Uluslararası Terörizme Karşı Meşru Müdafaa

Uluslararası Terörizme Karşı Meşru Müdafaa

Dr. Hakkı Hakan Erkiner'in Uluslararası terörizme karşı mücadeleye yeni bir bakış açısı getiren ve kitabı piyasada. Seçkin Akademik ve Mesleki Yayınların dağıtımını yaptığı eser terörizmin bütün uluslararası boyutlarını gözler önüne seriyor...

Bu kitapta konu olarak Devletin Uluslararası Terörizme Karşı Uluslararası Hukuk Dâiresinde Meşrû Müdâfaa Hakkı incelenmektedir. Konu, çalışmanın başlığında öz olarak Uluslararası Terörizme Karşı Meşrû Müdâfaa şeklinde ifâde edilmiştir. Kitap, Milletlerarası Kamu Hukuku Doçentlik Bilim Alanı için yapılmış bir akademik çalışmanın ürünü olarak yayımlanmıştır. Kitapta işlenen başlıca konular Uluslararası Hukukta Klasik Saldırı; Uluslararası Terör Saldırısı; Uluslararası Hukukta Klasik Meşrû Müdâfaa; Uluslararası Terörizme Karşı Meşrû Müdâfaa başlıkları altında sıralanmaktadır. Çalışmada yanıtı aranan esas soru bir konak devletteki konuk teröristlerin diğer bir hedef devlete düzenledikleri uluslararası terör saldırısına cevâben hedef devletin uluslararası hukuka göre ve uluslararası hukuka uygun olarak kendisini kendi ülkesi dışında kuvvet kullanarak savunup savunamayacağıdır. Konak devlet, konuk teröristler, hedef devlet, uluslararası terör saldırısı, ülke dışında kuvvet kullanımı, meşrû müdâfaa gibi başlıca kavramlar devletlerarası ilişkiler çerçevesinde ve uluslararası hukuk bağlamında, eldeki çalışmada yapılmaya gayret edilen akademik inceleme boyunca açıklanması amaçlanmış başlıca kavramlardan olmuşlardır.

Dr. Hakkı Hakan Erkiner kimdir?

1974 İstanbul doğumlu Hakkı Hakan Erkiner, ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde (Türkçe-Matematik 1993 mezûnu) gördükten sonra yükseköğrenimde ilk öğrencileri arasında girdiği Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden (Fransızca Sosyal Bilimler Eğitim-Öğretim yılı 1993-1994 dâhil 1993-1999) mezun olmuştur. Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Programı Kamu Hukuku Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans eğitimini (1999-2002) tamamlamış (Tez: Devletin Uluslararası Sorumluluğunun Kaynağı ve Sonuçları - Birleşmiş Milletler Uluslararası Hukuk Komisyonu’nun Çalışmaları ve Uluslararası Yargı Kararları Işığı Altında, 2002, Tez Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çağıran) ve 2003 yılında Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı’nda Doktora derslerini tamamladıktan sonra Araştırma Görevlisi olarak görev yaptığı (Kadroya Atanma 2000) Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Başkanlığı’nın talebi doğrultusunda geçiş yaptığı Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Programı Kamu Hukuku Anabilim Dalı’nda Doktora Yeterlilik sınavını (2004) vermiş ve 2008 yılında Doktora tezini tamamlamıştır (Tez: Devletin Haksız Fiilden Kaynaklanan Milletlerarası Sorumluluğu, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Programı Kamu Hukuku Anabilim Dalı, 2008, Tez Danışmanı Prof. Dr. Ferit Hakan Baykal). Askerlik görevinden sonra (Ağustos 2008 - Ağustos 2009, Kasım 2008 Asteğmen, Temmuz 2009 Teğmen, Kasım 2008 - Ağustos 2009 Manisa Askerlik Şubesi Başkanlığı II’nci Kısım Âmiri) 2010 yılında Doktora tezini kitaplaştırmıştır (Bilimsel Kitap: Devletin Haksız Fiilden Kaynaklanan Uluslararası Sorumluluğu, On İki Levha, İstanbul, 2010, Sayfa Sayısı 403, ISBN:9786055865962). 2011 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı’na Yardımcı Doçent kadrosunda Öğretim Üyesi olarak atanmıştır. Hâlihazırda aynı fakültede kadrolu öğretim üyesi olarak görev yapmakta ve görevlendirme ile de bir başka fakültede milletlerarası hukuk dersleri vermekte,  akademik programlara ya da seminer programlarına uluslararası hukuk ya da kamu hukuku öğretim üyesi olarak iştirak etmektedir. 2009 yılından beri evli ve 2014 yılından beri bir kız çocuk babasıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.