TYS'yi bu kez Orhan Pamuk böldü!

TYS'yi bu kez Orhan Pamuk böldü!

TYS Kongresi bu yıl da kavgalara sahne oldu. Makkemelik olan vatan hainliği ve sahtekarlık suçlamalarının yaşandığı sert tartışmaların çıkış noktası Orhan Pamuk'tu...

Hatırlanacağı üzere Türkiye Yazarlar Sendikası'nın 2005 yılında yapılan Olağan Genel Kongresi, genel kurulda oy verme yeter sayısının oluşmadığı ve oylamada yasa ile tüzük hükümlerine uyulmadığı gerekçeleri ile mahkemelik olmuştu.

TYS'nin bu seneki kongresi de gerilimli başladı ve bazı üyeler daha seçim yapılmadan mahkemenin yolunu tuttu. Bu sene yaşanan kavga geçtiğimiz yıllardaki liste savaşlarının doğal uzantısı. Bu sene sinirleri gerip taşıran nokta ise Orhan Pamuk meselesi oldu.

TYS'nin Orhan Pamuk'a destek amaçlı ilanlarını kınayan ve Sendikayı kişiselleştirme olarak yorumlayan Sadık Albayrak, Kemal Anadol, Yetkin Aröz, Tansu Bele, Erol Bilirgen, Tuncer Cücenoğlu, Şeref Çalışır, Aslı Durak, Faruk Ergöktaş, Perihan Ergun, Nejat Gacar, Yılmaz Gruda, Bülent Güldal, Cengiz Gündoğdu, Hüseyin Haydar, Tuğrul Keskin, Ayşe Kilimci, Seyyit Nezir, Oğuz Gündem, Dursun Özden, Yüksel Pazarkaya, Yalçın Pekşen, Tekin Sönmez, Osman Şahin, Cemal Şener, Hasan Taşçı, İhsan Topçu, Hülya Tozlu, Ata Türker, Süleyman Yağız, Bahrem Yıldız ve Rıza Zelyut isimlerinden oluşan liste ile seçime katılan yaza ve şairler "Şimdi değilse ne zaman?" diye bir seçim bildirisi yayınladılar.

VATAN HAİNİ KAVGASI

Bildirinin giriş paragrafında yer alan "Ülkemizin çok zor dönemden geçtiği şu günlerde Türkiye Yazarlar Sendikası yönetimi halkla yüzleşmekten ve milyonların katıldığı Cumhuriyet Mitinglerine katılmaktan korkuyor.... Çünkü Orhan Pamukların ulusa ve ülkeye hakaret özgürlüğünü savunmak üzere TYS'yi özelleştirenlerin halk önüne çıkacak yüzleri yoktur" ibaresi Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Enver Ercan'ı bir hayli kızdırmış olmalı ki kongre toplantısının henüz başlarında Seyyit Nezir ile aralarında şu diyalog yaşandı.

- Gelsene sen buraya. Ne yapacaksan yapalım bir an önce
- Enver önce bir selam verilir
- Ben bana vatan haini diyenlere selam vermem
- Ben sana vatan haini demedim ama demişsem de sen bunu hak etmişsindir

Bu söz üzerine ortam tamamen gerilince olası bir kavgayı engellemek için salonda bulunan üyeler her iki şairin etrafını çevirerek birbirlerinden uzaklaştırdılar.

Şair Arif Damar, Seyyit Nezir'i Disiplin Kuruluna şikayet ederken başka bir tartışma alevlendi.

NAYLON İMZALARA İSYAN

Genel Kurulun toplantıya geçebilmesi için en az 220 civarında oy gerekirken salonda sadece 70-75 kişinin bulunması üzerine yönetim kanadı gelmeyenlerin yerine imza atılmasını önerdi. Yeni Yasaya göre İlçe Seçim Kurulu Komiseri salonda bulunmadığı için bu konuda bir pürüz çıkmayacağını uman isimler yanıldılar çünkü muhalif listedeki isimler bu karara oldukça sert tepki gösterdiler.

Yetkin Aröz, gelmeyenlerin yerine imza atarak kongreye başlanmasına ilkesel tutarsızlık olduğu gerekçesiyle muhalefet ederek, "Biz bu sendikayı ülkede Adalet ve dürüstlük sağlanması için kurduk. Buna müsaade edemeyiz" dedi.

Bu itiraza tepki sert oldu: "Siz nasıl konuşuyorsunuz, amacınız bu sendikayı kapattırmak mı?"

Aröz bu çıkışa aynı sertlikte yanıt verdi: "Eğer bu sendika bu tür ayak oyunları ile ayakta kalacaksa, kapansın daha iyi"

Bu söz üzerine Adnan Özyalçıner muhaliflere kapıyı gösterdi:

- O zaman bu salonu hemen terk edin
- Terk edeceğiz ama önce bir dinleyin.
- Söz vermiyorum
- Yanlış yapıyorsunuz

Enver Ercan tartışmaya katılarak
- Lütfen salonu terk edin..

Bu tartışma sonrasında muhalif kanat salondan çıkarken, yönetim genel kurulu devam ettirdi. Muhalif liste durumu İlçe Seçim Kuruluna şikayet etti. Seçim Kurulu tek çare olarak mahkemeye başvurmayı önerdi. Geçen sefer açtıkları davanın iki yılda sonuçlanmadığını hatırlatan şair ve yazarlar, bu öneriden hoşnut olmasalar da çaresiz makkemenin yolunu tuttular.

Öte yandan Doğan Kılıçkaya, "Yanlış algılamadıysam salonda bulunan 70 kişiden en az 20 tanesi üye değildi. Enver Ercan'ın Varlık'ta şiirlerini yayınladığı gençleri gördüm" derken yönetim kurulu üyeleri söz konusu kişilerin Sendikanın yeni üyeleri olduğunu savundular.

Türkiye Yazarlar Sendikası'nın mahkemelik olan ilk Genel Kurul davası sürüncemede kalırken ikinci davanın ne olacağı merakla bekleniyor. Dün yeterli çoğunluğu bulamadan başlayan Yazarlar Sendikası Genel Kongresinde bugün sandık için yeterli sayıyı bulup bulamayacağı merak ediliyor....


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.