iyi veliahtlardan biri Hande Yener. Çünkü o günümüzün Ajda Pekkan’ı. Tarkan’ın yıllardır Erol Büyükburç’un veliahtı olduğu ise tartışmasız bir şekilde kabul edildi. Çünkü Tarkan da tıpkı Erol Büyükburç’un geçtiği aşamalardan geçiyordu Dilmener’e göre. Zerrin Özer gibi güçlü bir sesin yerini doldursa doldursa Burcu Güneş doldurabilir. Mazhar Fuat Özkan’ın 80’lerde yaptığı rock müzik tarzı çok eskidi ama ‘saund’larının birbirinin tersi olmasına rağmen piyasayı belirleyicilik ve geniş kitlelere yayılma bakımından Mor ve Ötesi, veliahtı olarak duruyor. Naim Dilmener’e göre Ferdi Tayfur’un veliahtı olsa olsa ya Emrah ya da Alişan olur. Moğallar’ın veliahtı olarak da RED grubu gösterilebilir.

***

Sezen’in yerini ancak 5 kişi doldurur

Bir de bunların dışında şu ana kadar yeri asla doldurulamayan sanatçılar var. Bunların başında Sezen Aksu geliyor. Her ne kadar Aşkın Nur Yengi, Sertap Erener gibi isimler konuşulsa da Dilmener’e göre Sezen Aksu’nun yerini ancak 5 kişi doldurabilir. Çünkü Aksu hem yorumcu hem söz yazıyor hem beste yapıyor hem piyasayı hem de ‘saund’ları belirliyor. Erkin Koray da tıpkı Aksu gibi. Şu an yerinin dolması mümkün değil. İbrahim Tatlıses kendine Alişan ya da Nihat Doğan’ı veliaht seçiyorsa da, bu tartışılır. (İki şarkıcının da sesi iyi ama Tatlıses’in yerini asla dolduramaz.) Yeri doldurulamayanlar listesine son olarak Orhan Gencebay ve İlhan İrem’i de eklemeyi unutmayalım.


Kim, kimin veliahtı?

Tarkan-Erol Büyükburç

Kıraç-Cem Karaca

Funda Arar-Nilüfer

Hande Yener-Ajda Pekkan

Burcu Güneş-Zerrin Özer

Mor ve Ötesi-MFÖ

Hakan Taşıyan-Müslüm Gürses

Alişan, Emrah-Ferdi Tayfur

Ebru Gündeş, Sibel Can-Muazzez Abacı


Funda Arar: Onur duydum
“Nilüfer Hanım’ın böyle bir şey söylemesi beni çok mutlu etti. Müziğe değerli katkılarda bulunan güçlü bir sesin, beni kendine yakın hissetmesi, onur verici bir duygu. Bizden önceki kuşağın güçlü bir temsilcisinden böyle kelimeler duymak çok güzel… İnsan onur duyuyor. Yeni kuşağın öncüleri olarak bizi daha da yüreklendiriyor diyebilirim.”

(Zaman)


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.